Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Életed első évében dől el, hogy szenvedsz-e majd az allergiától!

Érdekességek2018. május 23.

Míg a szénanátha tünetei könnyen felismerhetőek, vannak olyan allergének, melyek sokáig és alattomosan fejtik ki hatásukat a szervezetünkben. Akár 1-2 éven keresztül is okozhatnak olyan egészségügyi problémákat, amelyről nem is hinnénk, hogy allergia.

Míg télen csak azok szenvedtek az allergiától, akik a háziporra, penészre vagy épp a háziállatokra érzékenyek, most már azok is nagy bajban vannak, akiknek a pollenek okoznak gondot. „Bőven itt van már az allergiaszezon, hiszen a mogyorófélék már levirágzottak, most épp az aranyvessző van soron és lassan beindulnak a korán virágzó fák is. Emellett egész évben allergiát okoz az arra érzékenyeknél a házipor, illetve a penész.„ – mondta Dr. Maródi Márta, az Ezüstfény Klinika fül-orr-gégésze. 


Nem mindig egyszerű megtalálni az okot

Mint minden betegségnél, úgy az allergia esetében is alapos kivizsgálással kezdődik a probléma kezelése. „Bár a klasszikus szénanátha tüneteit mindenki felismeri, de ha a tünetek összemosódnak, például fülgyulladással vagy arcüreggyulladással, nehezebb felismerni, hogy mi a valódi baj. Ezért először apróra kikérdezzük a beteget a tünetek megjelenésével kapcsolatban, valamint arról, hogy a szülei allergiásak voltak-e. Ezután két irányba indulhatunk el. Vagy azonnal elvégezhetjük a szükséges vizsgálatokat és rögtön gyógyszeres kezelést javaslunk, vagy hosszabb időn át kell tesztelni a problémát okozó esetleges allergéneket (pl. fűszerek, fémek, tartósítószerek), ezt a bőrön elvégzett Prick-teszt vagy vérteszt segítségével azonosítjuk. Nem mindig kimutatható ki könnyen az allergia, néha 1-2 év is beletelik, mire kiderül, mi okozza a kellemetlen tüneteket. Néha ugyanis alig jelennek meg a bőrön, így sokáig nem is lehet észrevenni ezt a betegséget. Lelki problémák, fizikai megterhelés, a vírusos megbetegedések mind beindíthatják az addig csendes tüneteket.” – beszélt a vizsgálatok menetéről Dr. Maródi Márta fül-orr-gégész.

Nem múlik el, ha felnövünk

Bár sokan azt hiszik, hogy a gyermekkori allergiát ki lehet nőni az évek során, ez sajnos nem igaz. „Gyerekeknél tejallergiával kezdődik általában a betegség, ezért is tartalmazzák az ajánlások, hogy egyéves korig a kicsik ne kapjanak tehéntejet, ebből alakul ki később ekcéma, majd az asztma és a későbbi, kamasz- és felnőttkori problémák. A túl sterilen tartott gyerekek között van a legtöbb allergiás. A kicsik esetében tényleg igaz hogy "kell egy kis kosz". Egyes bakteriális fertőzések ugyanis stimulálják és erősítik az immunrendszert, míg a vírusok csak gyengítik azt. A környezeti ártalmak miatt egyre több az allergiás beteg. Beszorultunk a városokba, ezért több a betegség, a vírusfertőzés, mely a gyerekek immunrendszerét gyengíti.” – tudtuk meg az Ezüstfény Klinika szakorvosától.

Nem gyógyítható, de kezelhető

Néhány hangzatos hirdetés azt állítja, hogy bizonyos csodás kezelések segítségével meggyógyulhatnak az allergiás betegek. Sajnos azonban ez nem így van. „Az allergia a szokásos szerekkel nem gyógyítható, csak az immunterápiával. Az allergének hatása miatt az immunrendszer gyengül. Az allergiás hajlam örökölhető, vagy a születés utáni első évben dől el, hogy valaki beteg lesz-e. Az immunterápiás kezelés során az allergént kis dózisban, gyógyszer formájában juttatjuk a szervezetben, ez a módszer 89-90%-ban szünteti meg az allergiás tüneteket, de hosszú idő kell ahhoz, hogy maximálisan kifejtse a hatását. A kezelés során nyelv alá csöpögtetendő gyógyszert használunk, a nyelv alatt ugyanis olyan immunsejtek vannak, melyekben jobban kifejlődik az ellenanyag. A másik fajta, allergia elleni gyógymódként ismert szteroidos kezeléseket csak rövid ideig, maximum 2 hétig lehet tabletta formájában alkalmazni, mivel ennek hatása kiszámítható. A sokak által ismert szteroidos injekciós kezelés eredménye azonban nem látható előre és befolyásolhatja a vérnyomást, a vércukor szintjét is, ezért hivatalosan nem ajánlott a használata. A vény nélküli szerek nem rosszabbak, mint a vénykötelesek. Hatásfokuk szinte ugyanolyan, a fő hatóanyagtól függ, beválik-e. Mellékhatásokhoz gyorsan hozzá lehet szokni. Hosszú távú allergia esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, rövid időn át tartó tünetek esetében jók lehetne a vénymentes gyógyszerek.” – számolt be a lehetséges kezelési módokról Dr. Maródi Márta fül-orr-gégész szakorvos.

Az allergia nem halálos, de nagyon kellemetlen

Bár – az anafilaxiás sokk kivételével, ami fulladással járhat – az allergia nem veszélyezteti az életet, nagyban rontja annak minőségét. Az orrfolyás, a fül- és arcüregproblémák a mindennapokban is kellemetlen perceket okoznak, ráadásul az allergiás ember gyakrabban lesz beteg legyengült immunrendszere miatt. Gyermekek esetében a legrosszabb szövődmény az asztma. A rohamok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, de ha jól kezelik és figyelik a betegség lefolyását, ezek megelőzhetőek. 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.