Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az olvadó kilókért... (2.)

Érdekességek2018. január 12.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.


6. Diétás termékek fogyasztása

0%-os joghurt és tejtermékek, „light” élelmiszerek... Lehet, hogy zsírmentesek, de gyakran nem kevés cukrot ill. tartósítószert tartalmaznak. „Jó lelkiismerettel” fogyasztjuk őket, és így hajlamosak vagyunk kétszer annyit enni belőlük, amíg elégnek tartjuk.

Ne zárjuk ki étrendünkből a zsírt mindenáron: hozzájárul a jó ízekhez és a jóllakottság-érzés kialakulásához. De természetesen ne vigyük túlzásba sem: pld. egy kevés vaj a reggeli pirítósra, kiskanálnyi olaj az esti salátára, pár csepp olaj a sovány hús alá sütéskor...

7. Ha folyton a reklámokra vagy másokra hallgatunk

Általában könnyen hagyjuk magunkat befolyásolni a hirdetések, barátaink jó tanácsai vagy az utolsó fogyókúra-divat által. De ami működik az egyik embernél, az nem feltétlenül funkcionál a másiknál!

Testünk tudja, hogyan értesse meg magát...Még ha ismételgetjük is, hogy ilyen vagy olyan fajta táplálkozási rend jótékony hatású, lehet, hogy mi nem vagyunk fogadóképesek rá. Ezért továbbra is hallgassunk az élelmiszer keltette érzeteinkre: az egyik „ajánlott” étrend felfúj minket, a másiktól pedig hamar eltelítődünk, és úgy érezzük, mintha híznánk stb. Ezért magunkhoz kell igazítani a táplálkozási „ajánlatokat”, és csak saját testünk üzenetére hallgassunk, ne másokra vagy a divatra!

8. Ünnepi étkezések „zsinórban”

Egyes ünnepek alkalmával – pl. december 24. és január 1. között – a (családi) ebéd- és vacsora-meghívások gyakran gyors iramban követik egymást. Márpedig, amikor többen körülüljük az ünnepi asztalt, nem mindig hallgatunk étvágyunk szavára, hanem hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az evést. És ha megsokszorozódnak az ilyen kiadós étkezések, a hízás biztosítva!

Tervezzünk szüneteket! Amikor csak lehetséges, mondjunk le meghívásokat, és könnyű étkezéseket iktassunk be az ünnepnapok között. 

9.  Sok „light” üdítő fogyasztása

Amikor édesítővel készült üdítőt iszunk, az agy regisztrálja az édes ízt. De mivel nem kerül cukor a vérbe, a mesterséges édesítő kiváltja a cukor iránti vágyat 1 órával később. Továbbá az ilyen italok fogyasztása folyamatosan fenntartja az édességek utáni sóvárgást, és egyes tanulmányok szerint még cukorbetegséget is okozhat.

Fokozatosan szoktassuk le magunkat az édes ízről, házilag (pld. mentával, citrommal) ízesített italokkal és gyógyteákkal. A cukros üdítőket tartogassuk ritka alkalmakra.

10. Az ebéd kihagyása bőséges vacsora reményében

Rossz ötlet, mert a kompenzálás veszélyével jár, azaz este többet eszünk, mint kellene.  Így természetesen nem helyes az előzetes koplalás.

Ha nagyobb vacsorának nézünk elébe, aznap fogyasszunk könnyű ebédet: pld. párolt zöldséget, sovány protein-forrást (halat, szárnyast) és egy  kevés keményítő tartalmú élelmiszert (babot, borsót, lencsét, burgonyát, rizst...). A desszertet mellőzzük.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.