Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00
hírek, aktualitások

3 gyors és olcsó fogyasztó tearecept! - Készítsd el házilag!

2022. szeptember 23.

Nem kell érte bioboltba járni, vagy különleges gyógyszerközpontokat felkeresni. Nem szükséges sok pénzt sem kiadni érte, mi több, szépen és lassan érhetsz el általa hatást, azzal, hogy étkezések mellé fogyasztod. Lássuk miként!  

A legősibb mód a súlykontrollra a tea fogyasztása. A teák igen nagy hányada ugyanis méregtelenít, fertőtlenít és frissít. A zsír lerakódását megakadályozza, mi több a már meglévőt mozgósítja. A tea folyadék, gyorsan távozik a szervezetből, ezért nem könnyű bánni vele. Nem megy ez egyik napról a másikra, időt kell hagyni neki, türelmesnek kell lenni. A legjobb, ha ezeket a recepteket elteszed, és forgó rendszerben fogyasztod őket, mikor melyiket. Érdemes naponta 2-3 csészével fogyasztanod ezekből. Ha egy nagyobb adag teát reggel elkészítesz, estig bátran fogyaszthatod!

A legjobb, ha teákat étkezés előtt fél órával fogyasztod, vagyis a főétkezések mellé, de nem engedve, hogy azt a táplálék szívja fel, hanem a gyomorból egyenesen a szövetekhez juthat!

1. Alapozó tea - első nap

Nem túl költséges elképzelés a szálas fehértea beszerzése. Ez egy ősi bőrszépítő, frissítő, roboráló tea, amely a zsír megtapadását gátolja, és fogyasztó hatással van. Mivel sokszor az érzelmi problémák is lerakódásokat okoznak, érdemes egyharmad babarózsa teát adni 2/3 fehérteához.

Figyelem! Elkészítésük fajtánként változik, más lehet a kettőnek, ezért olvasd el a címkét! A végeredmény együtt fogyasztható, cukor nélkül!

2. Zsírrobbantó - második nap

Erősen fogyasztó tea, berobbanthatja a zsír leválasztását a zöldtea. Ez szálas, minőségi zöldteát takar, amely már natúran is hatásos, de ha minden csészéhez 1/3 csésze citromfű teát keversz és ehhez egész, héjas, mosott citromkarikákat adsz, a hatás tovább fokozódik.

A citromot érdemes a már kihűlő félben lévő teába, de még melegen beletenni. C-vitamin tartalma kiváló fogyasztó. A zöldtea szintén eltávolítja a káros anyagokat, és jó méregtelenítő. A citromfű viszont a nyugtató hatást erősíti, ezáltal elkerülheted a stressz okozta felesleges evést, illetve a stressz okozta lerakódásokat, amelyek a védekező készségből fakadnak, így pl. félek, aggódom, idegeskedek, így a test védelemből zsírpárnákat, szigetelőanyagokat növeszt közém és a világ közé! Szintén cukor nélkül fogyasszuk.

5 ok, ami miatt reggel orrdugulással ébred

2022. szeptember 23.



Az éjszaka folyamán kialakuló orrdugulásnak több oka is lehet. Ha nincs egyéb, náthára, légúti betegségre utaló tünetünk, akkor tartós panaszok esetén mindenképp érdemes utána járni, mi áll a hátterében. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat.

Allergének az ágyban

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Ilyen esetben először a poratka vagy a háziállatok jelenlétére gyanakodhatunk, ilyen irányba érdemes vizsgálódni. A háziporatka a legnagyobb mennyiségben az ágyban, a matracban és a párnában, ágyneműben található meg a lakáson belül. Ha háziállatot tartunk és az ágyunkat is megosztjuk kedvencünkkel, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhatja panaszainkat. Érdemes még a penész jelenlétére utaló jeleket – szekrények, falvédők mögötti területek, sarkok, hőhidak mentén, cserepes virágok földjén – is ellenőrizni a hálószobában, ha rendszeresen éjjel fokozódik az orrdugulás, mert ez is okozhat allergiát.

Túl száraz levegő

Habár a mai lakásokban inkább a magas páratartalom okoz problémát, de előfordulhat az is, hogy túl száraz a belső levegő. Belélegzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ez ellen a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladék termeléssel védekezni próbál. Így a túlzott orrváladék termelés miatt dugul be reggelre az orrunk. Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével tehetjük komfortosabbá a levegőt. Ügyeljünk azonban arra, hogy 70% felett tartósan ne legyen, mert a túl nedves levegő az allergének – poratka és penész – számára kedvez.

