Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Használjuk ki a kempingezés előnyeit

Érdekességek2022. július 27.

Itt a szép, napos idő, szeretnénk többet kint lenni a szabad levegőn, a természetben, de próbálnánk valami újat? Fedezzük fel a kempingezés egészségre gyakorolt jótékony hatásait és mindazt, amit tudnunk érdemes róla, mielőtt nekivágnánk a kalandnak…

Fotó: gettyimages.comSzámos tanulmány szerint az emberek életük kb. 90 %-át bent töltik – még a Covid19járvány előtti felmérések szerint is! De napjainkban, miután több mint egy év eltelt a bezártság óta, sokunk szeretne tenni az újbóli szabadság kihasználásáért. És semmi nem vesz le nagyobb súlyt egy járvány miatt túlterhelt lélekről, mint a kilépés a mindennapi rutinból az „ismeretlen vadonba”.

Amire bizonyára vágyik testünk-lelkünk, az a természet csodálatos világa, gyengéd zsongása – és egy táborozás, kempingezés a „menetjegy” lehet hozzá. Különösen akkor, ha a külföldi utazások még bizonytalanok, ajánlott felfedeznünk, milyen, egészségünkkel kapcsolatos jótéteményei vannak az itthoni kempingezésnek..

Nagyszerű a szabadban

Függetlenül attól, hogy némi regenerálódásra vágyunk, vagy azt reméljük, hogy erősítjük kapcsolatainkat barátainkkal, családtagjainkkal, a kempingezés az egyik legjobb választás egészségünkre nézve is. És nemcsak az esetleges jelenlegi korlátozások mellett, hanem bármikor…. Lehet, hogy nem jelent olyan luxust, mint pl. egy wellness kiruccanás, de az „alapokhoz való visszatérés” izgalmasabb, és új lendületet ad.

A kempingezés során, akár sátorral, akár lakókocsival vágunk neki, több időnk marad a természet befogadására.  Segítségével számos tevékenységet tervezhetünk az egészségünk vonatkozásában tapasztalható előnyök kihasználására a természetben, friss lendületünk és gondolkodásmódunk szerint. Hiszen nagyszerű dolog kint a szabadban lenni, nagy túrákat tenni…

A kempingezés 5 előnye a jó egészség előmozdítására  

1. Séta, gyaloglás a testi-lelki egészség védelmében

A kempingezés és a gyaloglás kéz a kézben jár. A séta, a gyaloglás sokunk egyik kedvelt időtöltése, és jó okkal! Nemcsak fizikai, hanem mentális állapotunkon is javít, felfrissülünk tőle, és szinte meditatív hangulatba kerülhetünk lépegetés közben. Amikor kempingezés során elhatározzuk, hogy hosszú sétát teszünk a természetben, felfedezzük a körülöttünk lévő világot, és élvezzük a magunk számára biztosított idő ajándékát…

Ami lehetőséget nyújt arra is, hogy megismerjük környezetünk eddig rejtett szépségeit  Ha kalandvágyónak érezzük magunkat, pakoljuk össze a kempingfelszerelésünket, és induljunk napokig tartó túrára, távolabbi vidékekre, A legtöbbet kihozhatjuk a túrából, ha  útitervet készítünk és mindenekelőtt megfelelő lábbelivel felszerelkezve még dokumentáljuk is, amit látunk és tapasztalunk. Pl. fotózzunk sokat, jegyzeteljünk, írjunk naplót, vagy vigyünk magunkkal akár valamilyen festő vagy rajzeszközt (ha úgy véljük, hogy van kreatív vénánk ezen a téren).


2. Újbóli kapcsolódás a természethez

Amikor otthon vagyunk a négy fal között, a gombnyomásra elérhető bármely szórakoztató eszköz közelében, mesze kerülünk a természeti világtól, amely számunkra akkor éppen e négy fal között található.

A kempingezés visszavisz minket egy olyan helyre, ahol magunknak kell gondoskodunk jóllétünkről, ami elősegíti, hogy jobban megéljük a jelen pillanatot (előtérben lesz tehát a tudatos jelenlét, a „mindfullness”). Úgy érezzük, közelebb kerülünk önmagunkhoz és az addig sokszor észrevétlen természeti szépséggel. Ahelyett például, hogy kempingezés alatt, esténként a lap-topunk vagy a mobil telefonunk képernyőjét nézegetnénk, használjuk ki az alkalmat az esti/éjszakai természeti jelenségek élvezetére, pl. vizsgálgassuk a csillagos eget.

