Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így hat a hangulatodra egy lakásban elhelyezett akvárium

Érdekességek2021. december 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az utóbbi időben nemcsak a szabadidő és a családi élet színtere volt lakásunk, hanem a tanulásé és a munkáé is. Sokkal több időt töltöttünk el otthon, ezért teljesen átalakult az otthoni terekhez való viszonyunk is. Emiatt érdemes apró változtatásokat bevetni, hogy a kötelezettségek elvégzése után a kikapcsolódás tökéletes színterévé is váljon a lakás, ezzel segítve lelki egészségünk megőrzését.  

A mindennapok kiegyensúlyozottságáért új, inspiráló és relaxáló otthoni dekorációval is tehetünk. Nézzük, hogy ebben miként segíthet egy akvárium telepítése!

Mi befolyásolhatja az otthoni hangulatot?

Személyiségünk lenyomata a lakás stílusa, ezért bátran lehetünk kreatívak: szabadon játszhatunk a fényekkel, a bútorok megválasztásával, a kisebb kiegészítőkkel, dekorokkal, a színekkel és formákkal, hiszen ezek mind befolyásolják az otthon hangulatát. Egy akvárium kialakításával pedig bensőséges hangulatot, harmóniát és nyugodtságot csempészhetünk a belső térbe.
 
Hogyan hat a hangulatunkra egy gyönyörű akvárium a lakásban?

A napi feszültségek és a stressz feloldásához jó megoldás egy akvárium elhelyezése a lakásban, hiszen az élő víz látványa regeneráló hatással van az emberi idegrendszerre. A néma háziállatok különös tánca és színei, a növények hullámzása, a kék szín mind-mind támogatják lelkünk gyógyulását, hiszen csendet és békét sugallnak.

Hazai és külföldi kutatások is alátámasztották már, hogy egy otthoni akvárium segít a félelmek és a szorongás leküzdésében, illetve a depresszió kezelésében. Amikor az akváriumot nézzük, olyan mintha mi magunk is a vízben búvárkodnánk, mivel közvetlenül előttünk elevenedik meg egy apró vízivilág. Ha igazán nyitottak vagyunk rá, akár meditatív állapotba is kerülhetünk.

Érdekesség: több egészségügyi intézményben, gyógyszertárban, várótermekben és a pszichológusnál fedezhetünk fel akváriumot, aminek nem titkolt célja a nyugtató, stresszoldó közeg kialakítása.

Könnyedén formálhatjuk, gondozhatjuk

Szőrös kiskedvencek helyett sokan az akváriumra és a halakra szavaznak, hiszen nem igényelnek olyan intenzív gondozást, mint amilyet egy kutya- vagy macskatartónak kell elvégeznie a hétköznapokban. Az időközönkénti takarításon kívül a napi eledel beszórása az akváriumba csak a feladatunk, amit egy perc alatt könnyedén megtehetünk.


Akváriumunkat könnyedén saját ízlésvilágunknak megfelelőre formálhatjuk, hiszen napjainkban már számtalan különböző akvárium dekoráció áll rendelkezésünkre, de a díszhalak és növények összeválogatásában is szabad kezünk van.

Ráadásul egy pillanat alatt beszippanthat minket ez a világ, és hobbi akvaristává válhatunk, aki szépen lassan egyre többet tud majd erről a csodálatos otthoni vízi világról. Tökéletes lehetőség tehát a kikapcsolódásra és a mindennapok színesebbé tételére.

Hová érdemes az akváriumot helyezni?

Igyekezzünk alaposan végiggondolni, hogy a lakásban hova helyezzük el akváriumunkat, hiszen később már nehezen lesz mozgatható. A vízminőség megőrzése érdekében ne tegyük ablakhoz, hiszen a túlzott fénytől könnyedén algásodhat. Válasszunk inkább egy kicsit sötétebb helyet neki. Fontos, hogy zajmentes és nyugodt területre helyezzük, mivel a halak nagyon érzékenyek a hanghatásokra.

Végül az esztétikum és praktikum szempontjából is vizsgáljuk meg a kérdést. Ideális lehet például a nappali egy sarka halainknak, ahol szem előtt vannak, de védettek is, így az otthon töltött idő nagy részében rálátásunk lesz.

Az akvárium dekorációját pedig bátran igazítsuk a lakás stílusához, hogy harmonikusan illeszkedjen a belső térbe.

Egy akvárium nem csak látványos kiegészítőként funkcionálhat lakásunkban, de hangulatjavító és stresszoldó hatással is bír, amit érdemes kihasználnunk a zsúfolt mindennapokban. Lelkünket megnyugtatja, és lelassítja kicsit a hétköznapokat, így kiegyensúlyozotabbá és koncentráltabbá válhatunk. Ráadásul a fenntartása sem igényel túl sok figyelmet, és könnyedén a lakás stílusához igazíthatjuk berendezését is.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!