Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az okos fogyókúra 5 aranyszabálya

Érdekességek2023. november 28.

Tavasszal pánikszerűen törhet ránk a felismerés, hogy nyakunkon a bikiniszezon, amire még nem állunk készen. Van azonban egy jó hírünk: még nem késő elkezdeni a fogyókúrát, hogy bombaformába hozzuk magunkat! Ehhez ad most segítséget a hévízi NaturMed Hotel Carbona négy szakértője, akik orvosi, gyógytornász, dietetikus és kozmetikai tudásukkal segítenek az okos fogyókúrázásban.

Fotó: 123rf.com1. Tűzzük ki a célt, vállaljuk a nehézségeket!

Első lépésként a legfontosabb, hogy döntsünk fejben: legyen meg bennünk a komoly szándék a fogyásra, és vállaljuk az esetleges kellemetlenségeket is. Már az elejétől tisztáznunk kell magunkban, hogy ez egy lemondásokkal és áldozatokkal járó folyamat. Fogjunk egy papírt, tollat, vagy jegyzeteljünk a telefonunkba, és írjuk fel a kitűzött célokat, írjunk motiváló üzeneteket a „jövőbeli”, fogyókúrázó önmagunknak a nehéz időszakokra! A célt soha ne felejtsük el, a nehézségeken csak így tudunk majd felülkerekedni.

2. Mérjük fel az egészségi állapotunkat!

Amennyiben már megvan bennünk a kellő eltökéltség, a következő lépés az állapotfelmérés. Dr. Somogyi Katalin, a Carbona orvosa szerint fogyókúra előtt fontos, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal. Tisztáznunk kell a túlsúly okát, amelynek a kalóriatöbblet mellett számos más orvosi vonatkozása is lehet. Az orvosi vizsgálat az életmódváltó anamnézis felvételével kezdődik. Ennek során orvosunk információt kap az ismert betegségeinkről, családi anamnézisünkről, az esetleges rizikótényezőkről, szokásainkról. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melyet EKG vizsgálattal egészítenek ki. A vizsgálat során orvosunkkal egyeztethetjük a célokat és a megvalósításhoz vezető utat is.

3. Alakítsuk ki az étrendünket szakember segítségével!

A megfelelő étrend összeállítása kulcskérdés. Fontos, hogy tartsuk be a tápanyagok helyes arányát: ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. Ne hagyatkozzunk a megérzéseinkre! Horváthné Fejes Lívia, a Carbona dietetikusa szerint a megfelelő étrend kialakításához mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Egy konzultáció alkalmával a szakember javaslatot ad a változtatásokra, azok sorrendjére, mikéntjére, lehetőség szerint az egyén életritmusához és egészségi állapotához igazítva.

Tanácsot kapunk azzal kapcsolatban is, hogy szükség esetén a fogyókúrás étrendet milyen vitaminnal, ásványi anyaggal egészítsük ki. Ha már beszéltünk dietetikussal, az általa meghatározott irányok alapján nyugodtan próbáljunk ki minél több alapanyagot, tippet, trükköt, amiket a különböző diéták ajánlanak. Vegyítsük őket, alakítsunk ki egy saját, személyre szabott módszert.

Ne erőltessünk olyat, ami nem megy, mert úgysem fog eredményre vezetni. Ha van olyan alapanyag, amit nem szeretünk, próbáljuk ki másképp elkészítve, vagy cseréljük le másik alapanyagra. Ha például a kölest kipróbáltuk már köretnek, levesbetétnek, tölteléknek, „rizottónak”, rakott ételbe, kásaként vagy felfújtnak elkészítve, esetleg liszt formájában, és egyik sem vált be, akkor érdemes másik alapanyagot kipróbálni – például a gerslit.


Fotó: 123rf.com

4. Mozogjunk rendszeresen!

Önmagában diétázással is elérhetünk súlycsökkenést, azonban minőségi étrenddel és a megfelelően összeállított mozgásprogrammal lehet a legjobb eredményeket elérni. Nemes Viktória, a Carbona gyógytornásza kiemelte: a szakirodalom ajánlása szerint a fogyókúrát diétával, életmódváltással kell kezdeni.

Ezután 1-2 hét elteltével adaptálódik a szervezetünk, és ezt követően lehet beépíteni a mozgást is a mindennapokba. Miután felmértük az esetleges mozgásszervi problémákat, fontos, hogy a fokozatosság elvét követve illesszük be a mozgást életvitelünkbe, valamint, hogy számunkra ideális körülmények között sportoljunk, legyen az otthon vagy edzőteremben, egyedül vagy csoportban.

Fotó: 123rf.com

5. Egészítsük ki a fogyókúrát a legújabb kozmetikai kezelésekkel!

Érdemes kozmetikai fogyasztó kezeléseket is igénybe vennünk a fogyókúránk alatt. Réder Anita kozmetikusmester a kézi- és gépi kezelések kombinált alkalmazását ajánlja. A gépi kezelések (például a celluloderm, a vacustyler vagy a cryo szauna) mélyebben hatnak, és közvetlenül a zsírsejteket bombázzák.

A manuális kezelések (például a Thalasso terápiás kezelések és pakolások, a cellu contour vagy a kézi nyirokmasszázs) során a bőrbe masszírozva szívódnak fel a hatóanyagok, és így jutnak el a problémás területekre. A kezelések nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlhatóak. Míg a hölgyek általában a cellulit problémájával küzdenek, addig a férfiak esetében az „úszógumi”, azaz a has csípő körüli része kritikusabb. A kozmetikai kezelések mindkét problémára megoldást kínálnak.

