Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az olvadó kilókért... (2.)

Érdekességek2018. január 12.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.


6. Diétás termékek fogyasztása

0%-os joghurt és tejtermékek, „light” élelmiszerek... Lehet, hogy zsírmentesek, de gyakran nem kevés cukrot ill. tartósítószert tartalmaznak. „Jó lelkiismerettel” fogyasztjuk őket, és így hajlamosak vagyunk kétszer annyit enni belőlük, amíg elégnek tartjuk.

Ne zárjuk ki étrendünkből a zsírt mindenáron: hozzájárul a jó ízekhez és a jóllakottság-érzés kialakulásához. De természetesen ne vigyük túlzásba sem: pld. egy kevés vaj a reggeli pirítósra, kiskanálnyi olaj az esti salátára, pár csepp olaj a sovány hús alá sütéskor...

7. Ha folyton a reklámokra vagy másokra hallgatunk

Általában könnyen hagyjuk magunkat befolyásolni a hirdetések, barátaink jó tanácsai vagy az utolsó fogyókúra-divat által. De ami működik az egyik embernél, az nem feltétlenül funkcionál a másiknál!

Testünk tudja, hogyan értesse meg magát...Még ha ismételgetjük is, hogy ilyen vagy olyan fajta táplálkozási rend jótékony hatású, lehet, hogy mi nem vagyunk fogadóképesek rá. Ezért továbbra is hallgassunk az élelmiszer keltette érzeteinkre: az egyik „ajánlott” étrend felfúj minket, a másiktól pedig hamar eltelítődünk, és úgy érezzük, mintha híznánk stb. Ezért magunkhoz kell igazítani a táplálkozási „ajánlatokat”, és csak saját testünk üzenetére hallgassunk, ne másokra vagy a divatra!

8. Ünnepi étkezések „zsinórban”

Egyes ünnepek alkalmával – pl. december 24. és január 1. között – a (családi) ebéd- és vacsora-meghívások gyakran gyors iramban követik egymást. Márpedig, amikor többen körülüljük az ünnepi asztalt, nem mindig hallgatunk étvágyunk szavára, hanem hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az evést. És ha megsokszorozódnak az ilyen kiadós étkezések, a hízás biztosítva!

Tervezzünk szüneteket! Amikor csak lehetséges, mondjunk le meghívásokat, és könnyű étkezéseket iktassunk be az ünnepnapok között. 

9.  Sok „light” üdítő fogyasztása

Amikor édesítővel készült üdítőt iszunk, az agy regisztrálja az édes ízt. De mivel nem kerül cukor a vérbe, a mesterséges édesítő kiváltja a cukor iránti vágyat 1 órával később. Továbbá az ilyen italok fogyasztása folyamatosan fenntartja az édességek utáni sóvárgást, és egyes tanulmányok szerint még cukorbetegséget is okozhat.

Fokozatosan szoktassuk le magunkat az édes ízről, házilag (pld. mentával, citrommal) ízesített italokkal és gyógyteákkal. A cukros üdítőket tartogassuk ritka alkalmakra.

10. Az ebéd kihagyása bőséges vacsora reményében

Rossz ötlet, mert a kompenzálás veszélyével jár, azaz este többet eszünk, mint kellene.  Így természetesen nem helyes az előzetes koplalás.

Ha nagyobb vacsorának nézünk elébe, aznap fogyasszunk könnyű ebédet: pld. párolt zöldséget, sovány protein-forrást (halat, szárnyast) és egy  kevés keményítő tartalmú élelmiszert (babot, borsót, lencsét, burgonyát, rizst...). A desszertet mellőzzük.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.