Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fehér, vörös, fekete: Izgalmas kombinációk teából - hogyan készítsd el?

Érdekességek2019. október 13.

Teának a Camellia sinensis, vagyis az örökzöld teacserje leveleiből készülő főzetet hívjuk. Amíg a tealevelek a teaültetvényről eljutnak a filterekbe, komplex feldolgozási folyamaton mennek át, melynek legfontosabb lehetséges szakaszai: a tealevelek leszedése, darabolás, fermentálás (a levelek kontrollált oxidációja) és a hevítés. Ezekből azonban nem mindig kerül sor mindegyikre.  

Teának nevezik azonban még a szárított herbáriák és gyümölcsök forró vízben való áztatásával készült italokat is, de ezek többnyire nem tartalmazzák a Camellia sinensis leveleit.

A teacserje levelei a leszedés után oxidálódni kezdenek, ezt a levelek barnulása jelzi. Az oxidáció megállítható, ha a levelekből hevítéssel eltávolítják a nedvességet – ez a feldolgozási folyamat legfontosabb része. A leszedést követően ugyanis, attól függően, hogy milyen típusú teát szeretnénk, a feldolgozási folyamat eltérő mértékű oxidációt enged meg. A megfelelő kontrollált oxidációval érhetjük el, hogy minőségi, aromás fekete teát kapjunk.

A teák alapvető fajtái, ezek előállítása

A teafajtákat legegyszerűbben a tealevelek feldolgozottsága szerint csoportosíthatjuk: van zöld, fehér, sárga, világoszöld, oolong, vörös vagy Rooibos tea és fekete tea. A teafajták csoportosításának legfontosabb szempontja, hogy mennyi ideig és melyik szakaszban zajlott a fermentálás (a fermentálás természetes folyamat, amely tulajdonképpen oxidációt jelent, amelynek során megindulnak a kémiai oxidációs/fermentációs folyamatok a tealevélben lévő sejtnedv és a levegő oxigénje között).

A fehér teák nem fermentáltak, az oxidáció nem megy végbe. A fehér tea jellemzően sok levélrügyet (hajtásvéget) tartalmaz, itt nem alakul ki még sok klorofill, ezért is a világos szín... Méretük és a levelek aránya szerint ezeket a teákat az alábbi három nagy csoportba sorolhatjuk: Zhen Yin, Pai Mu Tan Mee és Shou Mee. A termelők az utóbbi években egy újfajta fehér tea termesztésébe fogtak, amelyet kizárólag az európai piacra szánnak, ennek neve Kung Mee.


A zöld teafajták nem esnek át a fermentáláson. Annak érdekében, hogy az oxidációt megakadályozzák, a lehető leggyorsabban fel kell hevíteni a frissen szüretelt tealeveleket: ez vagy fémlapon (hagyományos kínai módszerrel), vagy gőzöléssel (hagyományos japán módszerrel) történik. A további lépések a tea osztályától és termelési helyétől függenek. Ezek a zúzás, a sodrás, a rostálás és végül a szárítás.

A sárga teák enyhén, többször egymás után fermentált teafajták. A sárga tea ritka és rendkívül értékes kínai specialitás. A gyártás pontos folyamatát titok fedi, a leveleket közvetlenül szüret után fémlapokon hevítik, majd zúzzák és sodorják őket. A végső szárítás és rostálás előtt valószínűleg mesterségesen megindítják, majd gyorsan leállítják az oxidációt; a tea ennek köszönheti a jellegzetes tulajdonságait. Az is lehetséges, hogy a leveleket vízhatlan ponyva alatt váltakozó hőmérsékleten lassan, vastag rétegekben szárítják. Az egykoron Imperial teának hívott teákat sokszor sárgaként értékesítik, de a mi osztályozásunk szerint ezek általában a zöld teák közé sorolhatók.

