Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hitek és tévhitek a vitaminokról

Érdekességek2020. január 07.

Fotó: 123rf.com

Milyen élelmiszerekben van több vitamin, hogyan őrizhető meg a vitamintartalom, mikor szükséges vitaminpótlás, mennyire hasznosak a vitaminos étrend-kiegészítők? Ha nem mindig vagyunk tisztában az ilyen jellegű kérdésekre adott válaszokkal, de „hallottunk róluk”, vegyük számba néhány, elterjedt állítás igazságtartalmát

 Az iparilag feldolgozott élelmiszerek vitaminszegények

Igaz és hamis

A gyorsfagyasztott, konzervált zöldségek-gyümölcsök megőrzik vitamintartalmukat, mert általában szedés után gyors ütemben kezelik őket. Ezzel szemben az ún. ultrafeldolgozott vagy nagymértékben finomított élelmiszerek vitaminszegények.

A vitamintartalom a hűtőben tárolt élelmiszerekben nem változik

Hamis
Három napon belül pl. egy saláta vitamintartalma közel háromnegyedével csökkenhet a hűtőszekrényben. De az is igaz, hogy a C-vitamin szobahőmérsékleten még kevésbé bírja a tárolást. A tanulság: a vitamindús élelmiszereket hűtőszekrényben sem szabad „raktározni” hosszabb ideig

A biogyümölcsökben és zöldfélékben több a vitamin

Igaz
Bár vannak erre vonatkozó, egymással ellentmondó tanulmányok, a bio-gyümölcsök, zöldfélék vitamindúsabbak. Egyik fő előnyük, hogy nem kell meghámoznunk őket. Márpedig közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb vitamin. Ha nem biogyümölcsöt fogyasztunk, gyakran meghámozzuk őket, és a hámozás következtében a vitaminok egy része elvész.


Sütés-főzés során a vitaminok részben lebomlanak

Igaz
A vízben oldódó vitaminok, mint pl. a B- és C-vitamin, a sütésre-főzésre különösen érzékenyek. A fővő vízben  lebomlanak, és még ha kivesszük is a vízből, pl. húsleves készítésekor a zöldségeket, a vitaminok nagyon rosszul viselik a hőt. Minél hosszabb a sütés-főzés ideje, annál nagyobb a vitamin veszteség. Ezért ne melegítsük túl az ételeket, és inkább „al dente” („fogravaló”, nem teljesen főtt) állagúra készítsük pl. a zöldségeket, tésztákat. Továbbá kis lángon gőzölve, párolva, rövid ideig (pl. wokban) főzzünk. 

Mindenkinek tanácsos a vitaminpótlás

Hamis
Sokunk szed különféle vitaminos étrend-kiegészítőket. Noha egyre több tanulmány mutat rá, hogy ez a fajta pótlás nem hatékony a prevenció terén, és jobban tesszük, ha természetes úton jutunk vitaminokhoz. Az 1990-es években megjelent, egyes tanulmányok szerint pl. a béta-karotin nagy dózisban való bevitele dohányosoknál nem preventív hatású, hanem ellenkezőleg, növelheti a tüdőrák kockázatát. Még több a bizalmatlanság a zsírban oldódó vitaminokkal szemben, mivel az ilyen vitaminok túlzott fogyasztása túladagoláshoz vezethet (a szervezet tárolni képes őket, elsősorban a zsírszövetekben és a májban). Ezért mindig gondot kell fordítani az optimális dózsú, kiegészítő vitamin-bevitelre.

Az étrend-kiegészítők adott esetben hasznosak

Igaz
Amikor a vitaminhiány a kiegyensúlyozatlan táplálkozásból ered, azt mindenekelőtt természetes úton pótolni kell, de étrend-kiegészítők is alkalmazhatók. Az elégtelen vitaminszint egyes betegségek következtében is felléphet (pl. rákbetegségek, súlycsökkentő sebészeti műtétek, anorexia stb. esetén), és akkor is elengedhetetlen a pótlás, főként, h a természetes bevitel nem lehetséges. Amellett a naphiányos időszakban sokakat érint pl. a D-vitamin hiány – ilyenkor e vitamin étrend-kiegészítő formában történő rendszeres szedése szintén ajánlott. Hiszen ezek a D-vitamin készítmények segítenek fenntartani a szükséges vitaminszintet. Ha mégsem, multivitamin termékek adott ideig történő szedése javasolt, mérsékelt dózisban, ami csökkenti a vitamin-egyensúly hiányából eredő bajok esélyét.

A vegetáriánusoknál fennállhat a vitaminhiány kockázata

Igaz
Az állati eredetű élelmiszereket mellőző étrend követésekor felléphet vitaminhiány – egyebek mellett nagyon gyakran elégtelen lehet a B12 vitaminszint. Az egyik amerikai egyetem kutatói szerint a vegetáriánusok 90%-ánál fennáll ennek kockázata. Ami súlyos következményekkel járhat, pl. növelheti az ischaemiás stroke veszélyét – mutat rá egy másik, brit tanulmány.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Hogyan ismerjük fel a csontritkulás tüneteit?

2025. augusztus 12.


Hát- vagy derékfájás
Testmagasság csökkenése
Hanyagtartás, görnyedt testtartás
Csonttörések – leggyakoribb a csukló-, combnyak- és csigolya összeroppanás
Állandó hátfájás
Mozgáskorlátozottság, fájdalom


Hogyan kezelhető a már kialakult csontritkulás?

Az aktivitás növelésével. Aki a csontritkulás miatti aggodalomból fakadóan lemond a mozgásról, valójában épp azt az állapotot súlyosbíthatja, amitől fél, hiszen a csontokat megfosztja azoktól a természetes ingerektől, amelyek elősegíthetnék a regenerációjukat.

Érdemes tehát elkezdeni a saját szintünknek megfelelő edzéseket, például az intenzív gyaloglást vagy a túrázást, táncolást és ezáltal egy fokkal aktívabb életmódot kialakítani.
A csontritkulás nem olyan betegség, amely állandó felügyeletet vagy gyógytornát igényelne, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy gyógytornász szakszerűen tud segíteni az elindulásban. Fontos, hogy mindenki saját maga vállalja a felelősséget az egészségéért és fokozatosan, lépésenként változtasson az életmódján.

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

2025. augusztus 11.

Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa. – Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.

A testnek nincs szüksége mesterséges oxitocinra!

2025. augusztus 11.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász újonnan megjelent könyvével egy kiáltványt fogalmaz meg az anyák és a babák védelmében, a mesterséges oxitocinnal szemben. Szerinte a természetes szülés szinte eltűnőben van, és ennek legnagyobb vesztesei az anyák, a babák. A szülés során a mesterséges oxitocin használata pedig sokszor valójában több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz.

A szülész-nőgyógyász-homeopata úgy látja, a szülés ma már sokszor nem esemény, hanem beavatkozási protokoll. Az igazi probléma nem maga a fájás, hanem az, hogy elveszítettük a bizalmunkat a testünkben. A szülő nőkből kórházi páciensek lettek. Az emberiség nagy része már nem tud természetesen, a saját oxitocinjára hagyatkozva szülni, helyette az egészségügyben infúzióból adják annak egy szintetikus változatát. A természetes oxitocint kis adagokban, szünetekkel adagolja a testünk, időt adva a regenerálódásra; míg a mesterséges oxitocin az infúzióból folyamatosan érkezik, erős fájásokat okozva és az oxitocin receptorok érzékenységét is csökkentve. „Ha mesterségesen túladagoljuk az oxitocint, azzal a legszebb emberi folyamatot romboljuk le: a születést” – figyelmeztet a szakember.