Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Leggyakoribb kérdések a terhességi cukorbetegségről

Érdekességek2024. április 12.

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint, így sokakat foglalkoztat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megválaszolja az állapottal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Fotó: 123rf.comHa nem volt a családban cukorbeteg, akkor is kialakulhat nálam?

Való igaz, ha a családban előfordult már cukorbetegség, akkor nagyobb az esély, hogy Önnél is kialakul (főleg akkor, ha közeli rokonnál mutatták ki a diabetes-t). Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs esély arra, hogy Önnél is fellép, hiszen más kockázati tényezők is vannak: ha pl. elhízott, keveset mozog, PCOS-sel küzd, egészségtelenül táplálkozik, akkor bizony személyes/családi kórtörténet nélkül is kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Inzulinrezisztens vagyok- biztos, hogy cukorbeteg leszek terhesség alatt?

Az inzulinrezisztencia és egyéb prediabetes-es állapotok jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét, hiszen a várandósság során eleve inzulinrezisztens állapotba kerül a kismama. Viszont, ha odafigyel az életmódjára, betartja az előírt diétát és rendszeresen mozog (akár kismama tornát végez), akkor elkerülheti, hogy terhességi cukorbetegség alakuljon ki.

Inzulinra van ekkor szükségem?

Az attól függ, milyenek az értékei, milyen panaszai vannak- a terápia ezeket együttesen nézve kerül összeállításra. Enyhébb esetben elegendő az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha indokolt, akkor inzulin injekcióra van szükség.

Milyen hatással van a babámra a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során a magas vércukorszint komoly problémákat tud okozni, mind a magzati létben, mind később. Amennyiben nem kezelik, úgy fokozott a rizikó a placenta problémákra, a baba nagyobb születési súllyal jöhet a világra, ami komplikációkhoz vezethet a szülés során. Ezen kívül megnő a koraszülés esélye is. Születés után hipoglikémiás állapot jöhet létre a babánál, ráadásul a későbbiekben megnő az elhízás, cukorbetegség és a szív-és érrendszeri problémák kockázata is.

Milyen hatással van rám a terhességi diabetes?

Ha a kismamánál a terhességi cukorbetegség nincs kezelve, akkor az megnöveli különböző veszélyes állapotok fellépésének esélyét: pl. nagyobb eséllyel alakul ki preeclampsia, valamint különböző fertőzések is könnyebben lépnek fel- amennyiben ez intim fertőzés, akkor a felszálló fertőzés a magzatot is veszélyeztetheti, és a méhszáj nyílását is okozhatja.


Mikor menjek szűrésre?

Ha nincs fokozott rizikója akkor elég egyszer a 24. terhességi hét körül mennie szűrésre. Magas kockázat esetén a 12-16. hétben is indokolt az OGTT vizsgálat. Természetesen, ha tüneteket tapasztal, melyeket akár magas vércukorszint is okozhat (fáradtság, fokozott szomjúság, gyakori fertőzések), esetleg, ha keton van a vizeletében, minél előbb kérjen vizsgálatot – mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 Elmúlik szülés után?

Legtöbbször igen (ha nem, annak legtöbbször az az oka, hogy már a terhesség előtt is cukorbeteg volt, csak nem tudott róla), ám fontos tudni, hogy a későbbiekben nagyobb lesz az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbeteggé váljon, így rendszeres szűrés javasolt szülés után is! Először a szülés után 6 héttel, majd lehetőleg évente vegyen részt OGTT (terheléses vércukormérés) vizsgálaton, hogy ha kialakul magas vércukorszint, azt minél hamarabb kezelni lehessen, még a szövődmények megjelenése előtt!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!

Csalók az interneten

2025. augusztus 27.

7 módszer, amivel ellophatják az adatainkat

Ha az adataink ellopásáról van szó, a legtöbbünknek valószínűleg a klasszikus adathalász üzenetek – például a NAV, a Netflix vagy a futárszolgálatok nevében érkező hamis levelek – vagy a magukat banki ügyintézőnek kiadó, telefonon próbálkozó csalók jutnak az eszünkbe. Bár valóban ezek a legnépszerűbb módszerek, a bűnözők számos más technikát is bevetnek, amit pusztán óvatossággal lehetetlen kivédeni. Az ESET kiberbiztonsági szakértői most összefoglalják, milyen más módszerekkel lophatják el a személyes adatainkat – és mit tehetünk azért, hogy ez ne történhessen meg.

Mi forog kockán?

Milyen információkat lophatnak el rólunk az interneten? Többek között:


Nevek és lakcímek
Bankkártyaadatok
Társadalombiztosítási vagy más állami azonosítószámok
Bankszámlaszámok
Egészségügyi információk
Útlevél- vagy jogosítványszámok
Vállalati és személyes online fiókok belépési adatai


Miért olyan fontosak az adataink a kiberbűnözőknek?

Ha ezeket az információkat megszerzik, valószínűleg értékesíteni fogják őket olyan bűnözőknek, akik aztán további csalásokra használják fel azokat. Ez lehet a nevünkben történő vásárlás, a bankszámlánk kiürítése, a fiókjaink feltörése, új fiókok létrehozása a nevünkben vagy célzott adathalász kísérlet további érzékeny adatok megszerzésére.