A világos zöld teák részben fermentáltak. A leszüretelt levelekben megindítják az oxidációt, majd (a tea fajtájától és a termelés helyétől függően) egy adott pillanatban gyors hevítéssel megszakítják a folyamatot. A Pao Chung tea különleges, eredetileg kínai teafajta, amely egészen enyhén oxidálódott (kb. 10%-ban), és átmenetet képez a zöld és a világos zöld teák között. Ezeket a teákat gyakran oolong néven említik (az elnevezés a kínai „wu long” kifejezésből ered amelynek jelentése fekete sárkány). Az oolong tea fermentálás szempontból a fekete és zöld tea között van.

A fekete teák teljesen fermentált teafajták. A learatott leveleket állandó hőmérsékleten (kb. 22°C-on) és állandó páratartalom mellett fonnyasztják. Ez után kezdődik a fermentálás folyamata (általában maximum 120 perc), ezt segíti elő, hogy a tealevelek sejtjeit gépi sodrással roncsolják. Az utolsó szakaszban a leveleket szárítják és rostálják. Általában a fekete tea előállításának ezen módszerét nevezik ortodoxnak.

Vörös tea vagy Rooibos tea: hüvelyes cserje leveléből és szárából készül, nem valódi tea, Dél-Afrikában elterjedt

A fermentáció után kerül sor hevítéssel a szárításra. A fehér, zöld, oolong és fekete teák tehát mind a teacserje leveleiből készülnek, így a tea pozitív élettani hatásait bármelyik fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

A tea eredete és története

A tea története az ókorba nyúlik vissza. A teaivás kultúrájának szülőhelyéről, a Távol-Keletről származó legendák mesélik el, hogy kik, hogyan és mikor készítettek először teát. A kínai legenda szerint a teaivás kultúráját a legendás Sen Nung császár indította útjára Kr.e. 2700-ban. A császár művelt ember lévén nagyon érdeklődött az orvostudomány és a gyógynövények iránt, és mindig forró vizet iszogatott. Egy nap néhány levél pottyant a forró vízzel teli kancsójába a fáról, ami alatt üldögélt. A fa történetesen egy teacserje volt, és az így kapott ital aromája felkeltette a császár kíváncsiságát. Az italt különösen ízletesnek és üdítőnek találta, így Sen Nung olyannyira megkedvelte a főzetet, hogy egész Kína területén elrendelte a cserje termesztését.

A teafogyasztás leginkább a Tang-dinasztia idején (Kr.e. 618-906.) terjedt el Kínában. A tea hamarosan mindenki számára elérhető lett, és már nem frissítőként, hanem az ivás öröme miatt fogyasztották. Elkészítésére és tálalására bevett szertartásokat alkalmaztak, és szabályokat alakítottak ki a tealevelek gyártására és feldolgozására vonatkozóan is. A tea a tizenhetedik században lett népszerű Európában és az amerikai gyarmatokon. A gyarmatosítás után a tea fontos szerepet játszott az amerikai kultúra és szokások kialakításában. Az Újvilág két létfontosságú dologgal járult a teaipar fejlődéséhez. E kettő volt a jeges tea felfedezése 1904-ben, illetve teafilteré 1908-ban.

A teatermelés helyszínei

Annak ellenére, hogy a világon 30 országban zajlik a teagyártás, a zöld teát főként Japánban, Indonéziában, Kínában és Vietnámban, míg a fekete teát jellemzően Indiában, Srí-Lankán, Indonéziában, Törökországban és Kenyában termesztik. Világszinten mintegy 1.8 millió tonna fekete teát termelnek, ez a zöld tea mennyiségének több mint kétszerese. A termelés számos országban történik, a legtöbb teaültetvényt azonban az Egyenlítő mentén találjuk, mert itt fejlődik a legjobban a teacserje egész évben. India, Sri Lanka, Kína és Kenya a tea össztermelésének 70%-át adja.

