Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bébipapi…februárra

Érdekességek2018. február 05.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

CéklaCékla

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, antioxidáns tulajdonságú, fokozza az ellenálló képességet, étvágyjavító (folsav), bőrszépítő (szilícium), rákellenes hatással bír (vörös festékanyaga okán). Az alaposan (kefével) megmosott céklát lehetőleg héjában főzzük meg, és csak ezután hámozzuk le. A nyers cékla kicsavart leve a zöldségitalok egészséges kiegészítője lehet.

Mikortól adható?

A burgonya, sárgarépa, sütőtök bevezetése után jöhet a cékla.

Céklafőzelék

Hozzávalók: bébi cékla, köménymag, só, szalonnazsír, fokhagyma, zabpehely, pirospaprika, só, bors, zöldségpor.
Elkészítés: 5-6 sötétpiros bébi céklát köménymaggal ízesített sós vízben puhára főzünk. Forró szalonnazsíron (vagy olajon) megfuttatunk 2 gerezd aprított fokhagymagerezdet, rászórunk 4-5 evőkanálnyi durvára darált zabpelyhet, csipetnyi pirospaprikát, és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a zabot. Sóval, borssal és kiskanálnyi zöldségporral ízesítve puhára főzzük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, és a mártásalaphoz adjuk. Jól összefőzzük, citromlével vagy balzsamecettel pikánssá savanyítjuk. Tálaláskor tormás tejszínnel meglocsoljuk és hagymacsírával díszítjük. Főtt hússal, sonkával tálaljuk.


Céklasaláta

Hozzávalók: Cékla, sárgarépa, alma, citrom, só, cukor, kömény, csíraolaj, kefir.
Elkészítés: 2 evőkanál főtt, reszelt céklát, 2 evőkanál reszelt sárgarépát és 1 reszelt almát összekeverünk.
Fűszerezzük 1 evőkanál citromlével, pici sóval, pici cukorral, csipetnyi őrölt köménnyel és 1 mokkáskanál csíraolajjal. tálaláskor kefirrel meglocsoljuk.
Fogatlan babáknak turmixgéppel pépesítjük. Értékes tápanyagokban, gazdag védőanyagokban, ízletes uzsonna vagy salátapótló szósz húsételek mellé.
Egyéves kor után 1 evőkanál tejszínes tormával dúsítjuk.

Citrusfélék

A citrom, narancs, kivi, mandarin, grépfrút köztudottan gazdag C-vitamin- és növényirost-hordozók, vírusellenes és üdítő hatású gyümölcsök. Jótékony hatásukat azonban csak az érett, frissen szedett és nyersen elfogyasztott gyümölcsök fejthetik ki. Csak akkor válnak egészségünkre, ha biotermést választunk, és azt is alaposan megmossuk. Reszelt héjuk nélkülözhetetlen ízesítője a süteményeknek, savaik nagy hatással vannak a gyümölcsök és zöldségek színeinek élénkítésére. Néhány kiskanálnyi mennyiségben italok, desszertek ízesítésére 4–6 hónapos kortól ajánlható. Savasító és allergizáló hatásuk miatt nagyobb babáknak is csak alkalmanként, kis mennyiségben és egymással váltogatva kínáljuk.

Mikortól adható?

Néhány kiskanálnyi mennyiségben az érzékenységtől függően italok, desszertek ízesítésére 4–6 hónapos kortól ajánlható.

Meggyel és naranccsal készült banánturmix

Egy érett, megmosott és meghámozott banánt 10 szem meggyel, fél narancs és fél citrom levével 1-2 teáskanál mézzel, csipetnyi fahéjjal (ez el is maradhat) összeturmixolunk. Laktató tízórai. Nagyétkű babáknak piskótával kínáljuk. Reggeli ital céljából csipketeával vagy ásványvízzel hígítjuk.

Citrommáz vagy narancsmáz süteményre

Hozzávalók: Citrom vagy narancs, cukor.
Elkészítés: 1 citrom levét vagy 1 narancs levét 30 deka cukorral addig keverjük (elektromos habverővel), amíg nagyon sűrű, fényes, fehér és nehezen folyó masszát kapunk. A citromlétől fehér és enyhén savanyú lesz, a narancslé sárgára festi a cukrot. A színes cukormázat az elkészült sütemény tetejére csorgatjuk, késsel elsimítjuk, és amikor félig megszáradt, éles késsel bevonalazzuk a szeletek helyét, mert ha teljesen megkeményedik, szeleteléskor összetörne.

