Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bimbófájdalom szoptatáskor

Érdekességek2019. november 15.

Nagyanyáink mellbimbóját már gyermek/serdülőkorukban megedzették a durvább szövésű anyagok, amikből ruhájuk készült. Mellük minden lépésnél, naponta megszámlálhatatlanszor súrlódott hozzá a blúzukhoz. Ezután kisbabájuk szopásakor már nem keletkezett bimbósérülés!

Fotó: 123rf.comA mai kor édesanyáinak gyakori problémája, különösen a szülést követő napokban, de akár az első 1-2 hétben is, hogy érzékeny a mellbimbójuk. Ennek egyik oka, hogy a mellbimbót a szoptatásig a puha melltartók használata megkíméli a ruha dörzsölődésétől.

Szülésznői javaslatok
A várandós időszakban, ha száraz a bimbód, alkalmanként kend be Lansinoh 100% tiszta HPA ® lanolinnal. Használatával a bimbód puha, hidratált, összepréselhető, nyújtható, kevésbé sérülékeny lesz. Azok az édesanyák, akik használták, 99%-ban ajánlják ezt a tiszta lanolint kismamatársaiknak.

Napjainkban a mellbimbósérülések leggyakoribb oka a csecsemő nem megfelelő mellre helyezése, illetve szopási technikája. A mellbimbó sérülése különböző mértékű lehet, aminek a következményeként szoptatási nehézségek léphetnek fel.

A bimbósérülés fokozatai:

Irritált/fájó bimbó
– A bimbó különösen érzékeny. A szoptatás szokatlanul kényelmetlen.
– A bimbó fájó és gyulladt, bármilyen látható sérülés nélkül.
– A ráharapás fájdalmas, de ez a szopás közben csökken.


Vérzés vagy vérhólyag
– Vérrel teli hólyagok alakulnak ki.
– Oka, hogy a baba nagyon erős vákuummal szopik.
– Erős fájdalom a ráharapásnál, ami az egész szopás ideje alatt megmarad.
– A baba visszabukhatja a vérrel keveredett tejet.

Repedések
– Repedések a bimbó hegyén és/vagy az oldalán.

– A bimbó úgy néz ki, mint a nagyon száraz, repedezett bőr.
– Érintésre is fájdalmas, különösen, amikor szopik a baba.
– Ebben az esetben is a pici visszabukhatja a véres tejet.

• A bimbósebesedés hegesedés nélkül gyógyul, aminek az az oka, hogy olyan környezetet hoz létre a mellen, amely ideális a nedves sebgyógyuláshoz.

Fotó: 123rf.com

A nedves sebgyógyulás előnyei:
– A sejtnövekedés nedves körülmények között a leggyorsabb, a bőr megújítja magát.
– A bőr megtartja a benne lévő nedvességet, és ezzel felgyorsítja a gyógyulást.
– Nem jöhet létre kérges var. Azok a sebek, amelyek száraz levegőnek vannak kitéve, mindig varasodnak. A var nem az egészséges gyógyulás jele, hanem akadálya annak, hogy a bőröd újra ép legyen.
– Növeli a sérült mellbimbó rugalmasságát, ami fontos feltétele a szoptatás fájdalommentes folytatásának.
– Hegesedés nélkül gyógyul a bimbó, ami esztétikailag is előnyös.

Gyógyszertári lanolin
Ez a lanolin sötét sárga színű, illata, de inkább szaga van és ízanyagokat is tartalmaz! Erről a lanolinról nem lehet biztonságosan állítani, hogy szoptatás előtt nem kell lemosni. A kereskedelemben kaphatók olyan bimbókrémek, amelyeket szoptatás után le kell mosni. Az eltávolításakor több sérülést okozhatsz a bimbódon, mintha nem kennéd be semmivel! A kenőcsök ráadásul beleragadnak a bimbó mélyedéseibe, és kiváló táptalajt nyújtanak a kórokozók elszaporodásához is.

Fontos!
– Néhány bimbókrém tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek a csecsemőkre nézve, így például alkoholt, ásványi olajokat, mogyoróolajat stb.
– Semmiképpen nem szerencsés az olyan bimbókrém használata, amelyet szoptatás előtt le kell mosni!
– Minden szoptatás után préselj anyatejet a bimbódra, és kend be vele, mert ez is sokat segít!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.