Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így öltöztessük a kicsiket télen

Érdekességek2018. január 09.

Így öltöztessük a kicsiket télenA kisbabák szobai öltözéke a pelenka fölé adott bady (kombidressz), a rékli vagy ing, a rugdalózó vagy kantáros kisnadrág, az angolpólya, a hálózsák a zokni vagy papucs és a takaró. Ágyába nem túl kemény (kókusz) matrac, pamut (nem zizegő, nem műszálas) lepedő és a fejecskéje alá az ágyneműt védő textil pelenka kerül.

A kisbaba ruhái legyenek kényelmesek


Ha már tipeg…

A tipegő kisded télen a lakásban a bady fölött hosszú ujjú pólót, mellényt, kantáros nadrágot, vagy, tréningruhát viselhet. A nadrág alá térdzoknit vagy harisnyanadrágot adunk.

A babaláb fejlődése, a talp boltozata, járás során alakul ki az aktív izommunka hatására, és ezt legjobban a „mezítlábas” járás biztosítja. A megfázás ellen lábacskáira csúszásmentes (figurális tapadókorongos) vastag, meleg zoknit vagy kötött csúszásmentes papucsot, puha kocsi-cipelőt (nem műanyagcsoszogót) húzunk. Szobában cipőt csak akkor adunk rá, ha már biztosan jár. Cipője puha, hajlítható tapadóstalpú és a sarkat, a bokát tartó száras, bőr vagy vászon felsőrészű legyen. Tanácsos széles-orrút (a lábujjak mozgásának engedő) és 1 számmal nagyobbat vásárolni (a felhúzott cipőbe a cipő és a baba sarka közé még férjen be a mutató ujjunk). Sportcipőt 3 éves korig nem ajánlunk.

Levegőzni télen is kell

A levegőztetés a csecsemő és kisgyerek egészséges fejlődésének télen is fontos napirendje.

A kisbaba téli ruhatára a hosszú ujjú bady,- ing, és pulóver, a harisnyanadrág, hosszúnadrág, bundazsák, majd cipzárral ellátott kezeslábas (overál), dzseki, sapka, kesztyű és a meleg vízhatlan lábbeli.

Alsó rétegként használjunk természetes anyagú ruházatot, ez fölé adható műszálas hőszigetelő, szélvédő és vízhatlan anyagból készült meleg, de mozgásban nem korlátozó ruházat.

A babakocsiban levegőző picurt bundazsákba dugjuk, melyben végtagjai testével közös meleg térben vannak, mozgása sem korlátozott. Ha már menő-manó, akkor bélelt kezeslábas (overál) a téli öltözéke. Ez is melegen tart nem kell alája túlöltőztetni. Jó választás a kapucnival, kesztyűvel és leszedhető lábrésszel ellátott változat.

dzseki és bélelt nadrág csak a szabadban játszó szobatiszta nagyobb gyereknek való.

A téli lábbeli a vízhatlan bakancs, csizma vagy hótaposó, 1-2 számmal nagyobb legyen a kisgyerek lábánál. Fontos, hogy a meleg zokni mellett is maradjon hely a lábujjak mozgásához.

Csecsemőre, kisgyerekre ne adjunk sálat. Rövid nyakuk van, a sál fullasztó érzést kelt. Helyettesíthetjük magas nyakú (garbó jellegű) pulóverrel, vagy garbós kötött sállal esetleg „csősapkával”. A sapka téli viselet. Plusz 10-15 fokú száraz, napsütéses szélmentes időben csak az arcüreggyulladásra és középfülgyulladásra hajlamos gyereknek kell sapka. Különben a sapka alatti izzadás árt a hajhagymáknak, és levetkezve nagyobb a megfázás esélye. Zimankós, szeles, hófúvásos időben mindenkinek ajánlott a jól záró, a fej formájára illő, fület és homlokot védő, az áll alatt megköthető termo hatású sapka viselése. De ilyen időben csecsemőt csak szobában, nyitott ablaknál levegőztetünk. Ehhez nem kell bundasapka, elég egy kapucnis pulóver. A kapucnis pulcsik, és kabátfélék szükség esetén jól betöltik a sapka szerepét is.

Kézmelegítőnek kisbabáknak 0 ujjas, sétáló és hóval ismerkedő kicsinek 1 ujjas, mászókázó csemetének 5 ujjas vízhatlan kesztyű az ideális választás. Ha nincs gyárilag a kabáthoz rögzítve, akkor érdemes ezt házilag megoldani.

Babakocsihoz hasznos tartozék lehet a lábzsák és az esőponyva. Aki kendőbe vagy kenguruba hordozza babáját, annak tanácsos egy erre alkalmas babát is takaró kabátot beszereznie.

Dr. Kerekes Judit

gyermekorvos


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.