Bébipapi alapművelet

Passzírozás: A passzírozás célja, hogy a baba emésztését megterhelő durvább rostokat szétnyomjuk.
Az áttöréshez drót- és szőrszitát vagy passzírozógépet használunk. A főtt anyagokat legkönnyebb még forró állapotban áttörni.

A könyv most 10% kedvezménnyel rendelhető meg a Galenus webáruházban!

 

Forrás: Dr. Kerekes Judit: Jó étel jó élet c. könyve


forrás: BEBIK.HU
hírek, aktualitások

Hogyan kell használni a fényvédő termékeket?

2025. július 03.



A fényvédő termékek teljes mértékben csak akkor hatékonyak, ha megfelelő mennyiségben és időközben alkalmazzák őket.

Az átlagos testméretű felnőttek teljes testfelületének védelméhez kb. hat teáskanálnyi (kb. 35 ml) mennyiségnek megfelelő fényvédő készítmény szükséges. Ajánlatos már a napozás, napon tartózkodás előtt 20 perccel bekenni a bőrt, és ezt kétóránként megismételni.

Fürdés, erős izzadás után is ismételni szükséges a bőr lekenését. Egy átlagos flakonnyi fényvédő készítmény tehát 1-2 nap alatt elfogy. Ha ennél tovább kitart, akkor valami helytelen volt az alkalmazás során.

Sokan a tartós napozás helyett megszakításokkal napoznak, mert így vélik elkerülni a tartós sugárzás hatását. A rossz hír az, hogy az ultraviola sugárzás hatása felhalmozódik (kumulálódik) a nap folyamán, tehát a napozásra szánt összidő ne legyen több fél–egy óránál.

Nem múlik a nyakmerevség? Fontos az orvosi kivizsgálás

2025. július 03.



A nyaki merevség általában egy egyszerű „elalvás” miatt alakul ki, de ha az állapot tartósan fennáll, az jelentősen rányomja a bélyegét a hétköznapokra, különösen, ha más tünetek, például váll- vagy fejfájás is társulnak mellé. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont – Prima Medica reumatológusa azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

A merev nyak az autóvezetésben is akadályozhat

A nyakmerevség jellegzetes tünete a fájdalom és nyak mozgatásának nehézsége, amely főként a fej oldalra fordításkor jelentkezik. Néha a nyak olyan merevvé válhat, hogy csak a teljes test elfordításával tudunk oldalra nézni. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz reggel, felkelés után, ám egyes esetekben egész nap fennmarad a merevség. Máskor konkrét mozdulathoz köthető a fájdalom, amikor mintegy „meghúzzuk” a nyakunkat. Elképzelhető, hogy a nyaki probléma az oka a fejfájásnak, váll- és karfájdalomnak is.
– A nyaki merevséggel járó fájdalom az egészen enyhétől a komoly, éles, kínzó érzésig terjedhet. Különösen oldalra fordításnál nyilallhat bele a fájdalom a testrészbe, ami adott esetben lehetetlenné teszi az olyan mindennapos tevékenységeket, mint például az autóvezetés.

Izomfeszülés és gerincprobléma is okozhatja


A nyakmerevség leggyakoribb oka a rándulás. Különösen a lapockaemelő izom hajlamos a sérülésre, amely összekapcsolja a nyaki gerincet a vállal. Ez az izom számos, hétköznapi tevékenység során megrándulhat, terhelődhet. Ilyen lehet például a rossz pozícióban történő alvás, a sportsérülés, amikor hirtelen behatásra oldalra csapódik a fej, vagy éppen a tartós, helytelen nyakpozíció, jellemzően számítógép- vagy mobiltelefon-használat kapcsán. Az is gyakori eset, hogy a tartós stressz miatti izomfeszültség okozza a nyak merevségét is – foglalja össze a tudnivalókat Csengei doktor.

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket