Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Legyünk jó formában!

Érdekességek2022. június 14.

A nappalok egyre hosszabbak, ébred a természet – az energikusság hiánya, a levertség azonban sokunknál állandósulni látszik. Tennünk kell ellene, és segíteni, hogy a hosszú tél után anyagcserénk könnyebben alkalmazkodjon az új évszak viszonyaihoz. Nyerjük vissza energiánkat életmódváltással, táplálkozásunk módosításával, szervezetünk oxigénellátása növelésével.  Jó tanácsok a szervezet revitalizálásához.

Fotó: pixabay.comNehezen kelünk fel reggel, nem könnyű koncentrálnunk napközben és estére sem térünk magunkhoz?  A természet újraéledése, a tavasz megérkezése sajnos nem jár együtt energiánk visszanyerésével. a sötét téli hónapok okozta fáradtság, levertség után Ösztönző tanácsaink hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idén  ismét jó formában és erőnlétben éljük át a tavaszi hónapokat..

A friss zöldségben-gyümölcsben bővelkedő étrend visszaállítása

Nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a testi és lelki egészség egyik alapvető kulcsa. Tavasszal megjelennek a korai zöldségek, gyümölcsök, használjuk ki az alkalmat a primőr áruk/szezonális termények rendszeres vásárlására. Ügyeljünk arra, hogy betartsuk a napi öt adag zöldség-gyümölcs fogyasztását, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának felel meg.

Igyunk reggelente egy pohár zöldséglevet 

A nyers zöldségek fogyasztása feltölti szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, míg, ha főzzük, melegítjük őket, jelentős vitamin- és tápanyag veszteséget okozunk. Ha viszont érzékenyek a beleink, a nyers zöldségek miatt emésztési nehézségeink adódhatnak. Ez esetben különösen ajánlott zöldségleveket fogyasztanunk, melyek megőrzik a tápanyagokat, a rosszul emészthető rostok nélkül.

Ha nem szoktunk hozzá a zöldséglevekhez, lehet, hogy nem jó ízűnek találjuk őket Ilyenkor javasolt, hogy kombináljunk gyümölcslével. Példák az ilyen kombinációkra: édeskömény, uborka, spenót, és alma; spenót, ananász és citrom…

Alkalmazás: igyunk meg egy pohárral ezen zöldségek (és gyíümölcsök) levéből minden reggel, egy héten keresztül, és gyermekeknek is adhatunk belőlük.. Gondoljunk a turmixokra is, amelyek nagyon népszerűek felnőttek és gyerekek körében egyaránt. 

Méregtelenítő kúrát nyírfalével

A nyírfalé alapú méregtelenítő kúrának tavasszal van a szezonja, mert a nyírfa nedvét kora tavasszal nyerik ki a fából. A nyírfalét évszázadok óta értékelik a népi gyógyászatban is magas tápanyag, ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalma miatt. Napjainkban méregtelenítésre is ajánlott, vizelethajtó tulajdonsága elismert. Többféle jótéteményei közé tartozik, hogy életerőt, energiát ad, de hidratálja a bőrt is.

Feküdjünk le azonos időben, éjfél előtt 

Különösen ebben az átmeneti időszakban, amikor a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új évszak viszonyaihoz, fontos, hogy minden eszközt megragadjunk a minőségi alvás érdekében. Ehhez rendszeresen, lehetőleg azonos időben feküdjünk le, mindig éjfél előtt. Ez azt a célt is szolgálja, hogy lehetővé tegyük a szervezet megfelelő savtalanítását. Az alvásterapeuták emlékeztetnek még az egészséges, képernyőktől távoli környezet fontosságára is a jó alvás elősegítése terén..

Naponta gyakoroljuk a teljes légzést 

Nincs is jobb a szervezet revitalizálására, mint a sejtek minél több oxigénnel való ellátása, mivel így több méreganyag szabadul fel. Márpedig a méreganyagok a stressz és a fáradtság forrásai. Naponta többször gyakoroljuk a teljes légzést, amikor a be-és kilégzés orron keresztül történik. De természetesen különféle légzőgyakorlatok közül is választhatunk.

