Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fogyás, méregtelenítés – teákkal?

Érdekességek2019. február 25.

Napjainkban a fogyasztó és méregtelenítő termékek igazi slágertémává váltak. A gyors fogyást és méregtelenítést ígérő szerek és praktikák hirdetéseinek áradatával találkozhatunk mind az internetes, mind a nyomtatott oldalakon. Ezek között szép számmal fordulnak elő a legkülönfélébb növényekből készült teák is. A teákról szóló cikksorozatunk mostani részében a területet övező vágyakat, elvárásokat ütköztetjük a realitással, melyek sajnos nem minden esetben fedik le teljesen egymást.

Mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy méregtelenítés, avagy latin nevén detoxikálás? A túlzott alkoholfogyasztás során alkalmazott gyomormosás, a fagyálló folyadék megivása utáni dialízis vagy a gombamérgezéskor adandó infúziós kezelések adnak egy kis betekintést abba, hogy orvosi értelemben mit takar valójában a méregtelenítés. A méregtelenítést mint kifejezést a manapság divatos formájában használni pontatlan és nem célravezető. Az ősi kínai gyógyászatig nyúlik vissza az az elképzelés, mely szerint a szervezetben felhalmozódó toxikus anyagok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásáért. Sokan attól tartanak, hogy kemikalizált világunkban olyan egészségkárosító hatások érik őket, melyek túlterhelik szervezetüket. Való igaz, hogy testünk nem képes semlegesíteni mindenféle káros anyagot, azonban a valódi mérgek eltávolítása csak orvosi beavatkozással oldható meg, melynek elmaradása életveszélyes állapotokat vagy akár halált is előidézhet. A jó hír az, hogy egy kis odafigyelés mellett nem leszünk kitéve olyan kémiai terhelésnek, mellyel természetes „méregtelenítőrendszerünk” ne tudna gond nélkül megbirkózni.

A máj méregtelenít

A májunk megállás és szezonalitás nélkül dolgozik azon, hogy a testünk számára felesleges vagy veszélyes vegyületeket maradéktalanul eltávolítsa. A májban zajló komplex enzimatikus folyamatok hatására ezek az anyagok olyan kémiai átalakulásokon mennek keresztül („metabolizmus”), amelyek lehetővé teszik azok vizelettel, esetleg széklettel történő kiürítését a szervezetből. A méregtelenítésre javasolt teakeverékek a májban zajló méregtelenítési folyamatot nem befolyásolják érdemben.

A teák összetevőit két főbb csoportba sorolhatjuk:

A vizelet mennyiségének növelése, illetve az emésztési panaszok enyhítése azonban nincs semmilyen kapcsolatban a májban lejátszódó biokémiai reakciókkal. Megjegyzendő továbbá, hogy a májunk által „előkészített” vegyületek fiziológiás mennyiségű vizelet és széklet esetén már maradéktalanul kiürülnek, a fentebb említett teák fogyasztása nem fog változtatni a végeredményen.


Méregtelenítő teakeverékek

Az alábbiakban a méregtelenítő teakeverékek gyakori komponensei (és azok valós gyógyhatásai) kerülnek rövid bemutatásra a teljesség igénye nélkül. A vizelethajtó növények csoportjának jól ismert tagjai az aranyvesszőfű (Solidago virgaurea), a mezei zsurló (Equisetum arvense), a tarackbúza (Agropyron repens), valamint a lestyán (Levisticum officinale). Fogyasztásuk enyhe húgyúti fertőzések esetén indokolt, a gyakoribb vizeletürítés hatására ugyanis a kórokozó baktériumok nehezebben tapadnak meg a húgyutak nyálkahártyáján, valamint könnyebben „kimosódnak” a szervezetből. A nagy csalán (Urtica dioica) szintén jól ismert vízhajtó, melynek gyökerét belsőlegesen jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén (BPH) is szokták alkalmazni. A közönséges bojtorján (Arctium lappa), valamint a pitypang (Taraxacum officinale) mindkét csoportba besorolható, ugyanis vizelethajtó hatásuk mellett az emésztési problémákat is enyhítik. A pitypang keserű íze révén reflexesen fokozza az emésztőnedvek elválasztásáért felelős szervek (pl. gyomor, máj, hasnyálmirigy) működését. A májműködés stimulálása alatt az epeelválasztás növelését, nem pedig a méregtelenítő enzimrendszerre kifejtett hatást értjük, a két dolog teljesen különálló kategóriát képvisel, nem összekeverendő egymással.