Elkészítési tanácsok
A tea mennyisége, a víz hőmérséklete, az áztatás ideje és módszere az elkészíteni kívánt tea fajtájától, frissességétől és minőségétől, valamint az egyéni ízléstől függ. Mindazonáltal álljon itt néhány általános útmutatás:

Az egyszer áztatott teákat általában frissen forralt vízzel készítjük (a fekete teák esetében), vagy kissé lehűlt vizet használunk (a zöld, a világos zöld, és az első szüretelésű Darjeeling teákhoz). Általában hidegebb vizet használunk azokhoz a teákhoz, amelyeket többször kell áztatni. A többször áztatott kínai teák többségét 80°C körüli vízzel készítjük, az ugyan-ilyen minőségű japán vagy vietnámi teákhoz 5-10°C-kal hidegebb víz használatos. Minden teát többféleképpen lehet elkészíteni.

A fekete tea helyes elkészítése

A forró víz elengedhetetlen a tea aktív hatóanyagainak felszabadításához. A teáskészlet tisztításához ne használjunk mosogatószert. A fekete teát 2-5 percig kell áztatni. Ha a teát 5 percnél tovább áztatjuk, megkeseredik. Ha túl rövid (2 percnél kevesebb) ideig áztatjuk a teát, az tartalmaz ugyan némi koffeint (teint), de gyenge, semleges íze és aromája lesz.

Sir Thomas Liptonról

Sir Thomas Lipton neve mára egyet jelent a modern európai teázás megteremtésével. 1871-ben a skóciai Glasgowban nyitotta első boltját, 21 esztendős korában. 1890-ben vitorlát bontott és Ceylon felé véve az irányt a világ legjobb teájának a keresésére indult és végül saját teaültetvényeket vásárolt. A teatermesztést finom és nemes művészetté fejlesztette, oly módon keverve a teákat, hogy egyedülálló és üdítő ízeket alkosson, amelyek hírnevet és szerencsét hoztak számára.

Thomas Lipton belépése a teaüzletbe nagyon sikeres volt. A teák háromfajta minőségben voltak kaphatóak, a legjobb minőségű ’Quality No 1’, piros Lipton pajzzsal ellátott sárga csomagolásban került a piacra, mely a mai napig jelképezi a Lipton márkát. Thomas Liptonnak a 19. század végén 300 ügyintézője volt Londonban,ahová 1891 folyamán áthelyezte központját Glasgow-ból. 5000 kéz dolgozott neki Ceylonban és 150 üzlete volt Anglia legkülönbözőbb pontjain. Munkája elismeréseképp 1898-ban Viktória királynő lovaggá ütötte.

Sir Thomas Lipton volt az első igazi modern hirdető, megelőzve saját korát. Neki köszönhetően a Lipton ma világszerte több mint 150 országban van jelen.

Ami a Lipton szakértelmét annyira nagyszerűvé teszi, az az, hogy a vállalat a felhasznált teákat nem kizárólag vásárlás útján szerzi be, hanem 1890 óta, amikor Sir Thomas Lipton megvette első teaültetvényét Ceylonban, saját ültetvényekkel is rendelkezik.

A saját ültetvényeken való termesztés teszi lehetővé, hogy tovább vihető Sir Thomas Lipton küldetése: a Lipton munkatársai állandóan keresik a legjobb ízélmény nyújtásának újabb és újabb lehetőségeit. A saját ültetvényeken kívül 35 országból szerzik be a teákat, hogy biztosítható legyen az állandó íz és a folyamatos ellátás.

A filteres tea rövid története

Hosszú utat járt be a teapiac, míg a kimérve árult tealevelektől eljutott a mai márkázott, filteres teákig.