Tartózkodjunk minél többet a napon

Tavasszal újból fedezzük fel a napnak kitettség egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Használjunk ki minden lehetőséget, hogy többet tartózkodjunk a szabadban. A nyári napsütésnél (egyes időszakokban) kevésbé veszélyes tavaszi napsütés hatékonyan pótolja a tél folyamán megcsappant D-vitamin tartalékokat.


Ellenőrizzük, hogy nincs-e vas-, magnézium- vagy jódhiányunk 

Egyfelől, ha az étrendünk kiegyensúlyozott és változatos, akkor a táplálkozásból eredő vitaminszükségletünk kielégített, így nincs szükségünk étrend-kiegészítő vitaminokra. Másfelől a fáradtság, az ingerlékenység omega-3 zsírsav, vas, magnézium és jód lehetséges hiányának jele lehet. Konzultáljunk orvosunkkal, aki szükség esetén ezeket az anyagokat pótló étrend-kiegészítőket írhat fel.

TAVASZI BŐRJAVÍTÓ TIPPEK

A tavasz a bőrünk számára is az év egyik legfontosabb időszaka. Ahogy a természet leveti a nehéz télikabátot, mi is biztosítsunk bőrünknek könnyedséget és ragyogást.

Amikor végre kikerülünk a hosszú, hideg télből, az egész test „tavaszi üzemmódba” kapcsol: könnyebb ételekre vágyik, sportolásra, kirándulásra a szabadban… Könnyedségre tehát, minden tekintetben. És ha a tavaszi méregtelenítés egyre inkább terjed, annak egyik oka, hogy jól megfelel ennek a könnyedség és egyben természetesség iránti általános vágynak. Ez a testre és a bőrre is érvényes. Most az utóbbira térünk ki: íme néhány egyszerű lépés a szép arcbőr, a friss arcszín visszanyeréséhez.

Tervezzünk egy „nagy arcbőrtisztító” hétvégét 

Hogy ne adjuk fel az utolsó pillanatban az ilyen hétvégét, vegyük komolyan, és iktassuk be ezt a tervet a napirendünkbe, szerepeltessük a tennivalóink között.

Fotó: 123rf.com

Miután rögzítettük az időpontot, kezdjük a munkát bőrtisztítással péntek este, és ne sminkeljünk hétfő reggelig. Miután alaposan megtisztítottuk arcbőrünket, finoman, bőrünk állapotának megfelelően használjunk bőrradírt. Szánjunk időt a bőr masszírozására is, végül alaposan öblítsük le az arcunkat langyos vízzel. Ezután készítsünk hidratáló/tápláló arcmaszkot szintén bőrünk igényeinek megfelelően. Tartsuk a bőrön a kívánt ideig, majd öblítsük le. Ideális esetben 22.30h körül feküdjünk le, ne később.

Szombaton és vasárnap használjuk ki ezt a sminkelési szünetet, hogy a lehető legkevesebb hatás érje az arcbőrünket. Reggel permezettünk termálvizet az arcra, itassuk fel a felesleget és nincs is több teendőnk. Csak a komfortérzet hiánya esetén krémezzük az arcbőrt.

Fotó: pixabay.com

Zöldség- és gyümölcskúra 

Előnyt jelenthet a bőrnek az étrend módosítása is: elsősorban friss és szezonális gyümölcsökre és zöldségekre összpontosítsunk, hagyjuk el a vörös húst, az alkoholt, a cukrot, a rossz zsírokat. De melyek a legjobb tavaszi zöldségek a bőr számára? Számosat említhetünk: articsóka, spárga, cékla, sárgarépa, zeller, káposzta, karfiol, uborka, cukkini, endívia, spenót, saláta, hagyma, póréhagyma, borsó, burgonya, retek…


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.