Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Itt a tavasz és a pollenallergia

Érdekességek2018. április 26.

Virágzik a mogyoró, az éger, a nyárfa, a nyírfa, a kőris, a platán, a bükk, és sajnos virágoznak a különböző gyomnövények is. Az emberek több mint egynegyede szenved valamilyen allergiában, és az allergiások száma folyamatosan növekszik. Sajnos ez a növekedés a gyermekek körében még jelentősebb. 

Mi az allergia?

Az allergia a test válaszreakciója egy olyan anyaggal szemben, ami önmagában nem káros, de az arra fogékony egyénekben az immunrendszert működésbe hozza, hogy védekezzen ellene, és ez kényelmetlen, sokszor a mindennapjainkat pokollá tevő tünetekkel jár. Valójában az allergia esetén az immunrendszer túlreagál valamit, ami nem is károsítaná a szervezetünket. Tehát egy hibás reakcióról van szó.


Melyek az allergiás tünetek?

Az allergiás betegeknél - függetlenül attól, hányféle dologra allergiásak - a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek. Ellenálló képességük az arcüreggyulladással és más légúti megbetegedésekkel szemben is csökken.

Ezek az enyhe kellemetlenségtől a napi tevékenységet súlyosan zavaró panaszokig terjedhetnek:

Ételallergiák bármilyen emésztőszervi zavart okozhatnak. Felerősödhet a szaglás, látás, ízérzékelés, tapintásérzet olyan mértékben, ami már irritáló, zavaró hatású. Később asztma, ekcéma, krónikus fejfájás, letargia, koncentrációzavar alakulhat ki.

Mi válthatja ki az allergiát?

Az allergiás reakciót a környezetünkben található bármilyen anyag kiválthatja. A reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük, mely általában valamilyen fehérje természetű, vagy fehérjét is tartalmazó anyag. Ha az allergén nem fehérje (pl.: penicillin), akkor előbb a szervezetben hozzá kell kötődnie valamilyen fehérjéhez, hogy kiváltsa a reakciót.

Melyek a leggyakoribb allergének?

A leggyakoribb allergének a fű és fafélék virágpora (pollen), a házipor, a poratka, a penészgombák, az állatszőr és az élelmiszerek. Kevésbé gyakran okoznak allergiát a magvak, gyümölcsök és a latex (ez utóbbi egyre több termékben benne van, éppen az allergiát okozó növényi összetevők kiváltására).

Az allergia egy bonyolult folyamat

Az immunrendszer allergénre adott válasza egy több lépcsőből álló folyamat. Ennek során számos anyag szabadul fel, amely az immunsejtek közötti kommunikáció eszköze. Az immunrendszer működése, mind allergia, mind valódi betolakodó elleni védekezés esetén egy bonyolult, többszörösen egymásra ható folyamat, ami kezdetben fokozódik, de végül le is kell csendesíteni. A reakció részeként különböző szabályozó anyagok termelődnek. Ilyenek például a hisztamin és származéka, melyek értágulatot okoznak, hogy minél több fehérvérsejt érkezhessen az adott területre. Ez az anyag felelős a legtöbb tünetért, így a gyógyszeres terápia is ennek a gátlására irányul.

Bizonyos immunsejtek feladata az, hogy megjegyezzék az allergént, s így legközelebb még gyorsabban fel tudjanak lépni ellene. Ezért is lehetséges, hogy második, harmadik alkalommal erősebbek a tünetek annál, mint amikor először megjelent az allergiánk. Az allergiát általában a hisztamin termelődését gátló készítményekkel szokták kezelni, ha azonban ezek nem elegendők, akkor jön a nagyágyú, a szteroid. Ez az összes immunreakciót gátolja, nem beszélve szervezetünk más működéseiről.

Tanácsok allergiásoknak

Az allergéneket nem könnyű eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget.

Étrend-kiegészítők allergia esetén

Sokan szeretnék elkerülni a gyógyszeres kezelést, annak minden mellékhatásával együtt. Sajnos a hisztamin egy kommunikációs molekula és éppúgy részt vesz az idegi kapcsolatokban is, mint az immunrendszer esetén. Épp ezért az antihisztaminok sokaknak okoznak álmatag napokat, lassultságot, álmosságot és megnyújtják a  reakcióidőt. Szerencsére azonban léteznek olyan természetes módszerek is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mellékhatások nélkül mérsékelhetőek.

További lehetőségek, amiket érdemes bevetni allergia esetén:

Dr. Gulyás Tamás


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.