Nem is gondolnánk, milyen jó hatással lehet pszichés állapotunkra. Öltözzünk fel melegen, ha szükséges késő este a kempingben, vagy üljünk távolabb, a tűz mellett, tegyük el a telefonunkat, illetve más elektronikus eszközünket, és engedjük, hogy az áhitat boldog érzése töltsön el minket. Hiszen le fogja nyűgözni teljes lényünket az éjszakai természet csodája…

3. Bámulatos látványban lehet részünk

Ha időt szánunk arra, hogy a sátorból kilépve értékeljük az égbolt érthetetlen tágasságát és a végtelen ismeretlenben kavargó, milliárdnyi galaxis szépségét, az az univerzumban való jelenlét lehetőségét nyújtja. Ilyenkor a teljes csodálkozás, ámulat és rémület izgalmas keverékével találkozhatunk, annak tudatában, hogy milyen apró egyéni életünk, mégis mennyire fontos és integrált minden apró része. Valószínűleg jó ideig érezni fogjuk ennek pozitív hatásait a kirándulás után is…

4. A tábortűz, tűzgyújtás pozitív hatásai

Az említett „alapokhoz való visszatérés” néha kissé fárasztó lehet, de elégedettséget hozhat. A tűzgyújtás ahhoz, hogy a szabadban főzni vagy melegedni tudjunk olyan tevékenység, amely nemcsak egy kempingezés során lehet fontos, hanem számos jólléti előnyt is kínálhat, amely visszanyúlik ősi énünkhöz. Egyes kutatók szerint transzszerű állapotba kerülhetünk, miközben a tábortűz körül táncoló lángokat nézzük.

Amellett pl. az egyik amerikai egyetem 2014-es tanulmánya rámutatott, hogy a vizsgált személyek vérnyomása még egy virtuális tűz körül ülve is csökkent. A további előnyök közé tartozott a javuló szociális kapcsolattartás és a jobb alvás. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a pozitívumok abból fakadnak, hogy természetes ösztöneinket éljük ki – évezredekig a tűz létfontosságú volt a túléléshez. 

5. A hasznos mezítláb járás

A fájdalom megszüntetésétől és a javuló alvásminőségtől kezdve a kiegyensúlyozott hormonokig és a stressz enyhítéséig a mezítláb járás hihetetlen, egészségünkre gyakorolt pozitív hatásokkal és jólléti előnyökkel jár. A kempingezés a tökéletes alkalom annak kipróbálására, ami szó szerint fizikai kapcsolatot teremt a talajjal. Amikor mezítláb sétálunk a füvön, vagy a lábujjaink érintik a földet, szintén erősödik a „tudatos jelenlét”, továbbá szellemileg és fizikailag is jobban érezzük magunkat, szűnik a fáradtság, javul a hangulat…

Amellett pl. egy amerikai szaklap egyik 2012-ben megjelent cikke. azt sugallja, hogy a Föld felszíne korlátlan mennyiségű szabad vagy mozgékony elektronkészlettel rendelkezik. Ezek potenciálisan stabil belső bioelektromos környezetet teremthetnek összes szervrendszerünk normális működéséhez. Ugyanakkor a földrezgések intenzitásának ingadozásai fontos szerepet tölthetnek be biológiai óránk beállítása és a szerveztünk napi ritmusát szabályozó kortizol-szekréció folyamatában, ami ciklikusan változó hormonszintben nyilvánul meg. Ideje tehát lerúgni a cipőnket és ismerkedni a talajjal a kempingezést kísérő tevékenységek és túrák során is.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Cserepes ajkak nyáron – ekcéma tünet?

2022. augusztus 07.A nyári erős napsütésben az ajkak érzékeny bőrét is megfelelően védjük a napsugarak ellen. Ha azonban ennek ellenére is száraznak, cserepesnek érezzük az ajkakat, az ajak dermatitisz jele is lehet, mellyel kapcsolatban dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Kiújuló panaszok esetén nem elég az otthoni kezelés

Az ajkak érzékeny bőrét a téli hideg, a szeles időjárás és a nyári hőség, az erős napsugárzás is kikezdheti. Az ajkakat ezért nagyon fontos az időjárás megpróbáltatásaitól is védeni, ajakápoló készítményekkel hidratálni. Nyáron a fényvédelemről se feledkezzünk meg, a bőr daganatos elváltozása ugyanis ezen a területen is kialakulhat! Ha azonban a gondos ápolás ellenére az ajkak rendszeresen kiszáradnak, cserepesek, a szájszél bereped, arra is gondolni kell, hogy komolyabb kezelést igénylő bőrprobléma áll a háttérben – hívja fel a figyelmet dr. Schmidt Emese.  

Érzékeny bőrűeknél gyakoribb

Főként atópiás, vagyis allergiára hajlamos, érzékeny bőrű személyeknél fordul elő az ajak környékén is bőrirritáció. Gyakori, hogy nemcsak az ajkak, hanem az ajak körüli területen is jelentkezik irritáció. A bőr kipirosodhat, hámló, száraz, viszkető és gyulladt lehet, fájdalmasan húzódik. 

