Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fitt formák gyaloglással. Hogyan?

Érdekességek2024. április 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A ragyogó napsütés, a kellemes meleg és a tavasz mindenkit a szabadba csábít. A kirándulást a barátokkal vagy a családdal nem csupán átmozgatja a hét közben elgémberedett izmainkat, de feltölti szervezetünket energiával a következő hét kihívásaira. Te is szeretnél minden percet kihasználni, hogy a természetben, a friss levegőn sportolhass? Akkor a Nordic Walking-ot neked találták ki!  

Te is szeretnél minden percet kihasználni és a természetben, a friss levegőn sportolni? Akkor a Nordic Walking-ot neked találták ki! Hiszen miközben szebbnél szebb helyeken kirándulsz, észrevétlenül erősíted szervezetedet és izmaidat.

Miért?

A Nordic Walking közben megerőltető mozdulatok nélkül mozgatod át izmaid 90 százalékát, és izületeidet sem terheled. A változatos terepviszonyoknak és a friss levegőnek köszönhetően növekszik tüdőkapacitásod, sőt, a Nordic Walking jótékony hatással van a szív működésére, és a keringésre is.

A rendszeresen végzett, hosszabb ideig tartó gyaloglás hatására a rajtad lévő felesleg is gyorsan távozik, így csak a helyes táplálkozásra kell odafigyelned, és megőrizheted az ideális testsúlyodat. A barátokkal, családdal eltöltött kellemes kikapcsolódás segíthet az ellazulásban, és a felgyülemlett stressz levezetésében. Mivel gyaloglás alatt a karodat is aktívan használod, így a vállad-és a nyakad merevségét is megszüntetheted.

Hogyan?

Kedvet kaptál? Mielőtt nekivágnál, tudnod kell, hogy a Nordic Walking csak akkor hatásos, ha az alábbi szabályokat betartod!

Keress fel egy oktatót, aki segít a helyes mozdulatok elsajátításában, valamint a bot kiválasztásában, amely a Nordic Walking nélkülözhetetlen kiegészítője. Nagyon fontos, hogy a vásárlásnál a megfelelő hosszúság legyen a fő szempont, hiszen csak így tudod a helyes használatot megtanulni és a kívánt célt elérni.

Viselj túracipőt, amely alkalmasa terepen való gyaloglásra, kirándulásra, ruházatodat pedig az időjárásnak megfelelően válaszd ki! Ha nem érzed jól magad, és kellemetlen élményeket szerzel az első alkalommal, az hosszú távra elveheti a kedvedet. Tartsd be a fokozatosságot! Mindig csak olyan túrát vállalj, amely megfelel edzettségi szintednek! Nem az a cél, hogy túlterheld magad, hanem hogy egy kellemes és rendkívül egészséges élményben legyen részed.


Kinek?

A Nordic Walking korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlott, akinek fontos az egészsége, és szereti a természetet. A különböző erősségű pályák lehetővé teszik, hogy mindenki kiválassza a számára legmegfelelőbbet. A jó idő adott, már csak az elhatározás szükséges!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!