Luk Yu, a Tang-dinasztia költője már 780-ban leírja, hogy a teát két papírlap között is át lehet gőzölni. Ennek ellenére a teafilter feltalálása Thomas Sullivan, egy amerikai teakereskedő nevéhez fűződik, aki 1908-ban állt elő az apró selyemszütyők ötletével, amelyekben termékmintákat ajándékozott a vásárlóinak. Az egyik vásárló forró vízbe helyezte a kis tasakot, és megszületett a teafilter. Az 1920-as évek elején Sir Lipton kézzel kötözött gézcsomagokban értékesítette a teát a szállodák és az éttermek számára. 1929-ben ezeket a tasakokat átalakították, hogy otthoni használatra is alkalmasak legyenek. Amellett, hogy egyre praktikusabb lett a tealevelek csomagolása, az újabb és újabb filterek kifejlesztésénél az is szempont volt, hogy minél könnyebben és teljesebben kioldódjon a tealevelek, gyümölcsök és fűszerek íze. A kezdetek óta a teafilter rengeteg változáson ment keresztül, de ezek közül az egyik legnagyobb a piramis alakú filter bevezetése volt 1996-ban.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Rossz lehelet, éjszakai köhögés? Garatcsorgás is okozhatja!

2025. augusztus 23.

Nem mindenki tudja, hogy az orrban vagy az orrmelléküregben termelődő váladék jó része nem előrefelé, az orron keresztül távozik, hanem a garat hátsó falán csorog le a torok irányába. Ez alapvetően nem számít kóros jelenségnek, de ha túl sok vagy sűrű váladék keletkezik, az olyan tüneteket okozhat, mint az éjszakai köhögés, a torokkaparás, a gombócérzés vagy a rossz lehelet. Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ – Prima Medica orvosa azokról az okokról beszélt, amelyek hátsófali garatcsorgást okozhatnak.

Mi az a hátsófali garatcsorgás?

Az orr, a melléküregek és a torok felszínét borító nyálkahártya folyamatos váladéktermelődéssel védekezik a kiszáradás ellen. Már csak azért is fontos ennek a felületnek a nedvessége, mert ezen tudnak megtapadni azok a kórokozók, szennyeződések, pollenek, amelyek bejutnak a légutakba. És hogy hová kerülnek ezután? A nyálkahártya csillószőrei hátrafelé hajtják azokat nyállal keveredve a gyomorba, illetve a másik út, amikor a külvilág felé ürülnek az orrváladékkal. Hátsófali garatcsorgásról vagy hátsó garatfali váladékcsorgásról akkor lehet beszélni, ha ez a váladék nem az orron keresztül előrefelé távozik, hanem a garat hátsó falán csorog le a torokba. Ezt normális esetben észre sem vesszük, hiszen a szervezet minden nap termel orrváladékot. Probléma abból adódhat, ha a váladék túl sok, nagyon besűrűsödik vagy nem tud szabadon kiürülni az orrüregből.

A Tudatos Öregedés Alapítvány (HCAF) ajánlásai

2025. augusztus 23.

Mik lehetnek azok az eszközök, módszerek, megközelítések, melyek a mai magyar viszonyok és realitások között is a társadalom széles köre számára hozzáférhetőek?


