Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyítsd magad a színekkel - csakrák

Érdekességek2018. március 31.

A színekkel való gyógyítás lehetőségeit tovább gazdagítja a csakrák és a szivárvány színeinek megfeleltetése, hiszen a csakráknak egyrészt a színekhez hasonló, összetett jelentéskörük van, másrészt az ember energiaközpontjai lévén elsődlegesen rezonálnak a színekre.

Hogyan hatnak ránk a színek?

A színekkel való gyógyítás és önismeret lényege, hogy figyeljük önmagunkat és a színekhez való, változó kapcsolatunkat. Önkéntelenül is  azt a színt választjuk a lakberendezésben, az öltözködésben, a mindennapi használati tárgyakban, de gyakran még az étkezésben is, amelyiknek a fiziológiai hatása, minősége számunkra éppen szükséges.

Színek egyszerű használata a hétköznapokban
A kiválasztott színt több szinten is használhatjuk mindennapi életünkben. Választhatunk ilyen színű ételeket, italokat, átfesthetjük szobánk falát, beszerezhetünk színes használati tárgyakat vagy ágyneműt, viselhetünk ilyen színű ruhát, belemerülhetünk színes képek, mandalák szemlélésébe, de mi magunk is festhetünk festményeket az adott színnel. Használjuk a fantáziánkat és kövessük a belső útmutatást ennek tekintetében!

A színek hétköznapi használata is az egyensúly elvén alapuljon, találjuk meg a módját, hogy egyik szín se kerüljön tartósan túlsúlyba.


A színek gyógyításban való felhasználása szorosan kötődik az emberi energiatesthez, a csakrák kifinomult rendszeréhez, illetve az emberi energiaburok, az aura rétegeihez. Bár a csakrák színe nem állandó, minden egyes csakrához rendelhetünk egy színt a szivárványból. Ez a szín fejezi ki a legteljesebben az adott csakra lényegét és minőségét, harmonikusan illeszkedik a csakra sajátos rezgéséhez, így alkalmas a csakrához köthető probléma szelíd, ám hatékony orvoslására.

Melyik csakrához milyen színt válasszunk?
Érdemes arra figyelni, hogy többnyire csak a csakra alulműködése során hasznos a hozzá tartozó színt használni. A csakra túlzott működése esetén természetesen csak tovább stimulálnánk az amúgy is túlhajszolt csakrát a saját színével. Ilyenkor használjuk a hozzá tartozó kiegészítő (komplementer) színt, hogy a működést visszafogjuk, normalizáljuk.

Gyökércsakra -Vörös
A libidóval és a szexualitással összefüggésbe hozható szín - a szexcsakrához tartozó narancssárga mellett - a vörös, ezért ha fel szeretnénk pezsdíteni vágyainkat, hordjunk vöröset, narancssárgát – mindkettő a két alsó csakrára fejt ki erőteljes hatást. A viktoriánus Angliában szokás volt vörös zoknit és hálóruhát viselni, így aknázták ki a vörös melegítő, energiát adó, keringésjavító hatását.

A vörös és narancssárga ételek: paradicsom, narancs, mandarin, sárgadinnye, sárgarépa nemcsak tápanyagaik, hanem pezsdítő színük révén is életerővel töltenek fel és vitalizálnak.

Ha észrevesszük magunkon, hogy előtérbe helyezzük a vörös színt, gyakran hordunk piros ruhákat és kívánjuk a vörös színű ételeket, lehetséges, hogy több életerőre, biztonságra vágyunk. Gyakran előfordul ez nehezebb életszakaszokban, változások, krízisek idején. Ilyenkor jót tesz a természetben egy kiadós séta vagy éppen a kertészkedés, szobanövények gondozása, hiszen ezek a tevékenységek is a gyökércsakra energiáit harmonizálják, a természet, a növények zöldje pedig megnyugtató hatással vannak nemcsak a fizikai testünkre, de a lelkünkre, szellemünkre is.

Szexcsakra – Narancssárga
A meleget, izzást hordozó, de a vörös lobbanékonyságát nélkülöző narancssárgát a leggyakrabban a kettes csakrához társítják, amely az életünk következő területeiért felelős: kapcsolatok, párkapcsolat, saját nőiességünk-férfiasságunk megélése, érzelmek, élvezetek (úgy mint evés, szex, ivás, drogok) és ezek túlzásba vitele (függőségek), életöröm, kreativitás, szexualitás. Használjuk intenzívebben a narancssárgát akkor, ha az életünkben megállt az áramlás, legyen szó a kreativitásunkról, a pénzről vagy az érzelmekről. A szexuális blokkokat is kíméletesen orvosolhatjuk és újjáéleszthetjük az elapadt libidót, visszahozhatjuk az elfeledett életörömöket a narancssárgával. Ha azonban épp ellenkezőleg, túlzásba visszük az élvezeteket, akár a szexet, akár az evés-ivást, akkor túlstimuláljuk ezt a csakrát és életereje lemerül. Ilyenkor használjunk inkább lágy, nyugtató, lazító kék árnyalatokat (is) és törekedjünk az életmódunkban az egyensúlyra.

Köldökcsakra - Sárga
Tanuláshoz, szellemi tevékenységhez kiváló serkentő a ragyogó sárga – sárga színű tanuló- vagy dolgozósarokban sokkal könnyebb hosszan összpontosítani, a gondolati összefüggéseket átlátni. A kiváló író, Gabriel García Márquez például mindig ügyel arra, hogy a dolgozószobája asztalán legyen egy csokor friss, sárga virág.
A sárga a Manipura csakrához tartozik, így segítségül hívhatjuk a szín rezgését, ha több önbizalomra és önmagunk elfogadására van épp szükségünk, valamilyen nagyobb kihívással kell szembenéznünk vagy szeretnénk legyőzni a félelmeinket. Ebben is segít a sárga vitalizáló, erős rezgése.

Szívcsakra - Zöld
A szívcsakrához elsősorban a gyógyítás univerzális színét, a zöldet és az önmagunk szeretetét erősítő lágy, elfogadó rózsaszínt társítják. A zöld szín segít a fizikai és lelki gyógyulásban egyaránt, új erővel tölt fel és támogat bennünket a múlt lezárásában, a sérelmek megbocsátásában és a megújulásban.

Magas vérnyomás, szívproblémák, a szívcsakrához kötődő érzelmi gondok esetén hihetetlen éltető erővel tölt fel bennünket a természetben való séta. Ennek nemcsak a tiszta környezet, a jótékony földenergiák, hanem a fenti problémákra gyógyírként ható, egyensúlyba hozó, vitalizáló zöld szín is az oka.

Ha nehezen alszunk el, nem tudunk könnyen ellazulni, hálószobánk falát érdemes nem túl sötét kékre vagy zöldre festeni, valamint ilyen színű ágyneműhuzatot választani, esetleg elalvás előtt vizualizálni a kék vagy zöld egy megnyugtató árnyalatát.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)