Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Anyagcserét élénkítő, zsírégető program – a könnyebb fogyásért

Érdekességek2019. június 03.

Fotó: 123rf.com

Egy grammot nem fogytunk annak ellenére, hogy úgy gondoltuk, mindent megtettünk a helyes táplálkozás érdekében? Fáradtak vagyunk, pedig eleget alszunk – viszont nem sportolunk? Talán lelassult az anyagcserénk, ami közvetlen kapcsolatban áll a hízással.  Tekintsük át a lassulás okait, és hogy mit tehetünk az anyagcsere gyorsítása érdekében.

Légzés, emésztés, állandó testhőmérséklet, mozgás, keringés, gondolkodás…. Az anyagcsere az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen folyamatok összessége. Ennek érdekében a szervezetünkbe bekerülő vagy raktározódó anyagokat átalakítja energiává. Azaz a kalória átalakul energiává, hogy működtesse az agyat, az izmokat, a különböző szerveket…

Az anyagcsere lassul az életkor előrehaladtával, az izomtömeg csökkenésével, vagy pl. egy alacsony kalóriatartalmú diéta, vagy proteinben túl szegény étrend követésekor. De okozhatja a nem megfelelő életvitel (stressz, alváshiány, mozgáshiány), vagy a bél-mikrobióta (a bélben élő mikroflóra) károsodása is.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya, szervezetünk többet raktároz, és kevesebb kalóriát éget el, és így szükségképpen hízunk. Létrejön egy ördögi kör, mivel az anyagcsere lelassulása energiahiányt von maga után, és fáradékonyság lép fel, ami miatt nincs kedvünk mozogni. Ezen változtatnunk kell!


„Vigasztalódás” és frusztráltság helyett céltudatosság

A hízás rendszerint együtt jár az egészséges táplálkozás elhanyagolásával, alakunk romlásával. „Rossz” ételeket eszünk (zsírosat, cukrosat, sósat…), hogy „vigasztalódjunk”, és jön a következmény pl a hasra lerakódó zsírpárnák formájában.  Vagy ellenkezőleg, frusztráltak vagyunk, bűntudatot érzünk, és emiatt megvonunk magunktól szinte mindent.

Válaszul az anyagcsere még inkább lassul, fokozva legnagyobb félelmünket, ami a kalóriahiány okozta gyötrő éhséget jelenti. Ideje kikerülni ebből a pokoli spirálból, és visszanyerni régi alakunkat, normális étvágyunkat, jókedvünket, életörömünket. Ezek a céljai az anyagcserét élénkítő diétának, melyhez megoldásokat kínálunk.

Az anyagcsere serkentése

Az anyagcsere meghatározza, mennyi kalóriát éget el a szervezetünk naponta. Márpedig, mint említettük, minél idősebbek vagyunk, annál inkább lassul az anyagcserénk. Az eredmény: könnyebben szedjük fel, és nehezebben adjuk le a felesleges kilókat. Jó hír, hogy számos módon lehet küzdeni e jelenség ellen.

Az anyagcsere magában foglalja az alapanyagcserét (BMR), amely közvetlenül köthető a nyugalmi anyagcseréhez (RMR), és a nyugalomban lévő ember minimális energia-fogyasztását jelenti az alapvető életfolyamatok fenntartása érdekében.

Hozzátartozik még az ételek termikus hatása (TEF), amely az elfogyasztott táplálékok emésztésére felhasznált energia. De az élelmiszerek „varázsütésre” nem alakulnak át energiává, a szervezetnek különböző műveleteket kell végrehajtania, amelyek energia-felhasználással járnak.

A rendszer reaktiválása

Maradt még a testedzés nélküli hőtermelési aktivitás (NEAT), pl. séta, házimunka, kertészkedés stb., továbbá, amelyik sportoláshoz van kötve. Lehet hatni e tényezők összességére is annak érdekében, hogy mozgassuk az anyagcsere-útvonalakat. Az anyagcsere az életkoron kívül függ a nemtől, izomtömegtől, génektől, az alvás minőségétől, a bélben élő mikroflórától… Vagy elég az is, ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akár évekig, és/vagy elhagyjuk a sportot – nem történik semmi javulás. Hiába eszünk keveset, úgy tűnik, az a kevés is lerakódik zsírpárna formájában..

