Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?

Érdekességek2018. január 06.

Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?  

Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.

Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsük, ne mellette.

Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.


Nem szerezhetünk nagyobb örömet kisgyermekünknek, mint hogy hagyjuk, hogy segítsenek abban, amit épp végzünk.
Ez számukra tapsztalatszerzést, tanulást jelent, ami ebben az életkorban örömforrás, hiszen a gyermek önbizalma erősödik azzal, hogy "már ezt is tudom!".
Nyugodtan segítsen főzni, felmosni, bepakolni a mosógépbe, teregetni.

Eleinte persze ez több munkát jelent, hiszen meg kell őt tanítani arra, mit hogyan csináljon. Hosszú távon viszont meghálálja a befektetett időt, türelmet.

Ha olyan az élethelyzetünk, hogy autóban ülünk, az remek lehetőséget ad beszélgetésre, éneklésre, szójátékokra, figyelemfejlesztő játékokra.

Játszótéren énekelhetünk míg hintázik. Séta közben verselhetünk. Például imádják a gyerekek ősszel Nemes-Nagy Ágnes Gesztenyefalevél című versét, télen pedig a Hóesésben címűt. De ilyenkor lehet legjobbakat beszélgetni arról, mi történt vele nap közben. Ha hazaérünk, akkor már elterelhetik a játékai.

Ha nem várunk fontos telefont, ne szakítsuk meg miatta a meghitt együttléteket. Mindenkit vissza tudunk hívni kicsit később. 

Szülőként az a legfontosabb feladatunk, hogy gyermekünknek a lehető legtöbbet adjuk, amire képesek vagyunk!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.