Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Érzékenység vagy allergia?

Érdekességek2018. március 21.

Allergia, coeliakia vagy emésztési zavar? Tudta, hogy ezek a kifejezések különböző betegségeket takarnak, így különböző kezelést is igényelnek?

A táplálékallergia ismétlődő, a táplálék által kiváltott immunreakció, amelynek változatos, általános tünetei azonnal vagy 24-48 órán belül jelentkeznek, és biztosan táplálékprovokációval igazolható. Több mint 170 táplálékallergén ismert, de az allergiás reakciók többségéért a tej, tojás, földi- és bokormogyoró, szója, búza, hal, rákok és a tenger gyümölcsei felelősek.

A laktózintolerancia egy emésztési zavar, amelyben a tejcukor részben vagy egyáltalán nem emésztődik meg a vékonybélben, és tovább jutva a vastagbélbe a bélbaktériumok bontják el. Tünetei a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés. Hidrogénkilégzési teszttel lehet igazolni. Az emberek 65%-ánál az életkorral csökken a tejcukorbontási képesség.

Coeliakiának, gluténnal kapcsolatos betegségeknek nevezzük mindazokat, amelyek kiváltásában a búza, árpa, rozs glutén fehérjéje játszik szerepet. Szisztémás autoimmun megbetegedés. A coeliakia diagnózisa a specifikus antitestek kimutatásával, valamint a vékonybél jellegzetes szövettani képének igazolásával lehetséges. Ez egy vérvizsgálatot és egy vékonybél-tükrözéses vizsgálatot jelent. A napjainkban gyakran emlegetett nem coeliakiás gluténérzékenység (NCGS) egy bizonytalan hátterű, csak közvetve diagnosztizálható tünetegyüttes. Akkor feltételezhető, ha kizárják a búzaallergiát, coeliakiát, és a beteg anamnézisében a gabonafélék egyértelműen azonosíthatók, mint tünetkiváltók.


Segít, ha változtatunk a táplálkozásunkon?

Igen, a fenti betegségek mindegyike igényel valamilyen étrendi változtatást.
A táplálékallergia kezelési lehetősége az allergénmentes étrend. A helyes, allergénmentes étrend összeállítása a mindenkori kiegyensúlyozott táplálkozásnak (Okostányér®) megfelelően történik. Kizárandó az étrendből maga a táplálékallergén (pl. tejallergia esetén a tej), a rejtett allergéntartalmú élelmiszerek (pl. a kazeint tartalmazó felvágott), az allergénnel keresztszennyezett élelmiszer (pl. keksz, amely tejet felhasználó gyártósoron készült), és az adott allergénnel keresztreagáló allergének is (pl. a tehéntej esetében a marha-, borjúhús és más emlősök teje).

A laktózintolerancia étrendje a tejcukoremésztés függvényében laktózszegény. A legtöbb laktózt a tej tartalmazza, míg a joghurt, kefir ennél kevesebbet, és szinte egyáltalán nincs laktóztartalmuk az érlelt sajtoknak.

A coeliakia kezelése az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes étrend, amelyben a keresztszennyeződéseket is figyelembe kell venni. A diétában csak a biztosan gluténmentes nyersanyagokat és a gluténmentesnek (gluténtartalma < 20 ppm) jelölt élelmiszereket lehet beilleszteni.

A biztonságos allergénelkerülő étrend érdekében a leggyakoribb 14 allergént jelölik az élelmiszeripari termékeken, a közétkeztetésben és vendéglátásban kapható ételek esetében.

Top 14 allergén
Glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szója, tej, diófélék, zeller, mustár, szezám, szulfitok, csillagfürt, puhatestűek

Gluténmentes élelmiszerek

A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 ppm (azaz 20 mg/kg) glutént tartalmaz. Probléma lehet még a zab gluténnal való szennyezettsége, ezért a diétában csak „gluténmentes” megjelölésű zab fogyasztható. Az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén kötelező a glutént tartalmazó gabonafélék nevét az összetevők felsorolásában kiemelni.

A laktózintolarencia kezelési lehetőségei

A laktáz enzimet tartalmazó tablettát, rágótablettát, kapszulát, cseppeket vagy port étkezés előtt kell bevenni, és a mennyiségét az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségéhez igazítani. A termék dobozán fel szokták tüntetni, hogy egy egysége hány gramm tejcukor, illetve hány deciliter tej lebontására elég, ennek megfelelően kell kiszámolni az adagolást.

Coeliakiát és táplálékallergiát kimutató tesztek a gyógyszertárban

Manapság már a patikák polcain is elérhető többféle ételallergia- és intolerancia-gyorsteszt otthoni használatra. Ezek közül a tej- és tojásallergiát kimutató teszt az adott allergén elleni antitestek meghatározásán alapul. Coeliakia esetén szintén antitestet (anti-tTG) képesek kimutatni pár csepp vérből. Mindenképpen fontos kihangsúlyozni néhány dolgot, amelyre oda kell figyelni a gyorsteszt használatánál, mivel a körülmények is befolyásolhatják az eredményt.

A kapott eredményt befolyásolhatják az immunszupresszáns szerek, illetve a veleszületett Ig A-hiány is, amely bizonyos antitestek (Ig – immunglobulinok) termelődésének zavarával járó speciális állapotot jelent, ami gyakran tünetmentes is lehet. Coeliakia esetében hamis negatív eredményhez vezethet, ha a teszt elvégzése előtt már huzamosabb ideje gluténmentes diétát folytat a vizsgált személy, mivel ilyenkor a szervezetben termelődő ellenanyagok száma a kimutatható mennyiség alá is csökkenhet. Fontos figyelembe venni, hogy ezek a gyorstesztek, bár már magas megbízhatósági fokkal rendelkeznek, nem helyettesítik a laboratóriumi vérvizsgálatot és az orvosi diagnózist.

Gyógyszerek laktóz-, búzakeményítő- és benzoáttartalma

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu) bárki számára elérhető a Gyógyszerek laktóz-, búzakeményítő- és benzoáttartalma című táblázat, melynek segítségével tájékozódni lehet a gyógyszerek ezen összetevőiről. A laktóztartalom számszerűen is megtalálható. Fontos információ még, hogy a gyógyszerekben felhasznált búzakeményítő gyógyszerkönyvi minőségű, amelynek a gluténtartalma nem éri el a 20 mg/kg-ot, így a coeliakiások is alkalmazhatják ezeket a készítményeket. A búzakeményítő-tartalomra vonatkozó információ a búzára allergiás személyeknek nyújt tájékoztatást.

Pálfi Erzsébet és Polonkai Kata


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)