Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hat évig voltam gyógyszerfüggő...

Érdekességek2018. február 01.

Magyarország depressziós nemzet, egy kutatás szerint ma minden ötödik ember depressziós. Ugyanakkor szárnyra kaptak olyan vélemények is, miszerint a pszichiátria nem nyújt segítséget a depressziósoknak, és nagyon sokszor félrediagnosztizálja őket, valamint - teljesen szükségtelenül - gyógyszerekkel tömi. Gyógyszerekkel, melyeknek életveszélyes mellékhatásaik vannak...  

6 évig voltam gyógyszerfüggő. Majdnem belehaltam. Másfél éve inspirálom depressziós, vagy egyszerűen csak megfáradt sorstársaimat blogommal. 

Kérdőíves felmérésemet 208 ember töltötte ki. Olyanok, akik saját meglátásuk (orvosi diagnózis) alapján depressziósak, vagy már megérintette őket a depresszió szele...

A kérdőív alapján látható, hogy a hölgyeket jobban érinti (érdekli?) a téma, mert 94 %-ban ők vettek részt a felmérésben. A kitöltők az 51-60 év közötti korosztályból kerültek ki a legnagyobb arányban, 34 %-ban.   Kérdeztem, mióta szenvednek depresszióban, és erre 78 fő, a felmérésben résztvevők 37,5 %-a felelte azt, hogy több, mint 10 éve. 11,54 %-uk (24 fő) 4-5 éve, és legkisebb arányban azok képviseltették magukat, akik 1 éve (3,37 %).


142 fő nyilatkozta azt, hogy már igénybe vett élete során pszichiáteri segítséget, ez a kitöltők 68,27 %-a.  58-an találták hatékonynak a pszichiáteri segítséget, ami azt jelenti, hogy 40,85 %-a azoknak, akik valaha is orvoshoz fordultak a problémáikkal. 52,11 %-a (74 fő) egyáltalán nem találta hatékonynak, 10 fő (7,04 %) pedig nem nyilatkozott a kérdésről. 

Ezután a gyógyszereket vettem górcső alá. Kíváncsi voltam, vajon szednek-e rendszeresen nyugtatót, antidepresszánst a felmérésben résztvevők. 

104-en nyilatkoztak úgy, hogy rendszeresen szednek gyógyszert, ami a kérdőívet kitöltőknek pont a fele (és a pszichiáterhez fordulóknak a 73,24 %-a). Hébe-hóba nyúlnak a gyógyszeresdoboz után 51-en, vagyis a kérdőívet kitöltők 24,5 %-a, a pszichiáteri segítséget igénybe vevők 35,92 %-a. 

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy több fő szed gyógyszert (155), mint ahányan jelölték, hogy vettek már életükben igénybe pszichiáteri segítséget. Arra a kérdésre, hogy hatékonynak érzik-e a gyógyszereket, 88 fő válaszolt igennel (vagyis az összes gyógyszerszedőnek az 56,77 %-a), 48 nemmel (30,97 %), 19-en nem tudták megítélni (12,26 %).

Mellékhatásokról ne kérdezze orvosát...
A kérdőív kitöltői ilyenekről számoltak be: úgy éreztem magam, mintha üvegbe lennék zárva, belül ordított a lelkem; tükörbe nézve nem ismertem már fel magam; álmos, kedvetlen, érdektelen voltam; szédülés, fáradtság; aluszékonyság, alvászavar; állandó fejfájás; meghíztam; teljesen letompít, elvesztettem az identitásomat, úgy érzem, egy „zombi” lény maradtam; rémálmaim voltak, pánikrohamok gyötörtek; nem volt logikus a gondolkodásom; hamarabb sírok; lábszár ödéma; öngyilkossági gondolatok; felpörgök, nem tudok aludni; a legnehezebben viselhető a szex nemkívánása; egész nap fáj tőle a gyomrom, félek emberek közé menni; gyors pulzust, magas vérnyomást, és hőhullámokat okozott; a legelsőtől olyan durva hányingerem volt, hogy az ételfotók látványát sem bírtam, nemhogy az ételekét; kézremegés, ingerlékenység, türelmetlenség; minden mindegy állapot; már csak árnyéka vagyok egykori önmagamnak, nem tudok okosan, határozottan dönteni, néha magamra sem ismerek; inkontinencia, vesefájás; bőrkiütés, hajhullás, állandó hasmenés, fogyás; nem tudok koncentrálni; elkezdtem egy fajtát 2x1 adagolásban, másnap reggel eszméletvesztésem volt, elvitt a mentő; dettó, mint a depresszió tünetei; mellváladékozás, menzesz elmaradása; dührohamok; mánia; kényszermozgások; artikulációs nehézségek; egyensúlyzavar

Segíts magadon...
Arra a kérdésre, hogy a pszichiáteren kívül milyen segítséget vettek még igénybe, és mi az, amivel önmagukat húzták (húzzák) ki a gödörből, a legváltozatosabb válaszok születtek. Segítséget jelent a pszichológus; mentálhigiénés tanácsadó; katolikus pap; pszichológiai, önfejlesztő könyvek, cikkek, fórumok olvasása, motivációs videók nézése; a lakásból való kimozdulás, mozgás, séta, kerékpározás, torna, úszás;  barátokkal beszélgetés; vitaminpótlás; gyógyteák fogyasztása; masszázs, relaxáció, meditáció; éneklés, zenehallgatás; jóga; reiki; természetgyógyászat, kineziológia, agykontroll, ezoterikus módszerek; kreatív tevékenységek: rajz, gyöngyfűzés, kerámia, főzés, blogolás, varrás, tánc, hímzés; vallás, imádkozás; hitrendszerek lebontása, élethelyzetek átértékelése; elhatároztam, hogy nem akarok mindenkinek megfelelni; segítek másoknak és a visszajelzések miatt jobb a kedvem; sok-sok séta a kutyusommal; illóolajok, füstölőzés, ökölmudra, alvás, gondolat-elterelés (belemerülni egy tevékenységbe); rendszeres napi időbeosztás, napirend; kisírom magam; kertészkedek; humoros filmek nézése, viccek olvasása, nevetés a saját hülyeségeimen; pozitív emberek keresése; telefon, számítógép, tévé kikapcsolása; színház, hangverseny; már tudom, hogy nem halok bele és ez erőt ad; meglepem magam valami aprósággal.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.