Az ánizs (Pimpinella anisum), az édeskömény (Foeniculum vulgare), valamint a borsosmenta (Mentha piperita) értékes illóolaj-tartalommal rendelkezik. Teaként elfogyasztva antibakteriális és görcsoldó hatásukból kifolyólag hatékonyan kezelhetők az enyhe emésztési rendellenességek, a puffadás és a teltségérzet. Az ánizs és az édeskömény emellett a tejelválasztó teakeverékek gyakori komponense is. A citromfűből (Melissa officinalis) igen ízletes tea készíthető, hatóanyagai segítenek az emésztőtraktus görcseivel járó panaszok csillapításában. A levendulával, komlóval vagy macskagyökérrel kombinált citromfű alkalmas továbbá az idegi eredetű alvászavarok és nyugtalanság enyhítésére is. A gyömbér (Zingiber officinale) méltán örvend nagy népszerűségnek; az enyhén csípős ízéért felelős tartalomanyagai igen kedvező hatással vannak az étvágytalansággal és emésztési zavarokkal küszködő betegekre. Talán kevésbé ismert, hogy a gyömbértea az utazási betegség során fellépő szédülést és hányingert is képes mérsékelni.

A máriatövis (Silybum marianum) hatásmechanizmusa alapján egy különálló kategóriát képvisel. Hatóanyaga a flavonolignánok közé tartozó szilimarin, melyet az orvosi gyakorlatban hepatitises májkárosodás, májcirrózis és gombatoxinokkal való mérgezés során alkalmaznak. A máriatövisből készült tea azonban nem rendelkezik májregeneráló hatással, ugyanis a szilimarin nem vízoldékony, ezért a teakészítés során nem fog kivonódni a növényből.

A fogyasztó, zsírégető hatással reklámozott teakeverékek összetevői nagyfokú átfedést mutatnak a méregtelenítő termékekben gyakran előforduló növényekkel. A vizelethajtó teák fogyasztásakor valóban csökkenni fog a testsúly, azonban ez csak átmeneti siker; a tartós testsúlycsökkentéshez nem a szervezetben levő víz mennyiségét kell csökkenteni, hanem a zsírszövet arányából kell(ene) lefaragni. Szintén látszólagos eredményt lehet elérni a fodrosmályva (Malva verticellata), a szenna (Cassia senna, Cassia angustifolia), a kutyabenge (Rhamnus frangula) és a rebarbara (Rheum palmatum, Rheum officinale) teáival, melyek hashajtó hatásuk révén csökkentik a tápanyagok felszívódását, de a test zsírraktárait teljesen érintetlenül hagyják. Tartós alkalmazásuk ugyanakkor veszélyes is lehet: a szervezet ionháztartásának felborulása, egyes anyagok felszívódásának gátlása komoly következményekkel járhat.

A kiegyensúlyozott étrend (kevesebb kalória bevitele, mint felhasználása) és a rendszeres testmozgás szerepét semmilyen fogyasztószer nem tudja kiváltani.
Az anyagcserét fokozó teák, pl. a cikksorozatunkban korábban bemutatott zöld tea (teacserje – Camellia sinensis) hasznos kiegészítője lehet a testsúly csökkentésére tett erőfeszítéseknek, önmagában viszont csak arra elég, hogy lelkiismeretünket megnyugtathassuk vele.

Méregtelenítő, salaktalanító, zsírégető, fogyasztó, testsúlycsökkentő – csak pár példa a sok leleményes név közül, melyekkel a gyártók vonzóvá próbálják tenni termékeiket az emberek szemében. A fentebb említett gyógynövények hatásaikat tekintve egy sor betegség esetén eredményesen alkalmazhatók, sőt alkalmazandók! A reklámok hangzatos címszavaihoz azonban érdemes egészséges fenntartással viszonyulni, hiszen lehetséges, hogy mögöttük kevés tartalom rejlik.

