Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az olvadó kilókért... (1.)

Érdekességek2018. január 11.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt! 

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén... a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat... Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.


12 gyakori hiba táplálkozási szokásainkban

Számba vettük a rossz étkezési szokásokból eredő, főbb problémákat, melyek hízást eredményezhetnek. Ötletek a jó táplálkozási szokások elsajátításához, a hibák kiküszöböléséhez.

1. Nem elegendő protein fogyasztása

Sokba kerül, nem mindig jó minőségű, megterheli a gyomrot, nem környezetbarát...  A hús napjainkban kegyvesztett lett, és a vegetariánus ”lemez” egyre gyakrabban forog. De vajon ismerjük-e a proteinek előnyeit?  Pl. hogy nem raktározódnak, hosszabb ideig tart az emésztésük, így a jóllakottság-érzés is (így kevesebbet eszünk), élénkül az anyagcsere...

Ügyeljünk arra, hogy minden étkezésnél fogyasszunk valamilyen, jó minőségű protein-forrást: húst, halat, tojást, tejet, tejterméket..., Továbbá magas fehérjetartalmú zöldségeket: pld. lencsét, tönkölybúzából készült pékárut, quinoát (dél-amerikai gabonaféle), szóját, spenótot, brokkolit, karfiolt, spárgát.

2. Mind megenni, ami a tányérunkon van

Évente nagy mennyiségű élelmiszerhulladékot dobunk ki, ezért néhány éve beindultak a pazarlás elleni kampányok. Többek közt ez is oka lehet, hogy igyekszünk minden ételt megenni, amit kiszedtünk a tányérunkra. Még akkor is, ha már nem vagyunk éhesek...

Találjuk meg más módját az élelmiszer-pazarlás elkerülésének! Így pld. ne vásároljunk nagy mennyiséget friss termékekből, még ha akciósak is; minden élelmiszeren nézzük meg a lejárati időt. Ha mégis többet vásároltunk, fagyasszuk be a felesleget és a maradékot is!. És főképp ne érezzük „kötelezőnek”, hogy egy ételadagot az utolsó falatig elfogyasszunk. A maradékot hagyjuk meg későbbre, és határozzuk el, hogy legközelebb kevesebbet főzünk/vásárolunk.

3. Nassolás: olajos magvak, pl. mandula fogyasztása vég nélkül

A mandula rostdús, gazdag jóllakottság-érzést előidéző proteinekben, nyomelemekben (kalcium, magnézium, E-vitamin), és koleszterincsökkentő hatású is. Kétségtelenül jobb nassolnivaló, mint pld. a chipsek, édességek.  De mivel több, mint 50%-ban lipideket tartalmaz, csak korlátozott mértékben ajánlott a fogyasztása.

Sokkal egészségesebb snack, mint a sütemények és kekszek. De ha megbontunk egy mandula-csomagot, tegyünk egy tálkába 20-30 grammot belőle (120-180 Cal), ami a megfelelő adag kisebb éhség csillapítására.


4. Éttermi fogyasztás: csak salátát rendelünk

Úgy gondoljuk, hogy jót tesz az alakunknak, ha étteremben csak salátát rendelünk, semmint pizzát vagy akár frissen sültet – de ez nem ilyen egyszerű. A saláták nem laktatóak, és gyakran zsíros vagy kevés keményítő tartalmú összetevőkből állnak (szósz, sajt, olívabogyó, bacon szalonna stb.). Az eredmény: több kalóriát fogyasztunk, mint hinnénk, és kb. két óra múlva ismét éhesek leszünk

Ha nem túl gyakran fordulunk meg étteremben, rendelhetünk kedvünk szerint, és így kérjünk hozzá salátát. Ha viszont ragaszkodunk a salátához főételként, nézzük meg jól az összetevőit az étlapon, pld. nem zsíros szósz vagy sajt van-e hozzá, és kérjünk mellé teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.