Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Már reggel fáradt vagyok...

Érdekességek2019. április 22.

Fotó: 123rf.com

Reggelente nehezen kelünk fel, amikor is csak egy dologra gondolunk: visszabújni az ágyba!  Fáradtak vagyunk már ébredés után, majd napközben sem javul a helyzet. De mit fogyasszunk reggelire, és mit szerepeltessünk a napi étrendünkben, hogy visszanyerjük energiánkat? Íme néhány javaslat hozzá.

Vaspótlás fáradtság ellen

A vashiány a nőknél nagyobb arányban jelentkezik, mint a férfiaknál, mivel a menstruáció idején a szervezet minden hónapban veszít vastartalékából. Márpedig a vas számos, a szervezetünknek energiát adó folyamatban vesz részt: biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a dopamin-szintézist, pótolja az energiát. Amikor nehezünkre esik a reggeli felkelés, vagy folyamatosan fáradtak vagyunk, az a vashiány egyik tipikus jele.

A vasat a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálkozásunkban a vasat pótolni kell. Pl. spenót, lencse, egyéb száraz hüvelyesek, a belsőségek közül főként a máj, tojássárgája, búzakorpa, a tökmag-szezámmag-lenmag hármas, tojássárgája, belsőségek mind-mind bővelkednek benne. Így rendszeresen fogyasszunk belőlük, egy nap, beleértve a reggelit, 2-3 részre osztva.

Az energiaszintet emelő magnézium

A magnézium, hasonlóképpen a vashoz, jelentős, energiát adó nyomelem. Elősegíti a cukrokat és zsírokat energiává átalakító enzimek működését. Támogatja az idegi impulzusok transzmisszióját (közvetítését), és részt vesz.az ingerületátvivő anyagok szintézisében. Bővelkednek benne pl. a sötétzöld levelű zöldségek, olajos magvak, citrusfélék, fekete csokoládé, mandula, joghurt-kefir…


Energizáló vitaminok

A C-vitamin támogatja az immunrendszert, javítja a vas felszívódását, élénkíti az agyat, hozzájárul az energiatermeléshez, segíti a mellékvese működését. Gazdag benne pl. a paprika, petrezselyem, fekte ribizli, papaya-kivi-narancs, brokkoli, kelbimbó, grapefruit, karfiol…

A B-vitaminok, mint az ingerületátvivő anyagok kofaktorai, jelentős szerepet játszanak többek közt az agysejtek élénkítésében, az idegműködésben, az energia felszabadításában a fehérjékből, a fáradtság elűzésében.

Főbb B-vitamin források: élesztő, búzacsíra – pl. salátára rászórva, levesekben vagy joghurtban –, továbbá halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó, burgonya, banán, szója…

A jó szénhidrátok, mint energiaellátók

A szénhidrátok „üzemanyagot”, fontos tápanyagokat jelentenek a szervezet számára, ezért jól kell megválasztani őket, hogy energiát biztosítsanak szervezetünknek. Ha nagyon cukros a reggelink. pl. gabonapehely, narancs dzsúsz, édes péksütemény szerepel benne, , bizonyára energialöketet adunk a szervezetünknek. De ügyeljünk a „bumeráng” hatásra: ez az energia-bomba tartalmú reggeli csak délelőttre szól, és később „visszaüt”…. A hosszan tartó energikusság elérése érdekében alacsony glikémiás indexű ( GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) táplálékokat fogyasszunk: pl. teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zabpelyhet, quinoa magot, hajdinát… És ez a tanács egész napra szól: kerüljük a cukros ételeket, édes tésztákat, cukros italokat, fehér kenyeret, melyek miatt „ugrál” a vércukorszint, és végül lezuhan az energiaszint, miáltal elfárad, kimerül a szervezet.