5+1 Adjunk időt magunknak, és NE adjuk fel!

Szánjunk időt a változásra! Nem reális elvárás, hogy egyik napról a másikra minden megváltozik, beépül a mindennapokba, és rutinosan folytatjuk a főzést új alapanyagokkal, új módszerekkel. Ha mégis megtörténik a „bűnözés”, az ne vegye el a kedvünket, hiszen semmi visszafordíthatatlan nem történik ilyenkor, maximum egy kicsit tovább fog tartani a folyamat. Ne arra figyeljünk, hogy mit nem lehet, hanem arra, hogy mennyi mindent igen! Higgyük el, egy életmódváltás nem csak lemondásokról szól, rengeteg pozitívummal is jár!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Így éld túl a nyarat cukorbetegként

2025. július 20.

Fontos tanácsok és tévhitek

A nyári meleg mindenki számára kihívást jelenthet, azonban a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők számára különösen komoly kockázatokat rejthet. Magyarországon több mint egymillió ember érintett cukorbetegségben, és még többen élnek inzulinrezisztenciával. Nyáron a hőmérséklet-emelkedés miatt fokozott figyelemre van szükségük, hiszen a magas vércukorszint és a kiszáradás veszélye jelentősen megnőhet – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere a cukorbetegek világnapja alkalmából.

Rejtett veszélyek a hőségben

A nyári hónapokban a cukorbetegek könnyebben kiszáradhatnak, mivel a magas vércukorszint fokozza a vizeletürítést. Ha a betegség szövődményeként már kialakult ér- vagy idegkárosodás, akkor a verejtékmirigyek sem működnek megfelelően, így könnyen hőgutát kaphatnak.

„Nyáron gyakran észrevétlen maradhatnak a kiszáradás korai tünetei – például a szomjúságérzet, fejfájás, sötétsárga és kevés vizelet, szédülés, fáradékonyság, étvágytalanság –, ezért cukorbetegek esetében még tudatosabban kell odafigyelni a folyadékbevitelre, különösen, ha idősek” – figyelmeztet dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

A nagy meleg az inzulinrezisztensekre is veszélyt jelenthet, mivel stresszreakciót okoz a szervezetben, ami kortizol- és adrenalinfelszabadulással járhat, ez pedig megemeli a vércukorszintet és növeli az inzulinrezisztenciát. Melegben aludni sem tudunk olyan jól, ami szintén rontja az inzulinrezisztenciát.

A betegségben érintettek közül kiemelt figyelmet kell szánni a gyerekeknek és kismamáknak. Gyermekek esetében fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, nyári táborokban pedig szükséges a megfelelő orvosi dokumentáció inzulinadagokkal, étkezési utasításokkal, és egy olyan felelős személy jelenléte, aki érti az 1-es típusú cukorbetegség kezelését, mivel ezzel szokott probléma lenni. Kismamáknál kiemelten fontos a folyamatos vércukorszint-monitorozás, hiszen a magzat egészségére is hatással lehet a vércukorszint jelentős ingadozása.

Honnan tudod, hogy eleget iszol?

2025. július 20.

A legmegbízhatóbb jelzés nem a szomjúság, hanem a vizeletürítés. A vesék óránként maximum 1 liter vizet képesek feldolgozni, ezért a legjobb stratégia a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel. Napi 8–10 pohár, azaz óránként kb. 2,5 deci víz tökéletesen támogatja a szervezetet, amivel a bőrünknek, a közérzetünknek, sőt a teljesítőképességünknek is jót teszünk! Ha napi 7–8 alkalommal van vizeleted, és annak színe sohasem sötét sárga, akkor jó úton jársz! Ha nem, ideje még egy pohár vízzel többet inni.

Külön odafigyelést igényelnek

A gyerekek és az idősek! A kisebbekben még nem tudatosul a vízfogyasztás fontossága, ezért a folyadékbevitelükre a felnőtteknek kell figyelnie. Gyakran úgy belemerülnek a játékba, hogy még a szomjúságot sem érzik. Ráadásul a kicsik testének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. Az időseknek pedig az életkor előre haladtával romlik a szomjúságérzete, ezért nem érzékelik, hogy inniuk kéne. Többségük nehezen mozog, ezért kétszer is meggondolják, kimenjenek-e egy pohár vízért, vagy éppen azért nem isznak, hogy ne kelljen a mosdóba járniuk. Illetve sokan élnek olyan krónikus betegséggel, vagy szednek olyan gyógyszereket, amelyek hatással vannak testük folyadékegyensúlyára. Már azzal is sokat segítünk, ha mindig kezük ügyébe teszünk egy pohár innivalót: cukormentes teát, vizet, limonádét, és ügyelünk arra is, hogy napi rendszerességgel egyenek magas víztartalmú fogásokat, például levest.

A másik terület, amikor fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, ha a szervezet valami miatt túlzott mennyiségben veszít folyadékot. Itt nem csak a kánikula miatti izzadásra kell gondolni, hanem a nyáron gyakori lázas, hányással, hasmenéssel járó betegségekre is. Ilyenkor ezt a nagyobb folyadékveszteséget is vissza kell pótolni, hogy elkerüljük a súlyosabb, kiszáradásos állapotot, ami már kórházi ellátást igényel.

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

2025. július 19.

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.