Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hozd rendbe a növényeidet! Gyors ápolás márciusban

Érdekességek2024. március 23.

Március hava a természetben az újjáéledés, újrakezdés és kivirulás ideje. Még szobanövényeink, akik cserépben nevelkedtek, és gyakran túltenyésztett fajták is, érzékelik, hogy megérkezett a tavasz, újjáültetésre és kényeztetésre vágynak. Mit tehetünk, ha elfoglaltak vagyunk, de szép szobanövényeinkhez is ragaszkodunk?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Először is meg kell vizsgálnunk, vannak-e túl kényes fajták. Mert velük bizony rendszeresen kell foglalkozni. Kényesség lehet a hőigény, esetleg a hő rossz tűrése, a vízigény, vagy éppen a föld rendszeres pótlása, esetleg egészen speciális, pl. homokos föld. Ezeknek a növényeknek igyekezzünk speciális igényeiket is rendszeresen kielégíteni, vagy inkább ajándékozzuk el őket, ha nem szeretnénk a biztos halálba küldeni őket.
A gyors növényápolás egyébként egy kis szervezéssel kivitelezhető.

Mi történik tavasszal, mire van szükség?

Tavasszal a fény erősödik, még a legsötétebb szobában is, mérsékelt égövön, és növényeink érezve ezt, szeretnének kicsit felépülni. Ahhoz hasonlatos ez, mint mikor mi emberek tavasszal szeretnénk magunkat egy kicsit rendbe tenni, fittebbé varázsolni és fogyókúrába, vagy rendszeresen wellness kúrákba kezdünk. A növényápolás egyik fontos miértje, hogy tavasszal szokták ezt végezni, ekkor tesz a legjobbat a növénynek, és hacsak nem végzed el ezt a metódust negyedévente, akkor bizony mostanra már kimerült minden tartaléka a növénykédnek.

Milyen elemekről van szó?

Először is, főként a földről kell beszélnünk, de nem szabad megfeledkeznünk a porosságról, vagyis a tapadási tényezőről.

A föld természetesen a legtöbb növény esetében virágföld, amely sokszor műtrágyával dúsított, vagyis vegyileg szennyezett, és bizony kevéssé tesz jót. Ha vidékről, vagy valamilyen ép, tehát nem beteg baktériumos, gombás kertből tudsz szerezni némi földet, akkor virágfölded helyett vagy éppen mellé nyugodtan alkalmazz ebből. Készíts keveréket. A kettő földet átültetéskor érdemes alulra, a gyökérzónához tenni.
 
A földnek a cseréje természetesen jó ötlet, de nem minden növény viseli el. Az érzékenyebb fajták esetén a földet inkább csak visszapótolni kell a locsolási területen, általában a szár körül, ahol a föld a mini-erózió hatására eltűnik, összemosódik. Ha tápanyagban gazdag földet teszünk ide, akkor mindenképpen jól járunk, mert locsolások során ez a tápanyag lemosódik majd a gyökerekhez. Esztétikailag is szebb, hogyha nem üreges, hiányos a növény földje.

Ha nagyon el van sózva a talaj, akkor fehér, vagy barnásfehér kicsapódás látható a szár körül a földje tetején. Ez esetben inkább próbáljunk vitamin és tápoldat-mentes földkeveréket választani. Figyeljünk arra is ezentúl, hogy mivel öntözünk. A sóoldatokat, tápoldatokat csak igen ritkán szabad használni. Ha mindenképp pótolni szeretnénk, érdemes néha szénsavmentes ásványvízzel megöntözni növényeiket.



A klórtól sem árt védeni a növényt és a földjét, ami szintén elszíneződést hoz. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy üvegbe, kancsóba a locsolást megelőzően 1-2 nappal vizet helyezünk ki. Ebből lehetőség szerint sok klór eltávozik, és marad egy használhatóbb, állottabb, de a növények számára kellemesebb víz. Ez a lápos, poshadt kifejezést kaphatná, de természetesen nem ivóvíznek szánjuk.

Ha vannak kisebb növények, akár az egész földet lecserélhetjük. Ha a gyökérzet sérülékeny, vékonyszálas, akkor hagyjunk a gyökér körül földlabdát.
A föld lecserélése valójában növényenként 5 percet, feltöltése 2 percet vesz igénybe.

Tipp: A növényeinket újságpapírra helyezzük a teraszra, erkélyre, vagy előtérbe, konyhakőre esetleg. Egyesével mindről hántoljuk le a fölösleges részeket majd egyesével, futószalagszerűen töltsük fel őket. Így a legkényelmesebb.

A másik fontos a levélzet és a virágos részek karbantartása. A beültetés után érdemes az elszáradt leveleket levágni. A régi virágok, vagy esetlegesen a termések helyét is megtisztítani. A száraz, vagy már sárga fonnyadt részeket, ha leszedjük élő növénykénkről, akkor élettel és könnyedséggel ruházzuk fel. Az egészséges részekhez több víz és tápanyag jut, ezért biztosan jól jár vele növényünk. Egy ilyen metódus után gyorsabban és jobban nő a növény.
 
