Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogy lehet környezetbarát konyhád?

Érdekességek2020. június 08.

Fotó: pixabay.com

Az ökológiai átmenet megvalósítása a konyhában mindenki számára elérhető. Az ott használatos anyagok helyes megválasztása, természetes tisztítószerek, csomagolóanyagok használata, a műanyag alternatíváinak alkalmazása mind-mind ideértendő. Jó tanácsok a környezettudatos „öko-konyha” megvalósításához.

Sütés-főzés 

Környezeti szempontból semleges és tartós anyagok választása

A mindennapokban jól tesszük, ha előnyben részesítjük az egészségünket nem veszélyeztető anyagból készült konyhai eszközöket. Így lehetőleg válasszunk pl. rozsdamentes acél-, kerámia-, üveg- vagy öntöttvas termékeket. Ezek közt nem találunk ugyanis olyan káros, elsősorban az endokrin rendszert károsító anyagokat. Amellett hosszú évekig, olykor évtizedekig eltartanak a belőlük készült különféle háztartási eszközök.

A sütőben való sütéshez pl. használjunk hőálló üvegtepsiket, melyek semleges hatású anyagból készültek, és újrahasznosíthatók. Ahhoz, hogy ne ragadjon le rajtuk az étel, természetes módon érjük el, ne bevonatokkal, pl. zsiradék, liszt használatával. Egyéb konyhai eszközök készüljenek fából vagy ajánlottan inox anyagból (lapátok, keverő kanalak, evőeszközök stb.)

Egy tipp: ha környezetbarát konyhát akarunk megvalósítani, őrizzük meg régi eszközeinket – az újak, bár mutatósak, gyártásuk révén gyakran nem kívánatos hatást gyakorolnak környezetünkre.

Kerüljük a bevonatos edényeket, serpenyőket

Könnyen megsérülnek, nem túl tartósak, így rendszeresen cserélni kell őket. Továbbá magas hőfokon, vagy a legkisebb karcolásra bizonyos vegyi anyagok, „endokrin károsítók” szabadulhatnak fel belőlük. Ezek zsírban oldódó anyagok, és szétterjedhetnek a zsiradékban, pl. a sütőolajban. Általában véve, és mivel nincs meg a kellő távlat a változásra,  ezen káros anyagok miatt egyik bevonat sem igazán ajánlható általános használatra.  Azt viszont megtehetjük, és kevesebb kárt okozunk vele,  ha az ilyen edények egy konkrét célra használjuk,  pl. egy bevont serpenyőben csak palacsintát sütünk….


Tárolás, csomagolás

Üvegtermékek

Használjunk üvegből készült élelmiszer-tároló edényeket, dobozokat. Bár könnyebben törnek, mégis előnyben részesítendők, mert környezetbarát anyagot képviselnek, vegyi anyagoktól mentesek, és újrahasznosíthatók

been wrap

Növényi alapú, lebomló műanyagok

Újdonságnak számítanak, de nem annyira környezetbarát anyagok, mint azt sokan gondolják. Általában csak kis arányban tartalmaznak bioműanyagot, mely a leggyakrabban cukornádból vagy kukoricából készül. Így a termesztéshez szükséges, vízéhes kultúra és a sok növényvédőszer a helyi élelmiszer-forrás rovására megy.

Mellőzzük a műanyag- és alumínium-fóliát

Korlátozzuk ezen csomagolóanyagok „reflexszerű” használatát, gyakran eddigi szokásunkkal ellentétben. Egy újdonság különféle tálak, dobozok, edények befedésére vagy élelmiszerek csomagolására a méhviasszal bevont szövet (méhviaszos textil). Ez a környezetbarát anyag, a „been wrap” frissen tartja az élelmiszert, nem termel hulladékot, könnyen formálható a tároló, edény, élelmiszer alakja szerint. Amellett elkészíthető otthon is, ha be tudunk szerezni méhviaszt és egy darab vászon anyagot. Hevítsük (pl. enyhe sütőben) az anyagon egyenletesen eloszlatott méhviaszt,  majd miután befedte a textilt, majd hagyjuk kihűlni.

Léteznek rugalmas szilikon fedők is, melyek jó választást jelentenek. pl. hideg  élelmiszerek  tárolására, tökéletesen tapadnak. A sütőpapír szintén megfelelő lehet az alumíniumfólia helyettesítésére. Ez utóbbi káros anyagot bocsát ki pl. savas élelmiszerekkel érintkezve (paradicsom, citrom…), vagy a sütő magas hőfoka hatására fémtartalma oldódhat. 

Tisztítás

Természetes tisztítószereket használjunk

Három példa egyszerű, természetes tisztítószerekre, a mérgező vegyi anyagokat tartalmazó termékekkel szemben: fehér ecet, szódabikarbóna, fekete szappan – mindent kitakaríthatunk vele a konyhában. Vízzel egyenlő arányban keverve a fehér ecet kiváló lemosószer pl. a konyhai munkaasztalon. A szódabikarbóna nedves szivacson pl. a mosogatóban tökéletesen tisztít, enyhén dörzsölő hatást vált ki. A kevésbé elterjedt, de sokoldalú fekete szappan folyadék általában olívaolaj alapú, természetes tisztítószer, kiváló zsíroldó. Ha pedig citrom esszenciális olajjal illatosítjuk, természetes fertőtlenítőszer is egyben.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Az auditív feldolgozási zavar folyamata és tünetei

2025. december 18.

