Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Csakraharmonizáció megfelelő étrenddel

Érdekességek2024. március 31.

Testünk hét energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik. Ezek mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága kihat testi-lelki egészségünkre. Szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és számtalan más tevékenység mellett a szervezetünkbe bevitt táplálékkal is igen nagy hatást gyakorolunk csakráinkra, ezért fontos odafigyelnünk arra, mi az, amit megeszünk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Étrendek és csakrák

A táplálkozási formák az egyes csakráknak megfeleltethetők. Így például a vegyes táplálkozás az első, gyökércsakrához köthető, mely a hátgerinc alsó végénél helyezkedik el. Az első csakra, mint Maslow piramisának első szintje a fizikai léthez kapcsolódik, a puszta anyaghoz.

A második csakra a nemi szerveknél található, az ovo-lakto vegetáriánus életmóddal áll párhuzamban. Ez a kreativitás csakrája is, e mellett pedig szexuális viselkedésünket irányítja.

Harmadik csakránk a gyomorszájnál helyezkedik el, a lakto vegetáriánus életmód köthető hozzá. Szerveink közül a hasnyálmiriggyel van kapcsolatban, de befolyásolja az epehólyag működését, és az idegrendszert is. Érzelmeink, személyes erőnk ezen a csakrán keresztül nyilvánul meg.

A negyedik csakra a szívnél található, a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, a szívet, a vért, a vérkeringést irányítja, és az immunrendszert szabályozza. Táplálkozási szokásoknál a tiszta növényi vegetáriánus életmód a megfelelője. Ezen a csakrán keresztül éljük meg a szeretetet.

A toroknál található az ötödik csakránk, mely a pajzsmiriggyel és a csak növényi, nyers vegetáriánus életmóddal áll kapcsolatban. Ezen a szinten nyilvánul meg a „hangunk”, ez a szint felel kifejezésmódunkért, kommunikációnkért és értékítéletünkért.

A harmadik szem csakra a hatodik csakránk, mely a homlok közepén található. A nyers gyümölcsből és olajos magvakból álló étrendnek felel meg. Szervezetünkben az agyalapi miriggyel áll kapcsolatban és ezen a csomóponton keresztül ismerhetjük fel saját lelki természetünket.

Hetedik, vagy koronacsakránk a fejtetőnél található. A tiszta nyers gyümölcs étrend felel meg neki, szerveink közül pedig a tobozmiriggyel van kapcsolatban, a felső agyat irányítja. Ezen a csakrán keresztül közelíthető meg az isteni lényeg.


Szívcsakra-étrend

Étrendünk alapján a különböző csakra szinteket erősítjük meg. A közös célt, az emberiség magasabb szellemi szintre való emelkedését az segíti elő, ha egyre többen élünk a magasabb csakra szinteknek megfelelően, egyre tisztább az étrendünk. Közös érdekünk, hogy változtassunk étkezési szokásainkon, ki-ki a maga szintjén fogyasszon tisztább táplálékot. Ezzel nemcsak a saját testünk tisztulási folyamatát, hanem lelki fejlődésünket és bolygónk szellemi fejlődését is szolgáljuk. Az ötödik, hatodik és hetedik csakrának megfelelő nyers illetve csak gyümölcsevő táplálkozást napjainkban még nagyon kevesen tudják huzamosabb ideig megtartani, ám böjtölő célzattal mindenki számára tanácsos három-hét napig így étkezni minden évszakváltáskor.

Milyen előnyökkel jár, ha valaki képes a szív csakrához tartozó, csak növényi vegetáriánus életmódot folytatni? A fizikai jól-lét állapotába kerül, mely a test helyes sav-bázis egyensúlyának köszönhető. Az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek enyhén lúgos hatásúak, ahogy a legtöbb testnedvünk, például a vér, a vizelet, a nyál is, így egyből kizárjuk a gyulladásos betegségek létrejöttét, hiszen gyulladás csak akkor keletkezik, ha testünk elsavasodik.