A fürdetés

A fürdetést, ha óriási növényről van szó és csak kádban, vagy legalábbis a földlabda eláztatásával ejthető meg, akkor mindenképen az ültetés előtt végezzük, mert sok földet ki tud mosni egy ilyen kis rítus.

Hogyha kisebb a növény, vagy nem túl koszosak a levelei, akkor elegendő slaggal, zuhannyal való lepermetezése. Ez esetben végezhető ez az ültetés, és a száraz, elkorhadt részek leválasztása után. A fürdetésnél arra figyeljünk, hogy a port nem elmosódottá tenni, elkenni szeretnénk a növényen, hanem valóban letisztítani a leveleit. Természetesen semmiféle vegyszert ne használjunk ehhez a metódushoz. A vizezés után mindenképpen meleg, legalábbis nem túl szeles, hideg helyre tegyük a növényt, mert az emberhez hasonlóan, egy ilyen helyzetben megfázhat! A fürdetés azért nagyon fontos, mert a leveleken át a növény lélegzik, vagyis ha piszkosak a zöld részek, akkor kevesebb számára tápláló levegőhöz, esetében szándioxidhoz jut.

Tipp: A fürdetés előtt vastagon papírozzuk le a konyhakövet, vagy a teraszt. A kádba vagy mosótálba való beállítás után az összes növényt gyorsan zuhanyozzuk le, lehetőleg hűvös, de nem jéghideg vízzel. A csöpögés, szárítás akár órákat is igénybe vehet. A viaszos felületű növények kivételével, ha nagylevelű, díszes leveleit egy pamut törlővel át is törölhetjük, hogy ne legyen vízfoltos. A metódus kb. 15 perc a teljes növénytáradra.

Ha összességében előrelátóan megtervezed a tavaszi növényápolást, 20-30 perc alatt végzel, és legalább őszig rendben is vannak a szoba élő díszei!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan változik a vércukorszint?

2024. július 16.


A vércukorszint két élettani szabályozója a szervezet saját hormonjai, az inzulin, és a glukagon. Amikor a glükóz vérszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki magából, és a glükózt eljuttatja a sejtekhez.

Inzulin és glukagon

Ezen kívül az inzulin aktiválja a glukóz energiává és glikogénné alakulásának folyamatát, azaz szerkezetileg lehetővé teszi a szervezet bizonyos részeiben (máj, izmok) való raktározásra, szükség esetén a gyors mobilizáláshoz.

Ha a vércukorszint egy bizonyos szint alá csökken, a hasnyálmirigy glukagont bocsát ki (ez egy inzulin antagonista). Ekkor a máj glukagont enged a véráramlásba, ezért a vércukor újra megfelelő szintre emelkedik, stabilizálódik.

Magasabb cukorértékek: fontos a mozgás és a megfelelő diéta

Cukorbetegségben akár 1-es, akár 2-es típusú, a hasnyálmirigy inzulin termelése nincs összhangban a szénhidráttal bevitt glükóz mennyiségével, és a sejtekhez történő elszállításával.  A vérben keringő nagyobb mennyiségű cukor megváltoztatja a kémiai viszonyokat, ez pedig tipikus diabéteszes tünetekhez vezet, mint pl. nagy mennyiségű vizelet, szomjúság, kimerültség.

Nagyon fontos, hogy az esetek döntő többségében az időben észlelt magasabb vércukor értékek még korrigálhatóak vagy karbantarthatóak rendszeres testmozgással és szinte észrevétlen étrendi áthangolásokkal.

Glikémiás index (GI) A GI megmutatja a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintre, és ezáltal az inzulinelválasztásra gyakorolt hatását. Minél nagyobb az étel GI-értéke, annál intenzívebben és gyorsabban megemeli a vér cukorszintjét, és annál több inzulin leadására serkenti a hasnyálmirigyet.

A GI kiszámításához 50 g glükóz vércukorszint-emelő hatását veszik alapul, és ezt hasonlítják össze a különböző élelmiszerek elfogyasztása után tapasztalható vércukorszint-emelkedéssel. A számérték megmutatja, hogy az 50 g glükózhoz képest az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszer elfogyasztása hányszoros mértékű vércukorszint-emelkedést okoz. 50 g szénhidrátot tartalmaz például 1 kg sárgarépa vagy 650 g görögdinnye.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját – 2024. augusztus 8.

2024. július 16.



2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor itthon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is.

Inkontinencia – Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

2024. július 15.

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton.

Április az Inkontinenciaszűrés hónapjaAz eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható. „A kitöltött teszt alapján nem csak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni.” – állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt.” – teszi hozzá a professzor úr.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30%-át érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.