Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyermekkori allergiák

Érdekességek2018. január 23.

A gyermekkori allergiás megbetegedések száma egyre inkább nő, és többféle formában jelenhetnek meg: allergiás nátha (allergiás rhinitis), asztma (asthma bronchiale), ételallergia.
 
Allergiás nátha
Allergének okozta orrnyálkahártya-gyulladás.
 
Tünetei:
Leggyakrabban iskoláskorban fordul elő, súlyos esetben alvászavart okozhat, így gátolhatja a napi aktivitást. Asztma kialakulásához is vezethet, ezért annak kivizsgálása is indokolt lehet.
 
Mindig orvoshoz kell fordulni 12 év alatti gyermekkel!
 
Kezelése:

Asztma

Az asztma különböző ingerekre (pl. fizikai terhelés, vírusfertőzés, dohányzás, füst) létrejövő, gyulladás talaján kialakuló, rohamokban jelentkező nehézlégzés.

Tünetei:

Minél korábbi életkorban (3 év alatt) jelentkeznek a tünetek, annál gyakoribbak a rohamok, és valószínűbb a légzésfunkció beszűkülése.

Kezelése:
A terápia lépcsőzetes, megkülönböztetünk rohamoldó és fenntartó kezelésre alkalmas gyógyszereket.

Az inhalátor eszköz megfelelő használata elengedhetetlen, az életkornak megfelelő térfogatnövelők (spacer) segítik a gyógyszerek belégzését.

Ételallergia

Az ételallergia egy adott ételre alakul ki, ismételhető és specifikus immunválaszon alapul. A leggyakoribb allergének a tejfehérjék, tojás, búza, szója, mogyoró, diófélék, hal, kagyló.

Tünetei:

Ez az első megjelenő allergiás kórkép, már szoptatás idején kialakulhat.

Az ételallergia megelőzése

Megelőzésében fontos a kizárólagos anyatejes táplálás 4-6 hónapos korig, amely után bevezethetők a rizikós ételek, kerülésük nem javasolt. Veszélyeztetett csecsemőknek hipoallergén, hidrolizált tápszer adható. Prevencióként a terhesség és a szoptatás alatt sem kell kerülni az anyának az allergiakeltő táplálékokat. A szójabázisú tápszerek nem előzik meg az allergiás betegségeket.

Kezelése:

Kialakult ételallergiánál az adott élelmiszer nem fogyasztható. Viszont nem szükséges, sőt ártalmas is lehet a széleskörűen kizáró diéta, mert tápanyaghiányhoz vezethet.

Enyhe allergiában antihisztaminokat adhatunk.
Súlyos esetben, anafilaxia esetén az adrenalin az elsődleges szer. Rizikóban 2 adag autoinjektor adrenalint kell a betegnek magánál hordania, ha ismételt ellátásra szorulna.

Budai Kinga Anna
gyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.