Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ezért kell a szívegészségre az őszi időben is odafigyelni – tippek a dietetikustól

Érdekességek2025. november 22.

Így töltsük újra az energiaraktárainkat –  4+1 szívbarát szokás az őszi hónapokra

Ahogy ősz közepén beköszönt a hidegebb idő, nemcsak a természet, hanem a szervezetünk is alkalmazkodásra kényszerül. A szív- és érrendszer különösen érzékeny az őszi változásokra, ezért nem mindegy, mit eszünk, mennyit mozgunk és hogyan kezeljük a stresszt. Bakk Brigitta, a Flora dietetikus 4+1 szívbarát tippje megmutatja, hogyan tehetünk tudatosan az egészségünkért a szezonális alapanyagoktól kezdve a bélflóra védelmén át egészen a napi rutin fenntartásáig.

Fotó: NOGUCHI1. Figyeljünk a testünk jelzéseire

A hűvösebb időszakban megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata, mivel a hideg hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Ha szokatlan fáradékonyságot, fejfájást vagy magasabb vérnyomásértékeket tapasztalunk, érdemes orvossal konzultálni, különösen idősebb korban vagy krónikus betegség esetén.

A szív védelmének alapjaira egész évben figyelhetünk: egészséges testsúly, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás, valamint az alkohol és a dohányzás kerülése. Ha ezeket nem tartjuk szem előtt, az hosszú távon növeli a kockázatot. A hűvösebb hónapokban ráadásul a megfázás és az influenza is könnyebben ledönthet a lábunkról, különösen akkor, ha az immunrendszerünk már eleve gyengébb a rossz táplálkozás, a stressz vagy a kialvatlanság miatt.

2. Együnk szezonálisan és a szívünk is meghálálja

A sütőtök, a cékla, a káposztafélék, a brokkoli, a szőlő, a szilva és a dió nemcsak színt visznek a tányérunkra, hanem a szívünket is védik. Ezek az őszi alapanyagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdagok, segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását, a bennük található antioxidánsok révén pedig az érfalakat is védik.


Bakk Brigitta szerint a hűvösebb hónapokban érdemes ezeket az alapanyagokat rakott ételekben vagy sütőben sütve elkészíteni – így nemcsak laktató, hanem egyben szívbarát fogásokat varázsolhatunk az asztalra. A kelkáposzta, karfiol, brokkoli vagy padlizsán remek választás, a rizst pedig könnyen helyettesíthetjük bulgurral, kölessel vagy hajdinával. A kimaradt sült zöldségekből egy kevés növényi olajjal vagy margarinnal finom mártogatós, krémleves vagy szendvicskrém is készülhet, így az egészséges étkezés nemcsak egyszerű, hanem fenntartható is lesz.

3. Kerüljük a sót és a telített zsírokat

A szívbarát táplálkozás nemcsak egy-egy évszakban fontos, hanem egész évben tudatos odafigyelést igényel. Különösen érdemes visszafogni a magas sótartalmú élelmiszerek, például a pékáruk, konzervek, feldolgozott húskészítmények, félkész ételek, sajtok és chipsek fogyasztását, főleg ha valakinek magas a vérnyomása. A túlzott sóbevitel ugyanis megemeli a vérnyomást és fokozza a szív terhelését.

A lipidkontroll, vagyis a vérzsírértékek egyensúlyban tartása szempontjából kerülendők a telített zsírsavakban gazdag ételek is. Ilyenek a vaj, zsíros tej, tejföl, tejszín, tojássárgája, belsőségek, zsírosabb húsok, kolbászok, szalámik, de a nápolyik, tortabevonók, csokoládék és kekszek is ide tartoznak.

Építsük be étrendünkbe az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, amelyek gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt az őszi időszakban különösen fontosak. Megtalálhatók a tengeri halakban, dióban, lenmagban, de a növényi olajokból készült margarinokban is – például a Flora termékeiben. Ezek rendszeres fogyasztása segíti a szív normál működését és az erek rugalmasságát.

4. Csökkentsük a stresszt, támogassuk a bélflórát

A tartós negatív stressz komoly terhet ró a szív- és érrendszerre, ezért fontos a tudatos megelőzés. A vérnyomás csökkentését segítheti a DASH- vagy a mediterrán étrend, amelyek a sóbevitel mérséklésére építenek. Bár nincs kifejezetten stressz elleni diéta, bizonyos tápanyagok, mint a magnézium, az omega-3 zsírsavak és a C-vitamin támogathatják a szervezet stresszkezelő képességét.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a bélflóra egészsége is hatással van a hangulatunkra és ellenálló-képességünkre, ezért érdemes rostban gazdag, fermentált ételeket fogyasztani, miközben fontos, hogy kerüljük a feldolgozott, cukros termékeket és az alkoholt. A stressz kezelése azonban nemcsak az étrenden múlik. A rendszeres mozgás, a meditáció és más relaxációs technikák is kulcsszerepet játszanak a testi-lelki egyensúly megőrzésében.

+1 Tartsuk a napi rutint

Ahogy rövidülnek a nappalok és egyre szívesebben maradnánk a meleg szobában, különösen fontos, hogy ősszel is megtartsuk a megszokott napi ritmusunkat. A korai sötétedés és a hűvösebb reggelek könnyen elvehetik a kedvünket a mozgástól, de már egy rövid délutáni séta vagy könnyed otthoni torna is sokat tesz a szív egészségéért. Érdemes tudatosan beiktatni ezeket az egyszerűrutinokat, hogy a testünk és a szívünk is formában maradjon.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Lelki egészség megőrzése könyvek segítségével

2025. november 12.