Az auditív feldolgozási zavar (APD) egy hallási probléma, amely a 3-5%-át érinti az iskoláskorú gyermekeknek. A gyermekek, akik ezzel a problémával küzdenek, nem tudják ugyanúgy megérteni, amit hallanak, mint más gyerekek. Ennek oka, hogy a fül és az agy nem működik teljesen együtt.

Valami megzavarja azt a folyamatot, ahogyan az agy felismeri és értelmezi a hangokat, különösen a beszédet.

A gyermekek általában normálisan érzékelik a hangokat, mivel képesek hallani azokat a hangokat, amelyeket egy csendes környezetben (pl. egy hangtalan szobában) adnak ki. A probléma akkor jelentkezik, amikor a gyermekek nehezen ismerik fel a szavakban lévő hangok közötti apró eltéréseket, még akkor is, ha a hangok elég hangosak ahhoz, hogy hallják őket. Ezek a problémák gyakran előfordulnak zajos környezetben – pl. iskolai osztályteremben, játszótéren vagy bulikon –, ahol sok háttérzaj van.

A glaukóma diagnosztizálásának lehetőségei

2025. december 17.

A zárt csarnokzugú glaukóma, ami Magyarországon nem ritka, krónikus és heveny formában is megjelenhet. Ez a glaukóma forma a Föld teljes népessége tekintetében a vezető glaukómás vaksági ok. 

Heveny formában a szemnyomás nagyon megemelkedik. Ez jelentős fájdalommal is járhat. A zárt csarnokzugú glaukómára főként azok hajlamosak, akiknek a szemük kissé kisebb, mint a szokásos normális szem. Az életkor előrehaladtával, már nagyjából 40 éves kor körül a szemlencse jelentősen nagyobbodni kezd. Ilyenkor, ha a hely kicsi, a szemlencse a pupilla területében elzárhatja a szem belső folyadékának (a csarnokvíznek) az áramlását, és ez váltja ki a csarnokzug elzáródását. Bár a probléma még az elzáródás előtt végzett egyszeri, ambuláns lézer kezeléssel teljesen megelőzhető, ez a kockázat fel nem ismerése miatt sokszor elmarad, és a beteg már csak a súlyos és végleges látáskárosodás kialakulása után kerül lézerkezelésre. Tehát ha valaki távolra pluszos szemüveget hord vagy a családban volt már glaukóma, szemét mindenképpen rendszeresen ellenőrizni kell tünetmentesen is. A szemorvosi vizsgálatkan alaposnak és hozzáértőnek kell lennie, nem elég, csupán a szemnyomásmérés. A krónikus zárt csarnokzugú glaukóma forma tünetszegényebb. A nyitott csarnokzugú glaukómák pedig teljesen fájdalmatlanok. Magyarországon a nyitott csarnokzugú glaukóma formák a leggyakoribb zöldhályog típusok. Erősen hajlamosít rá a rövidlátás és a vérrokonok között előfordult nyitott csarnokzugú glaukóma. Éppen ezért a fenti kockázati tényezőkkel bíró személyeknek különösen fontos a 40 éves kor feletti életszakaszban a rendszeres és jó minőségű szemorvosi vizsgálat, még teljes panaszmentesség esetén is.

Vegye komolyan a kézzsibbadást, izomsorvadást is okozhat!

2025. december 17.

Ártalmatlan tünet, de akár komoly betegség is állhat a kézzsibbadás mögött, amivel már az első tünetek megjelenésekor fontos lenne foglalkozni. Fontos ugyanis megtalálni az okot, hogy nem áll-e a háttérben idegkárosodás, amely akár kézsebészeti beavatkozást is igényelhet. Minél hamarabb kiderül, mi okozza a zsibbadást, annál nagyobb az esély a panaszok megszüntetésére és a káros következmények visszafordítására.

Talán mindenkivel előfordult már, hogy bizsergést, érzéketlenséget, tűszúrásszerű vagy égő érzést tapasztalt az ujjaiban vagy a kezében. Az átmeneti kézzsibbadás mögött néha teljesen ártalmatlan okok állnak, ilyen lehet az, amikor egy rossz testhelyzet vagy tartós mozdulatlanság miatt alakul ki. A vérkeringés visszaállításával és a testhelyzet változtatásával hamar elmúlnak a panaszok. Ugyanakkor, ha a zsibbadás ismétlődik vagy látszólag teljesen ok nélkül jelentkezik és nem is múlik el, komolyan kell venni a panaszokat. Olyan betegség is állhat ugyanis a háttérben, amelyhez orvosi, többnyire kézsebészeti szakértelem szükséges.

Dr. Sándor Zoltán kézsebész szerint a zsibbadás mögött leggyakrabban kéztő- vagy könyök alagút szindróma áll. Ebben az esetben a felső végtag érintett részein az idegek tartós nyomás alá kerülnek például gyulladás, munkahelyi vagy sportból adódó túlterhelés, hormonális változások miatt. Mindez azért gond, mert ha egy ideg túl hosszú ideig van leszorítva, nem tudja funkcióját megfelelően ellátni, ez pedig izomsorvadáshoz és az ujjak érzéketlenné válásához vezethet. A folyamat egy idő után nem visszafordítható és sajnos a végtag mozgáskorlátozottságához vezethet.