Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Fájdalom nélkül szülni

Érdekességek2022. június 29.

Az emberek – mint mindenben – a fájdalom megélésében és elviselésében is igen különbözőek. Van olyan asszony, aki már a jósló fájások alatt kiabált, mások meg sem mukkannak, még a kitolási szakban sem.

Fotó: 123rf.comEpidurális szülészeti érzéstelenítés

Igen gyakran kérdezik tőlem, kérjenek-e a szülő nők epidurális érzéstelenítéstIlyenkor általában azt mondom, hogy ezt nem célszerű előre eldönteni. Ennek a szülőszobán, a szülés közben kell eldőlnie. Szeretnék továbbá még egy fogalmat tisztázni: úgynevezett „fájdalommentes szülés” nincs. Van számos szülészeti fájdalomcsillapító módszer, ezek közé tartozik az epidurális érzéstelenítés is.

Nagyon sok múlik a körülményeken. Az újabban egyre divatosabb apás szülések során jóval ritkábban kell fájdalomcsillapító beavatkozást végeznünk. A férj jelenléte önmagában jóval elviselhetőbbé teszi az egész szülést. A várt, tervezett gyermek világra jövetele is „kellemesebb”, mint a nem kívánt, vagy „ha már összejött a terhesség, hát maradjon meg” újszülötté. (Persze ezek nem állandó érvényű szabályok.)

Időigényes folyamat

Ezután a kissé hosszúra nyúlt bevezető után beszéljünk az epidurális érzéstelenítésről. Már a nevéből adódóan (epi=mellett, dura=gerinchártya) az érzéstelenítő gyógyszer beadása nem a gerincbe, hanem a gerinc mellé történik

A gyakorlati kivitelezése úgy történik, hogy a hát bőrének fertőtlenítése után általában a 2. és 3. ágyéki csigolya között egy vékony – 1 mm-es – műanyag kanült vezetünk közvetlenül a gerinchártya mellé (tehát a gerincvelőn kívül maradunk). Ezen a kanülön keresztül egy Lidocain-szerű gyógyszert juttatunk a gerinc melletti térbe oda, ahol az idegek kilépnek a gerincből. Ez – a fogászati érzéstelenítéshez hasonló módon – elérzésteleníti az itt haladó idegeket, így csökkenti a fájdalomérzetet. A kanül a szülés végéig benn marad, és a gyógyszert a fájdalomérzés újraindulásának megfelelően 30-60 percenként lehet ismételni.

Alkalmazásához tudni kell, hogy onnantól kezdve, hogy eldöntöttük az epidurális érzéstelenítés alkalmazását, kb. másfél óra múlva áll be a hatás. Először 3 palack infúzióval fel kell tölteni az érpályát, ugyanis az epidurális érzéstelenítés hatására mindig csökken a vérnyomás. Ezt követően vezetjük be a kanült, majd bejuttatunk egy úgynevezett teszt-adagot, hogy lássuk, nem várható-e valamilyen szövődmény. Ezt követően kb. 20 perccel kapja meg az asszony a teljes, már fájdalomcsillapító hatású mennyiséget. Ezért a szülés folyamatának végén már nincs idő az epidurális érzéstelenítés alkalmazására.


Orvosi szempontból – tehát nem csak fájdalomcsillapítási célból – javasoljuk ezt a beavatkozást magas vérnyomásos terheseknél (kihasználandó a vérnyomáscsökkentő hatás), várhatóan elhúzódó szüléseknél (például szülés indításnál), valamint koraszüléseknél (az érzéstelenítés hatására csökken a gátizomzat tónusa, ellenállása a szülés alatt).

Fotó: 123rf.com

Veszélyeit illetően a következőket érdemes tudni. Komoly szövődmény (átmeneti bénulás stb.) szinte sohasem fordul elő. Egyetlen „veszély” (1-2 százalékban fordul elő) a durapunkció, vagyis hogy a kanül bevezetésekor kis luk keletkezik a gerinchártyán, és a gerincvelői folyadék szivárog. (Ilyenkor ugyanaz történik, mint amit az ideggyógyászok ú.n. lumbálpunkció során végeznek, hogy gerincvelői folyadékot nyerjenek laboratóriumi vizsgálat céljára.) Ilyenkor az epidurális érzéstelenítésről le kell mondanunk, és legrosszabb esetben néhány órás fejfájás várható, mint „szövődmény”.
 
Dr. Bárány János
szülész-nőgyógyász


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.