Szórakoztató olvasmányok, önismereti és pszichológiai könyvek, valamint klasszikus és szépirodalmi alkotások – ezeket olvassák leggyakrabban a Libri olvasói stresszes vagy nehéz élethelyzetekben. A könyvkereskedő az olvasás és a mentális egészség kapcsolatát vizsgáló, több mint 700 fős, nem reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a válaszadókat leginkább a saját nehézségeiktől való eltávolodás, a hétköznapokból való kizökkenés segíti a problémás élethelyzetekkel való megküzdésben.

Ma világszerte több mint 1 milliárd ember küzd valamiféle mentális betegséggel – vagyis a lelki problémák minden 8. ember életét megnehezítik. A Libri arra volt kíváncsi, hogy milyen szerepet játszanak az olvasók életében a könyvek – éppen ezért a könyvkereskedő egy a könyvek és a lelki egészség kapcsolatát vizsgáló online felmérést végzett, amelyet több mint 700-an töltöttek ki.  

A kutatásból kiderült: az olvasók csaknem 98 százaléka szerint a könyveknek szerepük van a lelki egészség megőrzésében, és mintegy 94 százalékuk szerint segítenek a nehéz, stresszes vagy kritikus élethelyzetek átvészelésében is. A kérdőív válaszai alapján úgy tűnik, a legtöbb olvasónak saját tapasztalata is van ezen a téren: 53 százalékuk gyakran, egyharmaduk (29,4%) mindig, majdnem 16 százalékuk pedig alkalmanként olvas, ha lelki nehézsége adódik.  

A felmérésben a Libri az olvasmányok típusára is rákérdezett: a nehéz, stresszes helyzetekben válaszadók háromnegyede (74,5%) kifejezetten könnyed, szórakoztató irodalmat keres, ugyanakkor több mint harmaduk (37,6%) önismereti, önsegítő vagy pszichológiai témájú könyvekhez is szívesen fordul, míg 34 százalékuk klasszikus vagy kortárs szépirodalmat olvas.

Miért lényeges a megfelelő fehérjebevitel?

2025. november 12.

A Danone Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) közös, 320 dietetikus szakembert bevonó felmérése rámutatott: bár a szakemberek szerint a fehérje az egészséges étrend egyik kulcseleme, a magyar lakosság tudatossága ezen a téren továbbra is hiányos. A dietetikusok 70%-a úgy véli, hogy csupán kisebb hányad ismeri a fehérjék valódi szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

A felmérés* szerint a fehérjebevitel a dietetikai tanácsadás egyik leggyakrabban felmerülő témája: a szakemberek több mint 80%-a rendszeresen vagy alkalmanként kap kérdéseket páciensektől. Leggyakrabban az egyes ételek fehérjetartalma, a különböző diétákhoz kapcsolódó szükségletek és a sportoláshoz kötődő fehérjebevitel érdekli az embereket.

A dietetikusok elsősorban a változatos, állati és növényi forrásokra egyaránt építő fehérjefogyasztást javasolják, ugyanakkor tapasztalataik szerint a páciensek inkább az állati eredetű fehérjékre – húsokra, tejtermékekre, tojásra – építik az étrendjüket, míg a növényi források fogyasztása háttérbe szorul. A szakemberek szerint az optimális fehérjebevitelre különösen nagy figyelmet kell fordítani többek között műtétek után, vegetáriánus és vegán étrend követésénél, időskorban, több betegséggel együtt élő pácienseknél, valamint emésztési problémák esetén.

A fehérje legfontosabb élettani előnyeként a dietetikusok 87%-a az izomtömeg fenntartását emelte ki, de sokan hangsúlyozták az immunrendszer támogatását (68%) és a testtömeg-karbantartásban betöltött szerepét (65%) is. Ugyanakkor megosztottak abban, hogy a lakosság inkább túl kevés vagy túl sok fehérjét fogyaszt: 40% alul fogyasztást, 43% túlfogyasztást tapasztal a praxisában.

Gyakorlati segítség a hulladék csökkentéséhez

2025. november 11.

A hulladékprobléma napjaink egyik legégetőbb környezeti kihívása. Évente több milliárd tonna szemét keletkezik világszerte, amelynek jelentős része kezelés nélkül mérgezi a környezetet – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség. A Kukadiéta 2.0 – avagy hogyan fogyjunk le szemétből, mielőtt teljesen belefulladnánk című cikkük rávilágít arra, hogy a szelektív gyűjtés önmagában nem elegendő. A háztartásokban keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére gyakorlati megoldásokat is kínál a környezetvédő szövetség Kukadiéta kiadványában, melyet a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B programja támogatott.

A hulladékprobléma nem egy távoli, absztrakt dolog, hanem mindannyiunk mindennapjait átszövi – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség. Az ENSZ mérései szerint évente több mint 2 milliárd tonna szilárd hulladék keletkezik, és ennek legalább fele semmiféle normális kezelést nem kap. A mikroműanyagok lassan olyan természetességgel jelennek meg az életünkben, mint a reggeli kávé. Benne vannak a tengerekben, a sörünkben, sőt, már a véráramunkban és a férfiak heréjében is. Egy átlagos ember hetente akár kb. 5 grammnyi mikroműanyagot is elfogyaszthat, ami egy bankkártya súlyát jelenti.

Képmutatás és szemétexport

A hulladék nem csak környezeti, hanem globális politikai tényező is. A gazdag országok évtizedek óta exportálják hulladékukat a szegényebb régiókba, ahol gyakran nincs kapacitás annak feldolgozására, így a „megoldás” valójában újabb problémákat szül. A szerző szerint a saját döntéseinkben rejlik a legnagyobb változás lehetősége, és mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk a hulladékcsökkentés érdekében – hívják fel a figyelmet a környezetvédők.