A hangulatjavító és erőt adó proteinek

Tojás, sonka, netán füstölt lazac reggelire.. Még ha nem is szoktunk reggel ilyesmit enni, napi energiánk visszanyerése érdekében fontos, hogy beiktassunk proteineket a reggeli étkezésbe. A proteinek építőkövei az aminosavak, melyek részt vesznek az ingerületátvivő anyagok termelődésében. Ezek a kémiai hírvivő molekulák (neurotranszmitterek) többek közt hatnak a hangulatunkra, fáradtság-érzetünkre. Az állati eredetű proteinek aminosavai pedig elősegítik a dopamin (boldogsághormon) kiválasztódását az agyban. Jobb kedvünk lesz tőle, és energiánk is nőni fog, ami miatt kedvezően indíthatjuk a napot.

A proteinek a fogyás szempontjából is hasznosak, köszönhetően a hosszabb emésztési időnek, mivel elűzik az éhséget, és jóllakatnak. Ebből következően elkerülhetjük pl. 11 óra körül az édesség utáni vágyat, mely indíttatás a reaktív hypoglikémia (étkezés után pár órával alacsony vércukorszint) veszélyével jár. Ami pedig fáradtságot, gyengeséget, nassolást von maga után….

Az étrendünkbe ajánlottan beiktatandó: sovány hús, hal, szárnyasfélék, tojás, zsírszegény sajt, dió-mogyoró-quinoa, görög joghurt stb.

Nem csak a kávé élénkít

Egész nap a kávézástól várni az energiát – rossz elképzelés. Igaz, a kávé egy ideig élénkít a benne lévő koffeinnek köszönhetően, mely segíti a dopamin és az adrenalin hormon kiválasztását. De ez nem tart sokáig, mert nagyon hamar növelni kell a mennyiséget, hogy ugyanazt a hatást érjük el vele.

A fáradtság pedig eközben csak halmozódik… Ráadásul a kávéban lévő metilxantin nevű vegyület pl. gátolja a vas felszívódását. Egy meleg ital energizáló, frissítő hatásából profitálhatunk úgy is, hogy pl. zöld teát (erős antioxidáns hatás), élénkítő gyömbér teát vagy fáradtság ellen ható bojtorján teát iszunk kávé helyett.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

2 könnyed, nyári fogás, ami beilleszthető egy pajzsmirigykímélő étrendbe

2025. augusztus 14.

Friss nyári saláta áfonyával és brazil dióval


Hozzávalók:
1 marék madársaláta/jégsaláta/fejes saláta
50 g kígyóuborka
50 g friss vagy blansírozott cukorborsó, akár héjas borsó is lehet
40 g áfonya (vagy egyéb bogyós gyümölcs)
2–3 szem apróra vágott, vagy morzsolt brazil dió
1 evőkanál extra szűz olívaolaj/lenmagolaj/tökmagolaj
frissen facsart citromlé
kevés tengeri só/maldon só/jódozatlan asztali só
1 db főtt tojás, vagy 4 kisebb fürjtojás


Elkészítés: A megmosott salátát kisebb darabokra szedjük, a megtisztított kígyóuborkát felkarikázzuk, mindkét zöldséget tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a friss, vagy blansírozott cukorborsót, az áfonyát, majd megszórjuk aprított brazil dióval. Vékony sugárban meglocsoljuk lenmag/olíva/tökmagolajjal és friss citromlével, végül lehetőség szerint nagyszemű sóval enyhén sózzuk, finoman összekeverjük. Félbe, vagy negyedbe vágott tojással tálaljuk. A maldon só használatával – ez egy különleges szerkezetű, lapkákból álló, nagy szemű, tengeri sópehely, melyet az ételkészítés helyett elegendő kisebb mennyiségben, tálaláskor alkalmazni – tovább csökkenthetjük az ételhez szükséges, annak ízét kiemelő só mennyiségét.

Mit tehetnek önmagukért a visszérbetegek a kánikulában?

2025. augusztus 13.

A kánikulában sokan kényelmetlenül érzik magukat, ha rövidebb szoknyát, nadrágot szeretnének hordani. A visszér betegség sajnos nem csak esztétikailag zavaró, de kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, megelőzéséért viszont sokat tehetünk. Dr. Sepa György, a Trombózis- és Hepatológiai Központ – Prima Medica sebésze, érsebésze hasznos tanácsokkal szolgált a legkényelmetlenebb időszak, a nyár közeledtével.

