Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Meddő párokat támogató szakpszichológusoknak indít egyedülálló képzést a Semmelweis Egyetem

Érdekességek2025. március 31.

Fotó: freepik

Reproduktív pszichológiai szaktanácsadó licencképzés indul a Semmelweis Egyetemen klinikai és alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológusok számára. A tudományosan megalapozott elméleti és módszertani ismereteket átadó, felsőfokú szakirányú egészségügyi szakvizsgára épülő licencképzés célja felkészíteni a szakembereket, hogy a legújabb tudományos evidenciák birtokában magasabb szintű segítséget tudjanak nyújtani azoknak a pároknak, akiknél a nehezített gyermekvállalás olyan komolyabb pszichés tüneteket okoz, mint a szorongás vagy a depresszió. A várhatóan 2026 szeptemberében induló képzéshez kapcsolódóan új grémium is felállt az egyetemen.

Az új grémium feladata az oktatási háttér megteremtése és a szakmai minőségbiztosítás az újonnan induló reproduktív pszichológiai szaktanácsadó licencképzéshez, melyet az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága terjesztett elő. A klinikai és alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológusok számára várhatóan 2026-tól elérhető új licencképzés részleteit dr. Szigeti F. Judit (Semmelweis Egyetem) és Soltész Krisztina (Budai Termékenységi Centrum) klinikai szakpszichológusok dolgozták ki, a Reproduktív Pszichológiai Szaktanácsadó grémium elnöke dr. Gonda Xénia habilitált egyetemi docens, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője.

Dr. Gonda Xénia elmondta, hogy mivel a különböző segítő szakmák kompetenciái kevésbé ismertek és egyértelműek az emberek számára, ezért azt tapasztalják, hogy sok meddő párt tévesztenek meg különböző tudományosnak mondott módszerekkel, amivel az érintettek sok esetben értékes időt veszítenek, illetve olyan megoldásokba fektetnek, amelyek nem vezetnek eredményre.


Dr. Gonda Xénia

Rosszabb esetben azonban a nem működő, vagy esetleg potenciálisan kártékony módszerekhez való fordulás súlyosabb következményekkel is jár. Fokozottan igaz ez az olyan kiemelten nehéz élethelyzetben lévők esetén, mint a nehezített gyermekvállalás. Ez a licencképzés a reproduktív pszichológiai ellátásban egységes, hiteles szakmai tudásalapot hoz létre. A reproduktív pszichológiai szaktanácsadók ezen kívül szupervízióban tudják majd részesíteni a meddőség területén dolgozó nem egészségügyi végzettséggel rendelkező szakembereket.

A Semmelweis Egyetem Reproduktív pszichológiai szaktanácsadó licencképzésére klinikai és alkalmazott egészségpszichológiai, tehát felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakpszichológusok jelentkezhetnek.

Ez lesz az első olyan továbbképzés az országban, amelyen nemcsak tanácsadó tevékenységet folytató, hanem gyógyító szakembereket képeznek a reproduktív pszichológia területén.

Mint azt dr. Szigeti F. Judit, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrum klinikai szakpszichológusa ismertette, ez azért fontos, mert amikor pszichés alkalmazkodási zavarok lépnek fel valakinél, akkor már gyógykezelésben kell részesülnie, amire csak klinikai szakpszichológusok jogosultak. Egyéb segítő szakemberek csak „egészséges pszichés állapotú” páciensekkel foglalkozhatnak. Egy 2023-as rendelet szerint egyébként a meddőségi központokban rendelkezésre kell állnia mentális segítő szakembereknek is.

„Magyarországon megközelítőleg 150 ezer pár küzd meddőséggel, minden hatodik-hetedik házaspár számára nehezített a gyermekvállalás. Ha ők a mesterséges megtermékenyítési kezelések elején felmérésben vesznek részt, akkor kiderül, hogy nem különböznek az átlagtól szorongás, depresszió és egyéb mutatók tekintetében, de ha a kezelések előrehaladtával, a harmadik beavatkozás tájékán vizsgáljuk őket, akkor akár a 40 százalékot is elérheti a klinikai szintű szorongás és depresszió aránya – ismertette az adatokat dr. Szigeti F. Judit. A kutatások azt mutatják, hogy a pszichológiai támogatásban részesülőknek legalább 10 százalékkal nagyobb az esélyük a teherbeesésre, mint azoknak, akik nem vesznek részt ilyen ellátásban.

Ugyanakkor – a legfrissebb szakmai ismeretek alapján – elmondható, hogy a lelki blokkok oldása önmagában nem segíti a gyermekáldást. Ha egy szakember azzal hirdeti magát, hogy az ő mentális beavatkozása hatására sikeres lesz a fogantatás, sőt még sikerességi rátákat is emleget, az morálisan és szakmailag sem helytálló – hívta fel a figyelmet dr. Szigeti F. Judit. Legjobb esetben is azt tudjuk mondani, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk e soktényezős folyamat sikeréhez, miközben – és ez a legmegalapozottabb – segítjük a párokat az adekvát megküzdésben és az olyan döntések meghozatalában, amelyek valóban hozzájárulhatnak a sikeres gyermekvállaláshoz. Mindezzel a fennálló zavarok, például depresszió vagy szorongás súlyosbodásának megelőzése, a tünetek csökkentése, megszüntetése a feladatunk” – hangsúlyozta.

A képzés tematikája átfogóan foglalkozik a meddőség orvosi hátterével, az asszisztált reprodukciós eljárásokkal, nagy hangsúlyt fektet az életmód fontosságára és azokra a pszichológiai intervenciókra, amelyek valóban elősegítik az adekvát megküzdést; mindemellett pedig a teherbeesés és várandósság egészséges folyamatát és azzal járó lélektani jelenségeket is sorra veszi. Dr. Szigeti F. Judit ismertette, hogy a legújabb szakmai paradigma, a bio-pszicho-szocio-spirituális (BPSS) modell szerint közelítik meg a meddőséget, miszerint annak biológiai, pszichológiai, spirituális és társas összetevőivel egyaránt foglalkozni kell. Meddőség esetén a javasolt pszichológiai intervenciók az elmúlt évtizedekben óriási változáson mentek keresztül. A licencképzés célja, hogy a szakemberek a legújabb, evidenciákon alapuló, valóban hatékony módszerek birtokában tudjanak segíteni a pácienseknek abban, hogy elérjék céljukat.

Dr. Gonda Xénia hozzátette, hogy a szakpszichológiában eddig nem volt licencképzés, vagyis lehetőség arra, hogy a kollégák adott területen specializálódjanak, mélyítsék szakismeretüket. Az első egy nagyon fontos területen indul el, ami azért is lényeges, mert rámutat, hogy szomatikus állapotokkal, azaz a fizikai funkciózavarokkal, tünetekkel együtt járó lelki problémák esetén is segíthetnek a pszichológusok.

Forrás: Keresztes Eszter, semmelweis.hu
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)