A kiváltó okot kell megkeresni

Az ajak dermatitiszt az ajkak harapdálása, a hormonszint változása, cigarettafüst, stressz, fokozott verejtékezés is okozhatja, gombás vagy bakteriális fertőzés is kiválthatja, de allergiás eredetre is gondolni kell. Nyáron a bőrre tapadó pollenek miatt is jelentkezhetnek a panaszok, de akár a kozmetikumok, fogkrémek, fogpótlások vagy fogszabályozó valamely összetevőjével szembeni érzékenység is kiválthatja.

Az ülő életmódtól a rendszeres testmozgásig

2022. augusztus 07.Általában nem könnyű a mozgásszegény vagy ülő életmódból a fizikai aktivitás rendszeres gyakorlása felé elmozdulni. Mindenekelőtt meg kell találnunk a motivációt,  azután ajánlott, hogy lassan és fokozatosan kezdjünk hozzá.

5 jó tanács a rendszeres testmozgás/sportolás megkezdéséhez – vagy folytatásához – és a kitartáshoz:

1. Testmozgás a mindennapokban

Már azzal is jót teszünk magunknak, ha változtatunk rossz szokásainkon, ami a testmozgást illeti. Pl. nem autózunk a munkahelyünkre, hanem egy megállóval hamarabb szállunk ki a metróból, buszból vagy egyéb közjárműből; nem használjuk a liftet vagy a mozgólépcsőt, ha egy-két emeletet kell megmásznunk; gyalog menjünk vásárolni, ha nem kell cipekedünk stb. (Az utóbbi esetben ugyanis a nehéz szatyrok, csomagok ismételt hordozása káros lehet a szív- és érrendszer egészségére, sőt, még szívritmus zavart is előidézhet.)

Ha ülőmunkát végzünk, javasolt, hogy minden órában álljunk fel, legalább pár perce, egy kicsit megmozgatni a tagjainkat. (Szükség esetén állítsunk be hozzá figyelmeztető jelzést a mobiltelefonunkon). Hazaérve végezzünk hosszabb testmozgást, nem leszünk tőle fáradtabbak, sőt, ellenkezőleg! Minden számít: kipakolni, amit várásoltunk (ha mégis autóval  mentünk, valószínűleg nagyobb mennyiségről van szól), porszívózni, vasalni, teregetni, vagy akár füvet nyírni, ha van kert. De természetesen még jobb sétálni, gyalogolni vagy labdázni, tollaslabdázni, futni a gyerekekkel.

2. Rutin kialakítása

Ami a legfontosabb: a a rendszeresség, mert a fizikai aktivitás jótékony hatása csak 24 órán át tart … Amellett az idő múlásával ez a fizikai tevékenység nem járhat túl sok korlátozással (pontos időbeosztás, odautazás, felszerelés összekészítése stb.), különben azt kockáztatjuk, hogy megunjuk, és hamar abbahagyjuk… Gyakran előnyösebb beiratkozni egy sportklubba vagy sportegyesületbe, nemcsak az irányításért vagy a társaságért, hanem mert biztosabban tehetünk szert rutinra. 

Kapor, a boszorkányok távol tartója és a szerelmi bájitalok alapanyaga

2022. augusztus 06.

A kaporról általában mindenkinek először a tökfőzelék jut eszébe az iskolai menzáról. Azonban számos jótékony élettani hatása is ismert és elismert. Megmutatom mire jó ez a fűszernövény!  

Története

A kapor a Földközi-tenger vidékéről származik és a rómaiak által jutott be és terjedt el Európában. Már időszámításunk előtt ismerték, adófizető eszközként használták - ez bizonyítja, hogy mekkora értéket képviselt. A középkorban úgy gondolták, hogy e növény segítségével távol tudják tartani a boszorkányokat és a rossz szellemeket. Az ókori görögök a csuklás kezelésére használták. A rómaiak is valami titokzatos erőt tulajdonítottak neki, ezért a gladiátoraik a kapor terméséből sajtolt olajjal kenték be testüket. Ezen kívül szerelmi bájitalok készítésére is használták.

Termesztése

A meleg, napos helyeket kedveli, földje legyen tápanyagdús és jó vízáteresztő.

Élettani hatása

A gyomorbántalmak házi ellenszere már régóta. Csökkenti a puffadást, a gyomorfájást, csillapítja a görcsöket. Ezért használható menstruációs panaszok ellen is. Csuklásra, fejfájásra, álmatlanság ellen is hatásos. A kismamáknak szánt teakeverékek alkotóeleme, hiszen serkenti a tejképződést és a babának is jót tesz, hiszen az első hónapokban jelentkező hasfájást is enyhíti.

Tea készítése: 1 teáskanálnyi termést összetörünk, egy bögre forró vízzel leforrázzuk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és naponta kétszer fogyasztjuk!

Illóolaja gyermekeknek kiváló a meghűléses tünetek enyhítésére. Az összetört magokkal készített áztató víz jótékonyan hat a körömökre, ha 10-15 percig benne pihentetjük kezeinket.