Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Energikusság hiánya: segít a méhpempő

Érdekességek2020. április 25.

Fotó: gettyimeges.com

Energikusság hiánya, ólmos fáradtság, petyhüdt bőr… Különböző módokon lehet küzdenünk a téli időszak után is gyakran előforduló, ilyen jellegű problémák ellen. E módok egyike, ha igénybe vesszük a jótékony hatású méhpempő (royal jelly vagy királyi zselé) nyújtotta lehetőségeket. Segítségével pl. erősíthetjük a hideg évszak alatt legyengült immunrendszerünket, vagy javíthatunk bőrünk különböző mértékben leromlott állapotán. Ezt a tápanyagokkal teli, vitamindús anyagot az „élet elixírjének” is tartják, hiszen egyéb jótéteményei mellett értékes energiaforrás, a vitalitás fokozója.

Kivételes hatású anyag

A „méh tejnek” is nevezett királyi zselét a méhek állítják elő, hogy táplálják vele a királynét – innen származik elnevezése is. A méhpempő a fiatal dolgozó méhek garatmirigyének fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás váladéka. Ennek a tápláló anyagnak köszönhetően a méhkirálynő mintegy 40-szer hosszabb ideig él, mint a dolgozó méhek… Nem csoda, hiszen a méhpempő bővelkedik fehérjében, tartalmaz zsiradékot, cukrot, bőven B-vitaminokat (B2, B3, B5, folsav..), ásványi anyagokat (kalcium, vas, kálium, nátrium…), aminosavakat, nyomelemeket (cink, réz…) és esszenciális zsírsavakat. 

A királyi zselé élénkíti az immunrendszert, így növeli a szervezet védekező képességét a különféle vírusokkal, baktériumokkal, így betegségekkel szemben. De segít a nagyobb erőfeszítést igénylő fizikai munkavégzésben vagy akár szélsőséges időjárási viszonyok, illetve más a szervezetre kedvezőtlenül ható körülmények elviselésében is. Ajánlott a használata, ha fizikai vagy szellemi fáradtság, stressz, depresszió uralkodik el rajtunk, vagy szorongás, zaklatottság, kedvetlenség érzése jelentkezik tartósan.  Betegséget követő lábadozás időszakában is jótékony hatású. Magas antioxidáns, ásványi anyag és aminosav tartalmának köszönhető az is, hogy titkos fegyver lehet a bőr fiatalosságának megőrzésében. A bőrön alkalmazva jótéteményei szinte azonnal megmutatkoznak. Hiszen a méhpempő stimulálja a sejtek regenerálódását, segít megőrizni a bőr rugalmasságát, nedvességét. Ezért gyakran keverik arckrémekbe és más bőrápoló készítményekbe.

A fizikai-szellemi erőnlét javítása miatt a királyi zselé különösen ajánlott többek közt sportolóknak, tanulóknak, de a felnőtt-idős korosztályban, más tevékenységeket végzők vitalitásának fenntartására szinte mindenkinek ajánlott. Azonfelül nőknél pl. szülés után is megmutatkozik jótékony hatása, mert a méhpempő fogyasztása elősegíti a tejtermelés beindítását.


Ellenjavallt azoknál a személyeknél, akik allergiásak a pollenekre, a gyermekláncfű virágporára, mézre vagy a méhcsípésre, és 5 éven aluli gyermekeknek sem adható. Terhesség esetén ki kell kérni a kezelőorvos véleményét a méhpempő használatát illetően. 

Alkalmazás

A méhpempő/király zselé számos módon alkalmazható: kapszula, tabletta, kivonat, ivóampulla, krém, tinktúra formájában; elsősorban erősítő, roboráló hatású táplálék-kiegészítőként; friss, tiszta méhpempő gyanánt.

A legjobban tesszük, ha 3-4 hetes kúrát tartunk (amely szükség esetén meghosszabbítható 60 napig is), kétszer évente, ajánlottan az őszi szezon elején és a téli szezon végén. 

Javasolt adagja 0,5-1gr tiszta méhpempő naponta, éhgyomorra fogyasztva. Ami a kapszula és az ampulla használatát illeti, az adagolása változhat az előállítótól függően. A méhpempő savas, érzékeny anyag. Ha „tiszta” formában több hónapig szeretnénk tárolni, hűtőben tartsuk, 2-5 C fok között, fénytől és nedvességtől védetten.

Gyomorbetegeknek (pl.gyomorfekély, emésztési zavarok esetén) mézzel ajánlott keverni a méhpempőt, hogy semlegesítse a savas jelleget. (Pl. 1 kanál mézben keverjünk el 1 kanál méhpempőt).

Receptek

– Energizáló hatás elérésére

Reggeli előtt, éhgyomorra fogyasszunk el egy kiskanál tiszta méhpempőt. Hagyjuk felszívódni néhány percig a nyelv alatt. Adhatunk hozzá mézet vagy dzsemet, hogy elvegyük savanykás ízét.

– Bőrregenerálás céljából

Keverjünk össze 3 kávéskanálnyi argánolajat (vagy olívaolajat) 2 leveseskanálnyi bio mézzel, majd 1 gr tiszta méhpempővel. Vigyük fel a pakolást az arcunkra, és hagyjuk hatni 10 percig. Ezután öblítsük le a készítményt langyos vízzel, és töröljük szárazra az arcunkat. A kezelés javítja a bőr állapotát, csökkenti a ráncokat, mérsékli a fáradtság jelet arcbőrünkön.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.