Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Két hét alatt 9 kilót leadni

Érdekességek2017. április 14.

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban... 

Csábítóan hangzik, ugye? Sőt, ha azt mondom, hogy onnan mennek le a kilók, ahonnan szükséges, és nem is fogsz közben éhezni, egész biztosan kételkedni fogsz a szavaimban. Tovább megyek: különféle porok szedését sem javaslom, csak egy mezei, kifejezetten olcsó diéta megtartását. Két röpke hétig. Ja! Azért sportolni szabad... 

Az Élelmezéstudományi Intézet által kidolgozott és ajánlott diéta teljesen egyszerű ételeket javasol. Nem vegetáriánus, és valóban nem is mindig konyhaművészeti remekeket javasol, mégis jóllakhatunk minden nap a javasolt ételekkel, és még csak a kedvenc reggeli kávénkról sem kell lemondani, legfeljebb a kívánatos hat kanál cukrot kell kihagyni belőle! 
A diéta roborál, fogyaszt, és fitté, üdévé tesz. Szóval állj neki, éhezés nélkül, fogyj, szépülj! Tippjeinkből kitalálhatod, mi is kipróbáltuk ezt a receptet! A kajákat a melóban gond nélkül magad is elkészítheted. Tapasztalataidat írd meg nekünk !!! 

Alapszabály: Cukor semmi. Kevés olaj, (maximum napi egy evőkanálnyi a sütéshez.) alkohol semmi, limonádé semmi, csak és kizárólag buborékmentes ásványvizet vagy sima csapvizet, esetleg Pi vizet szabad fogyasztani. Aki pontosan, csereberélés nélkül betartja a szabályokat, és a legkisebb "bűnt" sem követi el, az két hét alatt a megfelelő helyekről 9 kg-ot fogyhat. Az ebédet a vacsorával megcserélni nem szabad! (Mennyiségi korlátozás nincsen, kivétel, ahol oda van írva!) 

A szervezetedben anyagcsere változás áll be, és egy évig nem fogsz hízni. 


A diétát hétfőn vagy szerdán kell elkezdeni. Két hét eltelte után ismét bármit ehetsz, amit szeretnél! 

Steak: Kevés vízben párolt natúr hús kevés sóval. 
Saláta: zöld fejes saláta, melyet vagy nyersen, vagy a szokásos lében, persze cukor nélkül, savanyítva készítünk el, frissen. 
Kenyérke: lehet Abonett kenyér, knäckebrot vagy kétszersült. Jó, mert eláll!

1 nap: 
Reggeli: feketekávé 
Ebéd: 2 kemény tojás, spenóttal (HarmoNet tipp: az IGLO mirelit spenótja felmelegítve még az irodában is elkészíthető) 
Vacsora: 1 nagy steak zöld salátával és főtt zellerrel 

2. nap: 
Reggeli: feketekávé kis tejjel, 1 szelet kenyérke, 
Ebéd: 1 steak zöld saláta, gyümölcs (A gyümölcs bármilyen lehet, kivétel a kompót, vagy a konzerv gyümölcs 
Vacsora: Bármennyi főtt sonka (HarmoNet tipp: a pulykasonka is finom) 

3. nap: 
Reggeli: fekete kávé kis tejjel, 1 kenyérke mint tegnap 
Ebéd: 2 főtt tojás, zöld saláta, paradicsom (HarmoNet tipp: a zöld salátát a paradicsommal és a tojással összeaprítva zamatos salátát készíthetünk) 
Vacsora: 20 dkg főtt sonka, saláta 

4. nap: 
Reggeli: fekete kávé, kenyérke 
Ebéd: 1 főtt tojás, nyers, vagy dinsztelt káposzta, 15 dkg sajt 
(HarmoNet tipp: a káposzta dinszteléséhez nem szabad cukrot használni, viszont édesítőszerrel, egy csepp ecettel, sóval dinsztelve zamatos ételt készíthetünk. Vigyázzunk, az éttermi káposzta gyakran zsíron készül és cukron dinsztelik, ezért vagy előző nap készítsük el, és vigyük el a munkahelyre, vagy ott kell elkészítenünk!) 
Vacsora: sima kefir, vagy joghurt és gyümölcs. (Amit a piacon kapni lehet.) (HarmoNet tipp: Kaukázusi kefírrel fenséges a szilva!) 

5. nap: 
Reggeli: reszelt sárgarépa citrommal, kávé tejjel 
(HarmoNet tipp: érdemes a kettő között pár percet várni. A répára cseppenthetünk pár csepp édesítőt, ha savanyúnak érezzük) 
Ebéd: dinsztelt hal, paradicsom 
(HarmoNet tipp: A boltban kész konzerv paradicsomos hal kapható, amely minimális olajjal készül, és simán ehető) 
Vacsora: 1 steak, zöld saláta 

6. nap 
Reggeli: kávé kenyérke 
Ebéd: grillcsirke, saláta 
(HarmoNet tipp: nekünk ekkorra már a fülünkön is zöldsaláta nőtt, ezért jégsalátát vettünk! Jó ötlet volt!) 
Vacsora: 1 főtt tojás, sárgarépa 

7. nap: 
Reggeli: citromos tea, cukor nélkül 
Ebéd: gyümölcs 
(HarmoNet tipp: A banán és a körte nagyon laktató!) 
Vacsora: egyen amit szeret, és amennyit akar! 

Kezdd elölről a diétát és folytasd még 7, összesen 14 napig!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)