Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kiknek kellene gondolniuk a magnézium pótlására?

Érdekességek2019. november 16.

Az őszi és a téli időszakban többen különös gondot fordítanak arra, hogy a szervezetük kellő mennyiségű vitaminhoz jusson. Kevesebben vannak azok, akik az ásványi anyagokról, így például a magnéziumról sem feledkeznek meg a hűvösebb hónapokban.

Fotó: 123rf.comSzerteágazó szerep, változatos hiánytünetek

A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja. Elképzelni is nehéz, de a magnézium kétszeresen pozitív töltésű ionjai (Mg2+) több mint 600 biokémiai reakcióban vesznek részt. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az idegsejtek közötti ingerületátvitelben. Emellett, az izom-összehúzódásokhoz is nélkülözhetetlen, és szerepet kap az (éjszakai) izomgörcsök megelőzésében és kezelésében.

A magnézium a szív- és érrendszer egészségéhez is elengedhetetlen, mivel hozzájárulhat a szívritmuszavarok megelőzéséhez, illetve funkciója van az érfalak rugalmasságának biztosításában és a vérnyomás szabályozásában. A magnézium adagolása kedvező lehet terhességi toxikózis, asztma, valamint migrén esetén is. Emellett a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó tünetegyüttest.

Amilyen sokoldalú szerepet tölt be a magnézium a szervezetben, olyan sok szinten jelentkezhetnek a hiányának a tünetei. Magnézium hiányában számos anyagcsere-folyamat, idegrendszeri folyamat károsodhat, futhat „mellékvágányra”, aminek különféle súlyos következményei lehetnek. Izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar, érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység és migrén egyaránt írható a magnéziumhiány számlájára, hogy csak néhány példát említsünk.

Legalább napi 375 mg-ra van szükség belőle

A magnézium tehát egy létfontosságú ásványi anyag, amelyből a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték (NRV) 375 mg. Ez az érték irányadó csupán, hiszen számos élethelyzetben ennél nagyobb napi igénnyel kell kalkulálni. Míg a kismamák magnéziumigénye körülbelül napi 475 mg, addig a sportolók a „normális” napi szükséglet két-háromszorosát is igényelhetik.

Annak ellenére, hogy a javasolt napi bevitel mindössze néhány száz milligramm, a felmérésekből és a statisztikákból az derül ki, hogy a modern világban a felnőttkorú lakosság több mint fele magnéziumhiányos, azaz magnéziumpótlásra szorul.


Táplálékkal vagy patikaszerekkel kell pótolni a hiányzó mennyiséget

A magnézium fő táplálkozási forrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, diófélék, halolaj, tej, gombák, szójabab, olajos magvak (pl. napraforgómag, tökmag), kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék. 

A fotó illusztráció: pixabay.comAz elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások gyökeres megváltozása, a feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztásának előtérbe helyezése ahhoz is vezetett, hogy kevesebb magnézium jut a szervezetbe, mint évtizedekkel korábban. A helyzeten ront az is, hogy a különféle mezőgazdasági technológiák térnyerése miatt fokozatosan csökken a táplálék magnéziumtartalma. 1950-hez képest 25-80%-os magnéziumtartalom-beli csökkenés következett be több magnéziumforrásnak számító tápláléknál.

Az emberi szervezet megpróbál alkalmazkodni. Ha kevesebb magnézium kerül be a szervezetbe, akkor azzal igyekszik „okosabban” gazdálkodni, abból törekszik többet hasznosítani; de mindennek van határa. Statisztikák alapján az USA-beli átlagos táplálkozási szokásokkal mindössze az RDA-érték fele jut a szervezetbe magnéziumból. A felnőttkorú lakosság több mint fele magnéziumhiányos, és magnéziumból extra bevitelre szorul. A táplálkozási tényezőkön túl a fizikai és a lelki stressz (köztük például a zajterhelés), a fokozott mértékű alkoholfogyasztás és bizonyos, a szervezetből a magnézium ürülését fokozó gyógyszerek (pl. vízhajtók) szedése is hozzájárul ahhoz, hogy a fejlett országok lakosságának döntő hányada magnéziumhiányos.

Kiknek lenne elsősorban szükségük magnéziumpótlásra?

Sportolóknak, intenzív, megterhelő fizikai munkát végzőknek
Krónikus pszichés stressznek, mindennapi feszült életvitelnek kitett személyeknek
• Kismamáknak, szoptató anyáknak
• Hiányosan, egyoldalúan, magnéziumban szegényesen táplálkozóknak – elsősorban a diéták idején
• Bizonyos betegségek, pl. cukorbetegség, szívbetegség, felszívódási zavarok esetén
• Bizonyos gyógyszerek, pl. egyes vízhajtók, szívglikozidok szedésekor
• Alkoholt fogyasztóknak

A magnéziumpótlással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a gyógyszerészéhez vagy a gyógyszertári szakasszisztenséhez! Amennyiben szükséges, ők segítenek az ön számára megfelelő, magnéziumpótlásra szolgáló készítményt kiválasztani.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.