Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Elfojtott titkaink: az álmok fajtái

Érdekességek2024. február 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az idegorvosok évtizedekig foglalkoztak azzal, hogy valamilyen szinten értelmezni tudják az álmokban megjelenő szimbólumokat. Ugyan nem felejthető, hogy mindenki maga a legjobb megfejtője álmának, de igyekszünk ötleteket és útmutatást nyújtani az emberi lélek rejtelmeinek felderítéséhez az álmokon keresztül.  

Az álmok fajtái

Agressziós álmok: Amikor az álmodó okoz másnak valamilyen kárt vagy sérülést.

Akusztikus álmok: Azokat az álmokat, amikor valamilyen hangot hallunk, többnyire külső forrás okozza. A zenei álmok azonban nagyon ritkák.
 
Szorongásos vagy fóbiás álmok: Ezek okai eltérőek viszont élménytartalmuk erőteljes. Mindig egyénhez kötött. Ha visszatérő álmok formájában jelenik meg valami félelem akkor azzal biztosan érdemes részletesebben foglalkozni.
 
Vágyálmok: Valamely elfojtott tudatalatti tartalom jelenik meg ezekben, szimbolikus formában. Ezek olyan dolgok lehetnek, melyeket a mindennapokban nem tudunk megélni, társadalmi elvárások, vagy gyermekkori szorongások következményeiként.

A lázálmok gyötrő élménye a megzavart testi egyensúly felborulását jelző folyamatok következményei. A vérnyomás ingadozás a test hőmérsékletének emelkedése hatással van az agyra és az alvás alatti tevékenységre.


Zuhanásos álmok: Az álmodó úgy érzi, hogy feneketlen szakadékba zuhan, vagy leesik valahonnan a magasból. Ezek inkább gyermekekre vagy fiatalokra jellemző álmok. Tervek és várakozások nem megfelelő irányba való haladását jelzi.
Színes álmok: Az álomvilág színessége leginkább a női nemre jellemző. A férfiak legtöbbször fekete-fehér álmokat élnek meg.
 
Repüléses álmok: Valami eszközzel vagy, anélkül történő repülés. A kihasználatlan, meg nem élt, meg nem valósuló kreatív energiát jelzi. Például ha valaki olyan munkát kényszerül végezni, amit nem szeret, akkor gyakran álmodik repüléssel. Ha szárny és minden segédeszköz nélkül repül, akkor viszont öröm és boldogság jelzője.

Szellem/kísértet-álmok: Ha félelemmel társul akkor rossz lelkiismeret jelzője lehet. De arra is utal, hogy rossz hírt fogsz hallani. Kísértet fehér lepelben lelki gazdagodás előszele. Szellemmel beszélni, mindenképp valami jót jelent. Valószínűleg tisztában vagy önmagaddal és ezáltal, jó benyomással vagy másokra.
 
Illat-álmok: Ezek nagyon ritkák, különleges érzékenységről tanúskodnak, ezért főképp nőknél fordul elő. De külső inger is kiválthatja.

Azonosuló álmok: Mikor álmodban valaki más vagy. Többnyire gyerekeknél fordul elő. Felnőttek esetében ritka. A személyiségről ad bővebb felvilágosítást. A határokról és a másokhoz való viszonyról.

Erotikus álmok: Többnyire reggelente természetes előfordulások. A hajnali órákban szinte mindenkinél előfordulhatnak kivétel nélkül. Leginkább a vérkeringés változásai miatt, de előfordulhat vágyképek következményeként is.

Állatos álmok: Ezeket kiemelten kezeljük a cikksorozatban, mivel jelentős erővel bírnak. Az ösztönélet megjelenítői, melyeknek értelmezése sok kulcsot adhat önmagunkhoz. itt fel fogom használni misztikusok és sámánok totem értelmezéseit is.

Halálálmok: Lehet olyan vágyálom, ami elfojtásra került, mivel gyakran közelálló személyre vonatkozik, akivel valamilyen megoldatlan konfliktusod van.

Archaikus álmok: Sárkányok és egyebek. Csak gyerekeknél szokott előfordulni.

Jós álmok: Szimbolikusan a jövőre vonatkozó álmok, melyek egy betegséget vagy valamilyen bekövetkező eseményt jósolnak meg előre.
 

A cikkekben Freud, Jung, Hanns Kurt pszichológusok és Mochár Szilvia munkái is forrásként felhasználásra kerültek.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.