Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Feltöltődés energiával: kávézás helyett természetesen

Érdekességek2020. július 15.

Fotó: pixabay.com

Hogyan csökkentsük a sokszor túlzásba vitt kávéfogyasztásunkat, és javítsunk energiaszintünkön természetes módon, koffein nélkül? Hiszen sokunk számára a koffein-bevitel és az energikusság növelése kéz a kézben jár… Noha bőven vannak természetes módszerek arra, hogy „felpörgessük” magunkat, és jól bírjuk túlzsúfolt napjaink fáradalmait. Nem árt hát megismerni és rendszeresen alkalmazni őket.

Reggelente az első dolgunk a – főzött vagy instant – kávé elfogyasztása ahhoz, hogy valóban „felébredjünk”, és frissebben kezdjük a napot?  És napközben ezt a csészényi mennyiséget csak növeljük?  Ha így vagyunk vele, ne feledjük, hogy sokunk kedvenc élénkítőszere kétélű kard lehet, mivel hozzájárulhat pl. az álmatlansághoz, vagy a nyugtalanság kialakulásához. Mindazok számára különösképpen, akik érzékenyek a kávé fő hatóanyagára, a koffeinre, vagy kávéból túl sokat fogyasztanak.

A koffein ugyanis lassítja a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) felszabadulását az agyban. A GABA felelős azért, hogy nyugodtnak érezzük magunkat, vagy elkerüljük a szorongásos állapotot. Ez az oka annak, hogy egyes emberek idegesnek érzik magukat, amikor koffeint fogyasztanak.

A koffein olyan vegyület, mely rövidtávú lendületet, energiát ad, de gyakran „leverheti” az embert. Blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert, amely egész nap termelődik a szervezetben, és többek közt az álmosságért felelős. Ez azonban nem akadályozza meg a szervezetünket az adenozin termelésében Így, amikor a koffeint felhasználta a szervezet, az adenozin nagyobb mértékben szabadul fel, és még álmosabbak leszünk tőle. Amellett a koffein serkenti a kortizol stresszhormon felszabadulását, amelynek elhasználódása után kimerültnek érezzük magunkat,


Szerencsére a koffein nem az egyetlen módja az energiaszint emelésének. Számos természetes megoldás létezik, amely tartósan ad lendületet, és nem jár az említett hátrányokkal

Igyunk minél több vizet az energikusság fenntartása érdekében

Gyakran bűntudatot érzünk, ha kávét iszunk akkor is – ami valójában dehidratál – ,  amikor a szervezetnek egyszerűen csak egy  pohár vízre lenne szüksége. Pedig már az egy-két százalékos kiszáradás is jelentősen ronthatja a szervezet képességét mindennapi élettani funkciói betöltéséhez. Ekkor fáradtságot, álmosságot és szédülést érezhetünk.

Javaslat: az ajánlott napi 6-8 pohár víz/folyadék fogyasztása mellett – amely magában foglalja a gyógyteákat vagy a cukormentes gyümölcsleveket – együnk vizet tartalmazó táplálékot is. Pl. javasolt a dinnye, uborka, zeller, jégsaláta, paradicsom. vagy levesek, főzelékek.

Fotó: pixabay.com

Miért van szükségünk magnéziumra?

Ismert, hogy elegendő mennyiségű alvásra van szükségünk, ha szervezetünk megfelelő energiaszintjét tartósan szeretnénk megtartani. A magnézium bizonyítottan képes a cirkadián ritmust (alvás-ébrenlét ciklusát, biológiai óránkat) szabályozni. Ezáltal nemcsak az alvás időtartamát és minőségét javítja, hanem segít abban is, hogy nyugodtnak érezzük magunkat egész nap. 

A magnéziumra több mint 300 testi folyamatban van szükség. Ha hiányzik a magnézium, testünk nem képes hatékonyan működni, ami rossz közérzetet, fáradtságot okozhat. Amellett pl. a koffein fogyasztása ténylegesen csökkenti a magnézium szintjét a vizelethajtó hatás eredményeként. Ezért ügyeljünk arra, hogy ezt ellensúlyozzuk a szervezet ásványi anyagainak pótlásával.

Javaslat: többek közt az étcsokoládé, a zöld leveles zöldségek, a dió, mandula kiváló magnéziumforrások – fogyasszunk bőven belőlük.

Mik azok az adaptogének, és többek közt szabályozzák-e az energiaszintet?

Az adaptogének gyógynövények, amelyek javítják a szervezet alkalmazkodó képességét. Segítenek szabályozni a hormonok felszabadulását az agyban és a mellékvesékben, hogy csökkentsék a stresszt, előmozdítsák a mentális jóllétet és helyreállítsák az energiaszintet. Különösen az olyan adaptogének, mint pl. a maca gyökér, a ginzeng és a cordyceps gyógygomba alkalmasak az energiaszint szabályozására. Számos tanulmány megállapította, hogy a ginzeng kivonat javít a fáradtság tünetein, és növeli a vitalitást. A maca gyökérről szintén kimutatták, hogy megelőzhető vele a kimerültség és a fáradtság valamely fizikai aktivitás.

Javaslat: a maca por finom maláta ízű, amely belekeverhető gyümölcslevekbe turmixokba, így a friss gyümölcsből vagy zöldségből készült smoothie-ba is. Meghinthetjük vele a zabkását, vagy hozzáadhatjuk energiagolyókhoz. Emellett a keserű-fűszeres ízű ginzeng gyökérből készíthetünk gyógyteát.

Gondoskodjunk az energiát adó B-vitamin beviteléről

A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartoznak, és négy közülük kulcsfontosságú a megfelelő energiaszint megtartásához. Ezek: a tiamin, riboflavin, niacin és a B6. A B-vitaminok alapvető szerepet játszanak az anyagcserében, segítik az élelmiszerek lebontását az egyes alkotóelemekre, amelyek az energia-felhasználásban vesznek részt.

Javaslat: ügyeljünk arra, hogy mindig elegendő B-vitamin jusson a szervezetünkbe. Pl. a sertéshús, a pisztráng és a rizs mind a tiamin kiváló forrásai, míg a riboflavin nagy mennyiségben található többek közt a tojásban, a zöldleveles zöldségekben, a mandulában és a gombában. Niacinban bővelkedik a rizs, a baromfihús, a tonhal, vagy a földimogyoró. Végül, B6 vitaminban gazdag pl. a csicseriborsó, a marhamáj és az olajos hal (tonhal, lazac).

Hasznosak-e a természetes cukrok?

A maratoni futók például természetes cukrokat – gyors felszívódású szénhidrátokat – fogyasztanak edzés vagy verseny előtt. Hiszen ez az egyik egyszerű módja annak, hogy rövid távon „energialöketet” biztosítsanak szervezetük számára.

Amikor mi is szeretnénk növelni energiaszintünket, többek közt a friss és szárított gyümölcsöket részesíthetjük előnyben. A bennük megtalálható természetes cukrok meglehetősen gyorsan bekerülnek a véráramba, és „felpörgetik” a szervezetet. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a természetes cukrok esetében is nagyon fontos a mértékletesség. Különösen a szárított gyümölcsök fogyasztását nem szabad túlzásba vinni.

Javaslat: a banán, a dió és a zabkása szintén kiváló forrásai a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak, így bőven fogyasszunk belőlük a megfelelő energiaszint fenntartására.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.