Orrdugulás várandósság alatt

A terhesség alatti hormonális változások miatt néhány kedvezőtlen tünet is jelentkezhet a babavárás időszakában. Ezek egyike az orrdugulás. A progeszteron hormon szintjének emelkedése ugyanis fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák orrdugulással.

Aszalás, szárítás, tartósítás - házi praktikák

2022. szeptember 22.

A leghidegebb hónapokban is igyekezzünk nyers ételt tenni az asztalra, mert ezekben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag, amelyek újjáépíthetik sejtjeinket és rostanyagaikkal segítik emésztésünket. Az aszalás, a szárítás és a termények szakszerű tárolása alapvető eljárások ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban is annyi nyerset együnk, amennyit csak lehet.  

Az aszalás során az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:


az aszaló az erkélyen vagy a kert bármely árnyékos részén felállítható;
a fűzfavesszőből font nagyméretű füles kosár a legpraktikusabb eszköz az aszaláshoz;
az aszalót ne rakjuk közvetlenül az asztalra vagy a földre, hogy alulról is átjárja a levegő;
az aszalandó terményt egy rétegben helyezzük az aszalóba, és naponta egyszer kézzel keverjük meg;
tüllruhával, gézzel takarjuk le, hogy ne másszanak bele a bogarak;
éjszakára vigyük fedett helyre az aszalót, vagy vízálló anyaggal takarjuk le;
az aszalóból azonnal vegyük ki, ami kész, mert idővel romlik a minősége;
száraz, szellős, sötét helyen tároljuk a kész aszalványokat, legjobb vékony anyagból készült zacskóba kötve és felaggatva, vagy dobozban;


Kert híján és borúsabb időben az előkészített gyümölcsöt, zöldséget, gabonát a sütőben is aszalhatjuk:


tegyük zsírpapírra az aszalandó terményeket;
a sütőt alacsony fokozatra állítsuk (se nem forró, se nem hideg), hogy ne süljön meg, mégis gyorsan elkészüljön;
ne hagyjuk a kész terményeket a sütőben kihűlni, hanem néhány óráig hagyjuk levegőn, hogy a levegőből vizet felvéve szívósabbak legyenek;
energiát takarítunk meg, ha ételsütés előtt az előmelegítés során és a sütés után a kihűlő félben levő sütőbe tesszük az aszalnivalót.


 A nyers termények tárolása, raktározása

Sok zöldségféle raktározása nagyon egyszerű, nem is szükséges hozzá más, csak egy verem vagy pince és egy kis homok.
Néhány hasznos tanács azonban itt is megszívlelendő:


tárolás előtt a mosás nemcsak felesleges, de káros is;
alaposan nézzük át a terményeket: távolítsuk el a megbúvó kártevőket, s ne tároljunk szokatlan elszíneződést, penészes foltokat mutató, sérült növényeket;
a belső szívlevelek kivételével a levélzetet távolítsuk el;
a bio zöldségek szövetei szilárdabbak a lassúbb fejlődés miatt, s a magasabb szárazanyag- és alacsonyabb nitrogéntartalom eredményeképpen tovább eltarthatóak;
a gyökérzöldséget tiszta homokba, a többi zöldséget és gyümölcsöt ládákba, illetve dobozokba tegyük;
a burgonya tárolásához elég egy sötét hely, ahol maximum 80 cm vastag rétegbe pakoljuk őket. Érdemes alulra néhány lécet tenni, hogy jobban szellőzzön. A csírázást akadályozza a diólevéllel való takarás;
homok közötti tároláshoz „földnedves”, tiszta homokot használjunk. A gyökereket lombos felükkel a tároló külső széle felé állítva úgy helyezzük el, hogy ne érjenek össze, majd terítsünk rájuk annyi homokot, hogy teljesen befedje őket, aztán rakjunk egy újabb sor gyökeret;
a vöröshagymát gyökértől és fellevelektől mentesen utánszárítjuk, száraz, szellős térben (padlás), esetleg felfűzve tároljuk;
időnként ellenőrizzük a ládákat és a homokágyakat, és ha romlást észlelünk, az egészet át kell válogatni;
akkor megfelelő a pince, ha szellőztethető, és benne 2-5 °C-os a hőmérséklet és magas a páratartalom.