Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Bébipapi

Érdekességek2018. május 03.

A vitaminszegény téli időszakban még jobban oda kell figyelni, hogy mit esznek a legkisebbek.

Hagymafélék

B- és C-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaznak, és bizonyítottan szinte minden betegség gyógyulását segítik. Szélhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító, étvágyjavító, baktériumölő, féregűző és roboráló hatásuk egészen pici kortól kihasználható. Ha kis mennyiségben, csupán az ételek természetes ízének kiemelésére használjuk, akkor fűszernövénynek tekintjük, ha nagy mennyiségben használjuk, akkor a főzelékfélékhez hasonlóan zöldségként kezeljük.

Jó tudni, hogy a nyers, felszeletelt hagyma és fokhagyma antibiotikum-hatással rendelkezik. Legalább egyméteres körzetben biztosan elpusztítja a levegőben lévő fertőző kórokozókat. A tojásételek, szendvicsek, hidegtálak mellé mindig tegyünk zöldhagymát, szeletelt hagymát, fokhagymát, hogy fertőtlenítsük a levegőt, és azért is, hogy a kicsi idejekorán hozzászokjon, és megszeresse a hagyma szagát, ízét. A hagyma csípősségét illóolaja adja, ennek tulajdonítható gyógyító hatása is. Veszít csípősségéből, ha megpucolva 1-2 órán át hideg vízben áztatjuk. Kevésbé könnyezünk, ha a tűzhely melege közelében szeleteljük vagy géppel aprítjuk. A kínai fokhagyma gerezdje nagyobb, kevésbé ízes, szagos és csípős, mint a magyar változat. Kisgyerekek ételének elkészítéséhez nagyobb sikerrel használható. A hagymafélék főve már nem csípősek, és így is megőrzik jótékony hatásukat. Üvegesre párolva lágy ízhatást kapunk, míg aranysárgára pirítva jellegzetes, egyszerre édes és erőteljes ízű lesz. A hagymaféléket 6-8 hónapos korig csak belefőzzük az ételbe, de 8 hónapos kor után párolva vagy főve és összenyomva benne is hagyjuk. A forró ételbe beleszórt, vágott snidling elveszíti csípős erejét és erős szagát, de megtartja hatását.


Banán

A trópusok almája, tápláló, édes ízű, sok szénhidrátot (gyümölcscukrot), béta-karotint, kalciumot, vasat és növényi rostot tartalmazó, nyugtató hatású (stresszoldó) gyümölcs. Édes és pikáns ételekhez egyaránt ízletes, a teljes értékű táplálkozás kedvelt élelmiszere. Cukor nélkül is jól illik a tejtermékekhez, gabonafélékhez, olajos magvakhoz, zöldségekhez és gyümölcsökhöz egyaránt. Nyersen csak akkor adható a babának,ha teljesen érett (különben nehezen emészthető, és puffadást, hasfájást okoz), és ép, sértetlen a külseje. Ilyenkor sárga héján barnás foltok jelennek meg, tapintásra már nem kemény, de az ujjbenyomatot még nem tartja meg. Magas pektintartalma miatt sikerrel alkalmazható a hasmenéses bélbetegségek diétájában.

A banánt szellős helyen, szobahőmérsékleten kell tárolni, a hűtőszekrényben keserűvé, az alma mellett túléretté válik és elpuhul, megfeketedik. Felbontás előtt alaposan meg kell mosni.

 

 A cikk forrásául dr. Kerekes Judit gyermekorvos

Jó étel, jó élet

című könyve szolgált.

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.