A hajlam örökölhető, de életmóddal befolyásolható

Sajnos, a visszér betegségre való hajlam genetikailag meghatározott, jó hír viszont az érintetteknek, hogy életmódunkkal sokat tehetünk a megelőzésért, karbantartásért.

A hosszú állás a vénás véráramlás egyik fontos feltételét, a környező izmok munkáját lehetetleníti el, így különösen álló foglalkozásúaknak elengedhetetlen a rendszeres mozgás.
A terhesség önálló rizikófaktor, nem csak az láb, de a gáttáji és a kismedencei vénatágulatok kialakulásának szempontjából is. Fontos, hogy az érintett kismamák konzultáljanak érsebésszel is!
A visszerek állapota a kánikulában azért romlik, mert a melegben az erek kitágulnak, ami azt eredményezi, hogy a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt rosszabbodnak a panaszok. Éppen ezért nyáron különösen fontos a kezelés, a kompressziós harisnya viselése, bár ez utóbbi nyilván nyáron különösen kellemetlen. Azonban nagyon fontos, ha máskor nem, huzamosabb álldogálás, ülés, hosszú utazás kapcsán. 

Életmód tippek megelőzéshez, karbantartáshoz

Meleg helyett hideg

Visszér betegeknek nem ajánlott a meleg, forró fürdő, a szauna, de nem kizáró ok. Viszont akár naponta többször is alkalmazható a váltózuhany, amikor felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve a folyamatot. Ez kiváló értorna és vérkeringés-serkentő.   

Értorna

Ha lehet, ne álldogáljunk túl hosszú ideig! Amennyiben muszáj ezt tennünk, rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg a lábujjakat, a lábszárat, és szabadidőnkben sportoljunk. Napközben viseljünk kompressziós harisnyát, esténként pedig polcoljuk fel a lábat, és végezzünk értornát, ami kiüríti az ereket. 

Cipőviselés

Kerüljük a túl magas sarkú cipőket, ideális az 5 centi alatti sarokmagasság. A túl magas sarok viselése esetén ugyanis másként feszül a lábszárizomzat, jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

Testsúly

Életmódváltással ajánlatos leadni az esetleges túlsúlyt, hogy minél kevesebb súlyt kelljen a lábaknak cipelnie.

Mennyire követhetők a OKOSTÁNYÉR javaslatai pajzsmirigydiéta esetén?

2025. augusztus 13.

Az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott, a magyar lakosság egészséges táplálkozását segítő ajánlás, amely a hazai és nemzetközi táplálkozástudományi irányelvek alapján került összeállításra, alapelvei jól alkalmazhatók a pajzsmirigybetegségek étrendi kezelésében is – megfelelő egyéni módosításokkal.


Javasolt napi 4 adag – 4-500 gramm – zöldség-gyümölcs fogyasztása, figyelembe véve a goitrogén növények nyers fogyasztásának mellőzését.
Kívánatos naponta teljes értékű gabonát fogyasztani, erre diagnosztizált gluténérzékenység esetén is figyelemmel kell lenni, és a búza, árpa, rozs helyett gluténmentes zab, hajdina, quinoa, köles, rizs és egyéb gabonák, álgabonák fogyasztását választani, esetleg a diétába illeszkedő kiegészítő rostforrásokat, pl. útifűmaghéj is alkalmazni.
A fehérjeforrásokat változatosan érdemes fogyasztani, tej-tejtermékek, tojás, halak, húsok formájában, nem megfeledkezve a növényi fehérjeforrásokról sem.
Zsiradékok esetén inkább a növényi olajokat előnyben részesítve, változatosan érdemes fogyasztani, mérsékelt sófogyasztás mellett.
Helyezzünk hangsúlyt a bőséges, kalóriamentes folyadékfogyasztásra, ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk. (1)