Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Maradék nélkül

Érdekességek2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

Fotó: 123rf.com– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.

A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.

Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.


Élelmiszer-pazarlás akkor is előfordulhat, ha a szükséges mennyiségeket túlbecsüljük. Viszont segíthet, ha a kellő pillanatban emlékeztetjük magunkat a Maradék ­Nélkül Program egyik alapvetésére.

Ne vásároljunk többet, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet, mint amennyit meg tudunk enni szó szerint maradék nélkül.

Ám legnagyobb igyekezetünk ellenére is keletkezhet maradék, ilyenkor ételeink többségét bátran lefagyaszthatjuk későbbre. Ebben nyújt segítséget a hűtőhasználati útmutatónk. Ezenfelül jó ötlet a konyhai hulladékainkat komposztálni, hiszen így rengeteg hasznos anyagot forgathatunk vissza a természetbe. Fontos tudni, hogy társállatainknak is adhatunk bizonyos ételmaradékokat, de a tudatosságnak ebben is kulcsszerepe van. Állataink egészségének megőrzése érdekében mindenképpen utána kell járni, hogy valóban fogyaszthatnak-e bizonyos élelmiszereket.

Az immár 8 éve működő Maradék­ Nélkül Program újdonságait érdemes folyamatosan nyomon követni, ugyanis az említetteken túl számos jó gyakorlatot mutatnak be az érdeklődőknek. Szeretném megemlíteni, hogy az említett háztartási élelmiszerhulladék-mérés tapasztalatai alapján közös eredményeinkre joggal lehetünk büszkék: a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége a program indulása óta 27%-kal csökkent. Ez a lakosság nyitottsága és határozott fellépése nélkül nem sikerülhetett volna.

A Nébih természetesen az élelmiszerpazarlás megelőzésén felül is észlelte a felelősségét a fenntarthatóság terén. A Kiváló­ Minőségű Élelmiszer ­(KMÉ) védjegyrendszer mögött álló vizsgálati rendszer alapját hivatalunk adja. Valamint fontos szempont volt, hogy a védjegy magában foglalja a fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelést. A KMÉ-védjegyre pályázók kötelesek fenntarthatósági vállalásokat is tenni, mint pl. az előállítás során keletkező hulladékhő-hasznosítás vagy a rövid ellátási lánc mentén történő működés. Ennek köszönhetően, ha KMÉ-védjegyekkel ellátott élelmiszereket választunk, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak biztonságos és minőségi termékek mellett döntünk, de azok egyben fenntartható választást is jelentenek.

– Az élelmiszer-biztonságnak a teljes élelmiszerlánc folyamán érvényre kell jutnia, a termelőtől kezdve a feldolgozón, a forgalmazón át a fogyasztóig. Mit jelent ebben a fogyasztók felelőssége?

– E tekintetben is kiemelt szerepet kap a tudatosság. Lényegesnek tartjuk, hogy a fogyasztó megbízható forrásokból tájékozódjon, pl. a Nébih honlapjáról vagy a már említett szemléletformáló programjainak felületeiről. Amennyiben az élelmiszerlánc bármely pontján nem megfelelőséget tapasztalnak, abban az esetben jelezzék azt a forgalmazónak, az előállítónak vagy az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságnak.

A Nébih ingyenes zöldszáma megfelelő csatorna a bejelentésre.

A 06-80/263-244 telefonszám mellett a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail-cím és a hivatal Navigátor nevű applikációja is használható. A lakossági bejelentés hozzájárulhat, hogy a szabálytalanság megszüntetésével megelőzhető legyen egy esetleges súlyosabb probléma, valamint elősegíti, hogy a vásárlók ellenőrzött és biztonságosan fogyasztható élelmiszerekkel találkozzanak az üzletekben. Ha a fogyasztó élelmiszer-eredetű megbetegedésre gyanakszik, akkor enyhe tünetek esetén is érdemes felkeresnie háziorvosát, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet akár egy tömeges ételfertőzésnek.

Emellett a fogyasztók tudatosságára saját háztartásukban is szükség van.

Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok ismeretét ne csak az élelmiszerlánc-szereplőktől várjuk el, igyekezzünk azokat magunk is alkalmazni az otthoni ételkészítés során.