Időben kezdjük el az öngondoskodást: Legyünk proaktívak testi és lelki jóllétünk megőrzése érdekében. Érdemes idősbaráttá alakítani vagy cserélni otthonunkat, hogy könnyebben mozoghassunk benne és biztonságos legyen idősebb korban is.
Tájékozódjunk az aktív öregedésről: Megbízható forrásokból szerezzünk információkat, kérdezzük például gyógyszerészünket vagy háziorvosunkat. Hallgassunk szakértői podcastokat, és csatlakozzunk olyan közösségekhez, mint például a Hekate Tudatos Öregedés Alapítvány (HCAF).
Ismerjük meg testünk és elménk működését: Legyünk tudatában egyéni fizikai és mentális szükségleteinknek. Derítsük ki mennyi alvás és mozgás az ideális számunkra, és tartsuk tiszteletben testünk sajátos igényeit.
Legyenek társas kapcsolataink: Legyünk aktív tagjai online vagy offline közösségeknek, ahol támogathatjuk egymást, és értékes beszélgetéseket folytathatunk. Például szánjunk időt a szomszédokkal való jó viszony ápolására.
Törekedjünk az aktivitásra: Vezessünk be olyan apró vagy nagyobb változtatásokat, amelyek növelhetik aktivitási szintünket, például:
a) A lift helyett válasszuk a lépcsőt.
b) Tudatosan használjuk az internetet és a médiát, kerüljük a céltalan görgetést.
Járjunk szűrővizsgálatokra: Rendszeresen vegyünk részt az életkorunknak megfelelő ingyenes vizsgálatokon, például tüdőszűrésen, méhnyakrákszűrésen, mammográfián, fogászati ellenőrzéseken.
Invesztáljunk egészségünkbe: Anyagi lehetőségeinkhez mérten gondoskodjunk fogaink, látásunk, ízületeink, emésztőrendszerünk egészségéről és mentális jóllétünkről.
Kezeljük hatékonyan a fájdalmat: Ne fogadjuk el természetesnek a krónikus fájdalmat, például ízületeinkben, hátunkban. Az eredményes fájdalomcsillapítás segíthet fenntartani aktív életmódunkat. Kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől vagy háziorvosunktól.
Használjuk a digitális egészségtámogató eszközöket: Használjunk olyan alkalmazásokat, amelyek segítenek minket, például egészségfigyelő eszközöket vagy diagnosztikai és életvezetési applikációkat.
Tanuljunk és fejlődjünk egész életünkben: Olvassunk, tanuljunk új dolgokat, például idegen nyelveket vagy tudományos érdekességeket. Tornáztassuk az agyunkat rejtvényekkel, logikai játékokkal, hogy frissen tartsuk a gondolkodásunkat és lassítsuk a szellemi hanyatlást.

Koszorúér-betegség, szívinfarktus

2025. augusztus 22.

Az iparilag fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálozási okot.

Az iszkémiás szívbetegség (ISzB) a szívkoszorúerek szklerotikus beszűkülése, ami a szívizom elégtelen oxigénellátásához vezet. Az artériák meszesedésével plakkok képződnek. Ezek az érfalakban lévő lerakódások zsírmagból, az azt burkoló kötőszövetekből és mészből állnak. Gyulladásos folyamat hatására a plakkok felszakadnak és kiürülnek. Ezt követően a vérlemezkék vérrögöt képeznek a szakadás tömítésére, amelyek elzárhatják a koszorúereket, és ezáltal szívinfarktust okoznak. A vérrög elhelyezkedésétől és kiterjedésétől függően másodperceken belül szívhalál következhet be. Ugyanakkor az artériákon lévő plakkok akár évekig is mozdulatlanok maradhatnak.

Kockázati tényezők

Számos tényező segítheti elő az ISZB kialakulását. Az örökletes tényezők, a nem (a férfiak veszélyeztetettebbek) és az életkor nem befolyásolható tényezőknek minősülnek. A befolyásolható kockázati tényezőknek az alábbiak számítanak:


Dohányzás
Magas vérnyomás
Túlsúly
Hiperlipidémia
2-es típusú cukorbetegség és az azt megelőző állapotok



A szívinfarktus figyelmeztető jelei

• Erős, öt percnél hosszabb ideig tartó mellkasi fájdalom, amely a karokba, lapockába, nyakba, állkapocsba, gyomortájba sugározhat
• Erős feszítő érzés, erős mellkasi nyomás, félelem
• A mellkasi fájdalmat légszomj, hányinger, hányás kíséri
• Hirtelen ájulásérzés (még ha fájdalommal nem is jár), esetleg tudatvesztés
• Az arc bőre sápadt, fakó, hidegen verejtékező

Vigyázat: nem ritka, hogy nőknél figyelmeztető jelként csak légszomj, émelygés és gyomortáji fájdalom lép fel! A fenti jelek esetén azonnal orvost kell hívni!