Szellemi szinten sokkal jobban tudjuk kontrolálni gondolatainkat, cselekedeteinket és érzelmeinket. Könnyebben hangolódunk a pozitív dolgokra, és könnyebben maradunk meg ebben a harmonikus állapotban, megteremtve belső nyugalmunkat, mely külső környezetünkre is kihat majd. Jobban ráhangolódunk a pozitívra, mindenben ezt vesszük észre: ami dicséretreméltó, ami számunkra fejlesztő hatású. Önmagunkba és másokba vetett hitünk és bizalmunk megnő, mely segít megvalósítani a kitűzött célokat és kifogyhatatlan energiaforrásként mindig meríthetünk belőle. Azonban a legfontosabb mindezek mellett az, hogyha a szívcsakra aktivizálódik, akkor spirálisan, előbb az alatta levő harmadik, majd a felette levő ötödik, aztán a második, hatodik, az első és hetedik csakrák működését is beindítja, és ezzel utat nyit nekünk a szellemi dimenziók, a tökéletesség felé.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Ültessünk lepkecsalogató virágoskertet!

2025. augusztus 27.

Ha nem csak gyönyörű, de pillangókkal teli kertet szeretnék, akkor nagyon egyszerű dolgunk van: ültessünk olyan virágokat, amiket szeretnek. A palántanevelés időszakán már túl vagyunk, de kifejlett palántákat még vehetünk a kertészetekben, illetve legközelebb ennek tudatában tervezhetjük meg a kertünket.

A természet egyik legszebb teremténye a pillangó. Ahhoz, hogy a kertünkbe "szokjanak", meg kell nekik teremteni a számukra legjobb életkörülményeket.

A pillangók, ahol jól érzik magukat, oda teszik le a petéiket, ahol sok virág áll rendelkezésükre. Amikor a petékből kifejlett hernyók lesznek, akkor ugyanis rengeteg táplálékra, nektárra van szükségük. Ezért nektárban gazdag virágokkal teli kertünkkel tökéletes helyet biztosítunk nekik.

A másik fontos szempont, hogy a pillangók biztonságba érezzék magukat, ezért érdemes olyan helyre is virágot tennünk, ahova a madarak nehezen tudnak eljutni. Erre a célra szoktak építeni pillangóházakat, ezekbe olyan réseket tesznek, ahol a pillangó be tud repülni, a madár viszont nem. De ha találunk egy békésebb helyett, akkor pillangóház nélkül is oda fognak repkedni.

A pillangó hálás lény, hírét adja kertünkről a többi lepkének, és ők is odajönnek, hogy letegyék petéiket.

A Semmelweis élelmiszeripari innovációja segítheti a gluténmentes étrendet követők táplálkozását

2025. augusztus 26.

A hagyományos gluténmentes snackeknél több rostot és fehérjét tartalmaz az a növényi alapú gluténmentes keksz, melyet a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke fejlesztett ki. Az élelmiszeripari innováció és kutatás választ ad a gluténmentes termékeket jellemző kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalom problémára és a minimális ökológiai lábnyommal készülő egészségvédő élelmiszerek iránti keresletnövekedésre is.

A keksz alapjául a kutatók zöld lencseliszt és különböző növényi fehérjék – sárgaborsó-, tökmag-, kendermag- és barnarizs-fehérje – keverékét használták. A referencia kizárólag zöldlencselisztből készült keksz volt – ehhez hasonlították az egyes keverékekből készült kekszeket.


Valamennyi növényi fehérjével dúsított keksz esetében a kontrollhoz képest az összfehérjetartalom legfeljebb 20 százalékra nőtt.

Külföldön fokozottan figyeljünk az élelmiszerbiztonságra!

2025. augusztus 26.

Külföldi utazás során különösen fontos, hogy tájékozódjunk a higiéniáról, kalkuláljunk azzal, hogy a nyaralni érkezők szervezete nem biztos, hogy ugyanúgy reagál a helyi ételekre és élelmiszerekre, mit az ott élőké. Minden esetben a saját egészségünket tartsuk szem előtt az alábbiak betartásával:


Biztonságos ételek fogyasztása: csak jól átsütött, átfőzött ételeket fogyasszunk – különös tekintettel a húst és tojást tartalmazó fogásokra.
Kerüljük a nyers tejet és az abból készült, nem pasztőrözött termékeket.
Ivóvíz: csak megbízható forrásból származó vizet használjunk ivásra és fogmosásra is, sőt a gyümölcsök mosására is. Ha kétség merül fel a csapvíz minőségét illetően, válasszunk palackozott vizet.
Fokozott kézhigiénia: étkezés előtt mindig mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, különösen közterületen vagy szabadtéren történő étkezéskor.
Friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával csak akkor éljünk, ha biztosak vagyunk abban, ha fogyasztható, tiszta vízzel mosták meg őket!