A megfelelő kézmosás és a tiszta eszközök használata remélhetőleg mindenki számára alapvető, de ezeken felül is bőven akad tennivaló. Például fontos, hogy mindvégig helyes, a csomagoláson feltüntetett információknak megfelelő tárolási körülményeket biztosítsunk az élelmiszereknek. Csak így biztosítható, hogy a termék a feltüntetett lejárati időig fogyasztható marad, és megőrzi a minőségét. Hűtött, fagyasztott áruk esetén nem szakadhat meg a hűtési lánc, és a hűtőszekrény hőmérsékletére (ideális esetben 0–5 °C) is szükséges odafigyelni. Emellett a hűtő rendszeres tisztítására is időt kell fordítani.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a nyers húst ételkészítés előtt kötelező megmosni.

A nyers hús megmosása ugyanis több veszélyt rejt magában, mint amennyi hasznot hoz. Egyrészt a mosás nem távolítja el hatékonyan a kórokozókat a hús felületéről, megfelelő hőkezeléssel pedig mosás nélkül is tökéletesen fogyasztható lesz az étel. Másrészt a nyers hús mosásakor könnyedén szétfröcskölhetjük a szabad szemmel láthatatlan kórokozókat a mosogató környékén található tárgyakra, felületekre, vagy akár a fogyasztásra kész élelmiszerekre.

A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket és edényeket ne használjuk kész ételekhez. Javasoljuk továbbá, hogy a háztartásban legyen külön vágódeszka és edény a nyers húsok számára. Különösen fontos, hogy nyers hús darabolását követően ne ugyanazzal a vágódeszkával dolgozzunk a nyers saláta készítéséhez.

Előfordulhat, hogy a nagy adagban főzött és sütött ételek, pl. a nagy átmérőjű húsok közepe nem kap elegendő hőt, így az ott meghúzódó mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. Az ételeket ezért minden esetben alaposan kell hőkezelni, hogy a belsejük is elérje a 75 °C feletti hőmérsékletet.

A megmaradt készételt mielőbb szükséges lehűteni, majd hűtőben tárolni. Az elkészült étel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Végezetül nem elég, ha a maradékot csak megmelegítjük, mindig forrósítsuk át.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

5 tipp, amivel csökkenthető a második szívinfarktus rizikója

2025. január 08.



Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek életkilátásai és teljes felépülésének esélyei, tény, hogy a korábbi szív-érrendszeri esemény kockázati tényezőként merül fel egy újabb esemény bekövetkezéséhez.  Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel csökkenthetjük a rizikót.

Szedjünk pontosan a felírt gyógyszereket

Szívinfarktus után nagy valószínűséggel egy életen át tartani fog a gyógyszeres kezelés, amelynek célja a jó állapot stabilizálása, az újabb esemény (például stroke, újabb infarktus) megelőzése. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan szedjük be a felírt gyógyszereket, se a dózist, se a típust ne változtassuk, még akkor sem, ha jobban vagyunk.

Vaskó doktor szerint ilyenkor célszerű egyeztetni az orvossal, aki kontrollvizsgálatok után maga rendeli el a változást, ha szükséges. Praktikusan ismerni kell a szedett gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerszedés orvos által ismertetett részleteit érdemes leírva is magunknál tartani.

Működjünk együtt az orvossal

Kimondottan nagy hangsúlyt kell helyezni az orvos-beteg együttműködésre – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Orvosként arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, és számoljanak be róla, mert fontos visszajelzés. Megfelelő életmóddal, gyógyszerekkel és rendszeres kontrollal nagyon jó állapot tartható fenn, és jelentősen csökken az ismételt infarktus kockázata is.

6 tipp a téli letargia ellen

2025. január 08.

Ahogy véget ér a nyár, rövidebbek lesznek a nappalok, lehűl az idő és visszarázódunk a dolgos hétköznapokba, egyre kevesebb programot szervezünk, és a hideg estéket inkább otthon töltjük a meleg nappali biztonságában. A téli bekuckózásnak is megvannak a maga előnyei, ha azonban azt vesszük észre, hogy egyre rosszabb a hangulatunk, csökken az energiaszintünk és lassan semmihez sincs kedvünk, itt az idő a változtatásra! A téli letargia ellen számos kreatív módszerrel harcolhatunk, lássuk, mik a legjobb megoldások.  