Dr. Kúsz Norbert
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Gluténmentes étrend pajzsmirigybetegeknek: szükséges-e?

2025. augusztus 12.

Hashimoto pajzsmirigybetegség esetén gyakran felmerül a gluténmentes étrend tartásának kérdésköre is. A Hashimoto-thyreoiditis – és a Basedow-Graves kór is – autoimmun eredetű megbetegedései a pajzsmirigynek, és megfigyelhető, hogy azon személyeknél, akiknél autoimmun eredetű betegséget diagnosztizálnak, gyakrabban derül fény további, szintén autoimmun eredetű betegségekre, mint amilyen a gluténérzékenység is.

Bár az autoimmun eredetű betegségek „szeretnek kéz a kézben járni”, ez nem jelenti azt, hogy az egyik automatikusan következik is a másikból. Ezért, különösen orvosi gyanú esetén, érdemes a pajzsmirigybetegnek alaposabb kivizsgálás alá vetnie magát, hogy minél előbb fény derülhessen az esetleges gluténérzékenységre, ebből azonban nem következik, hogy automatikusan gluténmentes diétát kell tartania, már csak azért sem, mert a gluténérzékenységet bizonyító vizsgálatok ilyen esetben (gluténmentes étrend folytatásakor) könnyen fals negatív eredményt mutathatnak. Emellett nem bizonyított, hogy az ok nélkül tartott gluténmentes diéta folytatása kedvező hatással lenne a pajzsmirigyre.

Pajzsmirigyproblémával kombinálódó egyéb elváltozás esetén hogyan módosul az étrend?

Kombinált betegségek meglétekor, a dietoterápiát mindenképpen ennek megfelelően, ezek összefésülésével szükséges összeállítani. Az étrend energiatartalmát a beteg tápláltsági állapotának, testtömegének, testösszetételének megfelelően kell összeállítani, elhízás, túlsúly esetén heti 0,5-1 kilós fogyás kívánatos, és megfigyelhető, hogy 10%-os testtömegcsökkenés már laborértékek javulását eredményezheti. (1)

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén fontos a szénhidrátok bevitelének optimalizálása, és lassabban felszívódó szénhidrátok preferálása, ügyelve az inzulinérzékenység napszakos ingadozására, odafigyelve a különféle makrotápanyagok egymásra hatására a felszívódás lassításának elősegítésében. A jód-, szelén-, és cinkbevitel mellett érdemes a króm bevitelét is figyelemmel kísérni. Ha mindez PCO szindrómával is társul, mio-inozitol készítménnyel történő kiegészítés is szóba kerül.

Hogyan ismerjük fel a csontritkulás tüneteit?

2025. augusztus 12.


Hát- vagy derékfájás
Testmagasság csökkenése
Hanyagtartás, görnyedt testtartás
Csonttörések – leggyakoribb a csukló-, combnyak- és csigolya összeroppanás
Állandó hátfájás
Mozgáskorlátozottság, fájdalom


Hogyan kezelhető a már kialakult csontritkulás?

Az aktivitás növelésével. Aki a csontritkulás miatti aggodalomból fakadóan lemond a mozgásról, valójában épp azt az állapotot súlyosbíthatja, amitől fél, hiszen a csontokat megfosztja azoktól a természetes ingerektől, amelyek elősegíthetnék a regenerációjukat.

Érdemes tehát elkezdeni a saját szintünknek megfelelő edzéseket, például az intenzív gyaloglást vagy a túrázást, táncolást és ezáltal egy fokkal aktívabb életmódot kialakítani.
A csontritkulás nem olyan betegség, amely állandó felügyeletet vagy gyógytornát igényelne, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy gyógytornász szakszerűen tud segíteni az elindulásban. Fontos, hogy mindenki saját maga vállalja a felelősséget az egészségéért és fokozatosan, lépésenként változtasson az életmódján.

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

2025. augusztus 11.

Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa. – Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.