Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Forradalmi változás a koleszterinszint-csökkentésben

Érdekességek2017. április 03.

Óriási lépés, nagyobb esélyek a szív- és érrendszeri betegek gyógyításában – sikerrel zárult a koleszterinszint-csökkentésben áttörést jelentő egyik legnagyobb klinikai vizsgálat. Ezt jelentették be az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) 2017. évi kongresszusán. Soha ilyen drámai mértékben nem tudták még csökkenteni a kóros értékeket, bevált azoknál is, akiknél más hatóanyagokkal ezt nem sikerült elérni. Az új típusú kezelés jelentősen csökkentette a szívinfarktus és a stroke kockázatát, s ráadásul egyetlen injekció havonta, vagy kéthetente kiváltja a napi gyógyszerszedést.

,,Ez egy újabb komoly siker és mérföldkő tanulmány, amely jelentősen átalakíthatja a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott terápiákat” – így összegezte a hírt prof. dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, a kutatás magyar fővizsgálója, a nemzetközi vezető testület tagja. A minden eddiginél nagyobb betegszámmal és ráadásul igen nagy kockázatú betegek bevonásával végzett úgynevezett Fourier-vizsgálat igazolta az előzetes várakozásokat: áttörést hozott a szív- és érrendszeri betegek kezelésében. Az eddigi vérzsírszint-csökkentéssel a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve események mintegy 25-30 százalékát tudták megelőzni, mostantól pedig egy havonta vagy kéthetente adott injekcióval eddig nem látott mértékben lehet a koleszterinszintet csökkenteni, s ezzel pedig a megbetegedések és események kockázatát további jelentős mértékben enyhíteni.


Magas rizikójú pácienseken tesztelve

,,Összesen mintegy 27 ezer beteg bevonásával folyt a vizsgálat, ráadásul szándékosan igen magas rizikójú páciensekkel. 80 százalékuk infarktuson, 20 százalékuk pedig stroke-on korábban átesett, míg több mint 10 százalékuk alsó végtagi verőérbetegségben szenvedett. Egy részüknél ebből kettő, sőt akár három állapot is jelen volt. Emellett bevonási feltétel volt még valamilyen komoly rizikófaktor jelenléte, mint a cukorbetegség vagy rendszeres dohányzás. Valamennyi résztvevő kapta a vizsgálat során a klasszikus statin kezelést is” – mondta a szenzációs bejelentés után az MKT elnöke, aki szerint az eredmény óriási előrelépést jelenthet, hiszen a kutatásban résztvevőknél az új terápia hatására drasztikusan csökkent a vérzsírszint, és jelentősen mérséklődött a kardiovaszkuláris katasztrófák kockázata. ,,Egyrészt még soha ilyen mértékben nem tudtuk semmilyen eszközzel csökkenteni a betegek LDL-koleszterin értékét, az aktív szerrel kezelt csoportban csaknem 60 százalékos csökkenés következett be. Emellett a koleszterinszint csökkenésének eredményeként jelentősen, 20-30 százalék közötti mértékben csökkent a stroke, vagy az akut infarktus előfordulása” – számolt be a legfontosabb eredményekről dr. Tóth Kálmán.

Az alsó LDL határ teljes biztonsággal lecsökkenthető arra a szintre, amivel születtünk

Dr. Merkely Béla professzor, az Európai Kardiológiai Társaság alelnöke szintén a bejelentést követően beszélt a rendkívüli eredményekről. ,,A vizsgálatban elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a hagyományos terápia mellett az LDL további csökkentése kihat-e a szív- és érrendszeri katasztrófák kialakulására. A vizsgálat alapjaiban változtathatja meg a koleszterin csökkentésről alkotott koncepciónkat, mert úgy tűnik, hogy az alsó LDL határ teljes biztonsággal lecsökkenthető arra a szintre, amivel születtünk. Az új terápia nemcsak rendkívül hatékony, de csak minimális mellékhatása volt, ráadásul olyan betegeknél is beválik, akik számára eddig nem volt alkalmas hatóanyag. A betegek egy része nem tudja a hagyományos terápiát megfelelő dózisban befogadni, illetve nem tud statint szedni, ami miatt jelentős kockázatnak van kitéve. Ez a terápia náluk is alkalmazható, így drasztikus, akár 50-60 százalékos csökkenést tudunk elérni ”- mondta dr. Merkely Béla. A terápia ráadásul a szokásos napi gyógyszerdózis helyett kétheti, vagy havi egyszeri injekcióval rendezi a koleszterinszintet.

Riasztó magyar adatok

Magyarországon ma minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza, amelynek hátterében egyik legfontosabb rizikófaktorként a magas koleszterinszint húzódik. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és azt a szervezet nem képes lebontani, akkor az artériák falán rakódik le. Ezek a lerakódások idővel egyre jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét, és csökkentik az érfal rugalmasságát. Emiatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, így a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami sejt- és szövetelhaláshoz vezet. Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és mely eret (ereket) érinti, így szívinfarktus, szélütés és végtagi érszűkület, végtagvesztés és végeredményben halál lehet a következménye. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)