1. Keljünk fel a kanapéról

A hideg napokon alig várjuk, hogy a munkából hazaérjünk, ezt követően pedig sokszor elképzelhetetlennek tartjuk azt, hogy még megmozduljunk. A sportolás azonban a legjobb eszköz letargia ellen, ezért próbáljunk meg erőt venni magunkon: ha a konditeremhez tényleg nincs energiánk, akkor sétáljunk egy nagyot a környéket vagy próbáljuk ki az otthoni edzéseket. Jógázzunk, erősítsünk néhány súlyzó segítségével vagy indítsuk el a zenét és táncoljunk egyet: ha így teszünk, az energiaszintünk és a hangulatunk is azonnal emelkedni fog.

2. Legyenek céljaink

A szezonális depresszió első jele is lehet az, hogy értelmetlennek, céltalannak érezzük a mindennapjainkat. Ezen nagyon könnyen segíthetünk: találjunk ki apró feladatokat, például egy új recept kipróbálását, a régi iratok vagy ruhák szanálását vagy egy nagytakarítást. Állítsuk magunkat kisebb kihívások elé, így újra érezzük majd, hogy a napjainknak van valami célja, ami motivációt és lendületet ad ahhoz, hogy kikerüljünk a jelenlegi állaptunkból.

3. Pihenjük ki magunkat

A téli időszakban fáradékonyabbak vagyunk, ennek ellenére a munkánkat és az otthoni feladatokat is el kell látnunk. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl magunkat: a hétvégéken nevezzünk ki egy napot, amikor nem foglalkozunk a házimunkával és az egyéb teendőkkel, és a fotel kényelmében, egy meleg takaróba burkolózva engedjük ki az elmúlt napok feszültségét. Ezen az estén feküdjünk le időben és aludjuk ki magunkat, így reggel energiával tele ébredünk majd.

Téli levertség vagy a PCOS-hez kapcsolódó depresszió?

2025. január 07.



A PCOS sajnos számtalan nő életét keseríti meg, és az sem segít a helyzeten, hogy “kezelésére” sokszor csak fogamzásgátlót javasolnak, mely ugyan a tüneteket megszűnteti, de a gondot nem oldja meg. A PCOS-hez pedig kutatások alapján sokszor társul depresszió is, holott ez a betegség gyógyítható, visszafordítható!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere van a segítségünkre.

PCOS

A policisztás ovárium szindrómát sajnos sokaknak nem kell bemutatni, rengeteg nőt érint a probléma. Ebben az esetben az érett tüszők a petefészekben nem képesek megrepedni, emiatt zavart szenved az ovuláció, sőt, a menstruáció is.

A PCOS kísérő tünetei között az elhízás, a fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr és természetesen a meddőség is szerepelnek. Ezek mellett a PCOS jellemző kísérő betegsége az IR (inzulin rezisztencia) is, mely sajnos az elhízással könnyen cukorbetegséggé is formálódhat.

PCOS és depresszió

A Columbia Egyetem kutatása is rámutatott arra, hogy a PCOS-ben szenvedő nők között nagyobb arányban fordul elő a depresszió. Ennek nem feltétlenül a súlyos verziójával találkoznak a hölgyek, de sajnos tény, hogy a PCOS-t kísérő tünetek kifejezetten könnyen tesznek kárt az önértékelésben – mondja dr. Angyal Géza a Trimeszter Termékenységi Klinika szakértője.

A hízás, illetve a fogyásra való képtelenség, a sok sikertelen próbálkozás már önmagában elkeserítő, ehhez jönnek még a pattanások, melyek akkor is megjelennek, ha a legdrágább krémekkel igyekszünk védekezni ellenük, nem is beszélve a sokszor az arcon is megjelenő fokozott szőrnövekedésről. Ezek együttesen akár jelentős mértékben is rombolhatják a nők mentális egészségét, holott a PCOS gyógyítható, visszafordítható betegség.

Életmód és tápanyagok!

Sok esetben szükséges lehet a gyógyszeres kezelés is, amit szakorvos kezdeményezhet, de érdemes tudni, hogy a PCOS rendkívül jól reagál az életmódváltásra. Vagyis rendszeres mozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással a betegség nagyon jól kezelhető. Ehhez azonban hozzátartozik az is, hogy a PCOS során kimerült tápanyagraktárak feltöltése megtörténjen, hiszen egyes következményei, mint a meddőség is, csak így billenthetők helyre.