Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fűszerrel a tüdőgyulladás és a candida ellen (recepttel)

Érdekességek2024. június 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szegfűszeg kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében.   

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Megjelenése, termesztése
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.


Felhasználása
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele. Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli flos néven hivatalos drog.

A szegfűszeg tulajdonképpen az örökzöld szegfűszeg fának a kiszárított virágtermése. Nagyon hatékony antiszeptikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amely jótékony hatással van az emésztésre is.

Összetevők:
Illóolaj – mintegy 20% - eugenol, eugenol acetát, B-caryophyllene, fenolok, ketonok, metil szalicilát, vanillin Tanninok

Gyógyhatások:
Szélhajtószer, köptető, analgetikum (fájdalomcsillapító), afrodiziákum, gombaölő és fertőtlenítő szer, hányás elleni szer, görcsoldó szer.

Indikációk:
Emésztés: A szegfűszeg kiválóan alkalmazható, amikor gyenge és nehézkes az emésztés, és amit olyan tünetek kísérnek, mint fájdalmas emésztés, szélszorulás, valamint étvágytalanság. Növeli az agnit anélkül, hogy túlfokozná a pitta dósa működését; habár alkalmazása kellő mértékletességet igényel. Különösképpen émelygés kezelésére használják, aromatikus tulajdonsága megnyugtatja a túlfokozott vátát és kaphát. Terhesség idején a szegfűszeg forró főzetét arra használják, hogy rendbe hozzák a gyomorémelygést. Számos baktérium és gombás fertőzés esetében is használható, mint például a Candida albicans (a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja) betegségnél.

Tüdő: Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában, hiszen szétterjeszti a prana vayu-t. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében, valamint segít megfékezni a köhögési rohamokat. A tulajdonsága, hogy képes lecsökkenteni a szervezetben felgyülemlett ama mértékét, segít a láz leküzdésében.

Szaporodás: Gyenge nemi vágy, impotencia, korai ejakuláció és hüvelyfolyás esetén használható. A szegfűszeg eltávolítja a szervezetben felhalmozódott kaphát az arthava- és a shukravasrota csatornákból.

Fájdalom: A szegfűszeg kiváltképp jól alkalmazható fogfájás esetén; a gyógynövény illóolaját kell a fogínybe dörzsölni, vagy a fogakra cseppenteni. Külsőleg is lehet alkalmazni, mégpedig fejfájás enyhítésére, ízületi gyulladásos fájdalmakra, azoknál a testrészeknél, ahol gyenge a vérkeringés, valamint hátfájásra.
Kontraindikációk:
Nem alkalmazható túlfokozott pitta szint esetén, valamint gyulladásos megbetegedések során.

Biztonsági előírások:
Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása más gyógyszerekkel.

Adagolás:
1 – 3 g/nap - száraz porőrlemény formájában.

Megjegyzések:

Csípős banánszósz a jó emésztésért (4 személyre)

Hozzávalók:

Egy kis gheet (tisztított vajat) melegíts wokban. Mikor el kezd forrni, tegyél bele egészben 2kk. rómaiköményt, meg 2kk. édesköményt. Kicsit kavargatva pirítsd benne, aztán mikor egy árnyalatot váltott a színük, akkor dobd rá azt a 4db banánt, amit már az előkészítésnél megpucoltál és karikára vágtál. 1-2-őt fordíts rajta mondjuk egy fakanállal a chonsban, majd egyből boríts rá 10dkg. cukrot. Ez azért kell, mert akkor nem fő szét a banán, hanem szépen egyben marad. 1-2-őt fordíts rajta megint, aztán 1/2kk. őrölt fahéjat, 1/2kk. őrölt, vagy reszelt friss gyömbért (ez utóbbiból kissé ízletesebb lesz.), 1/4kk. őrölt szegfűszeget meg 1/4kk.kurkumát tegyél még hozzá. Néha keverve rajta egyet, várd meg míg rottyan (összefőzzük) aztán kész is.

Általában valami mellé szoktuk tálalni. Pl. rizs, sült zöldségek, vagy péksütemények. Vagy előre az adagok mellé a tányérra készítve, vagy egy edényben kis szedő kanállal, hogy bárki kedvére kimérje a maga adagját.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.