Olyan ez, mintha „leblokkoltunk” volna, és sokszor arról ábrándozunk, bárcsak egy gombnyomásra újra lehetne indítani a rendszert. Márpedig létezik egy ilyen „újraindító gomb” – rajtunk áll, hogy működébe hozzuk. Tanácsos napi rutintevékenységeinken változtatni, hogy több kalóriát égessünk el, és gyorsítsuk anyagcserénket. Néhány tudnivaló és javaslat hozzá:

A bélben élő mikroflóra diverzifikálása

Amit tehetünk:

Tápláljuk a jó baktériumokat a bélflórában pl. erjesztett élelmiszerek útján (de ne legyenek cukrosak; így pl. ügyeljünk a kereskedelemben kapható, gyümölcs-joghurtokra). De hasznosak a pro- és prebiotikumok is (szuper-rostosak: körte, alma, banán, spárga, póréhagyma, articsóka stb.). Törekedjünk a bélflóra egyensúlyának fenntartására és diverzifikálására (sokféle baktérium-törzs legyen benne).

Ami tiltott:

Többek közt a cukor túlzásba vitele, vagy az aszpartám tartalmú, intenzív édesítőszerek alkalmazása. Illetve a zsíros vagy iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Ezek ugyanis táplálják a vastagbélben a ”hizlaló” baktériumokat.

A fotó illusztráció: pixabay.comTöbb protein és rostos élelmiszer fogyasztása

Az emésztés energiafelhasználással jár, aminek termikus hatása van. Ez az említett  TEF (az élelmiszerek emésztésére fordított energia), amely a napienergiafelhasználás kb. 10-25%-át teszi ki,  főképp aszerint, milyen ételt fogyasztunk.

Amit tehetünk:

Részesítsük előnyben a magas fehérjetartalmú és rostdús élelmiszereket, mert emésztésük során a szervezet több kalóriát éget el. Amellett a természetes és nyers élelmiszerekből álló étrend jobban serkenti az anyagcserét (+47%!), mint pl. a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

Amit érdemes tudni:

Az elhízottság szintén szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban. Így pl. a glucidokban (cukortartalmú tápanyagokban) gazdag élelmiszerek „hizlalóbbak” a hasi zsírréteggel rendelkező személyeknél. Ugyanez vonatkozik a zsíros ételekre is túlsúlyosság esetén. Ezzel szemben a vékony testalkatúaknak több kalóriát kell elégetniük a zsírok és glucidok asszimilációjához. A hízás közvetlen kapcsolatban áll tehát az anyagcserével.

A folyadékbevitel jelentősége

Ami tehetünk:

Igyunk naponta elegendő mennyiségű vizet: az anyagcsere attól függően reagál. Elég akár kis mértékű dehidratáció – ha gyakori – ahhoz, hogy az anyagcsere lelassuljon. Egy-egy csésze kávé vagy tea is kiegészítheti a vizet. A bennük lévő koffein serkenti az anyagcserét (fokozva a szívritmust). De ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat!

Ami tiltott:

A folyadékok közül minden édes, szánsavas üdítőital, de nem ajánlottak pl. az émelyítően édes likőrök, koktélok sem. Ugyanakkor figyeljünk az erősen cukrozott, illetőleg tartósítószerekben bővelkedő élelmiszerek elkerülésére is. Ezek egyszerre okoznak zavarokat a bélmikrobiótában és az anyagcserében.

Izomtömeg növelés, friss levegő

Az anyagcsere élénkítéséhez a táplálkozáson kívül egyes  szokásainkon is változtatni szükséges, többek közt a testmozgással, vagy a minket körülvevő levegő hőmérsékletének megválasztásával összefüggésben.

Amit tehetünk:

Sportolás: minél izmosabbak vagyunk, az anyagcsere során testünk annál több kalóriát éget el (még alvás közben is). Futás, evezés, erősítő edzések.. mind-mind növelik az izomtömeget.

Hőmérséklet beállítása: minél hűvösebb, frissebb a levegőnk, akár nappal, akár éjjel, anyagcserénknek annál több hőt kell termelnie. Így nyissunk ablakot éjjel is, ha nincs túl hideg kint, vagy más módon csökkentsük hálószobánk hőmérsékletét. Természetesen nappal is ügyeljünk a friss hőmérsékletre: a sokszor túlfűtött lakás vagy iroda belső hőmérsékletét állítsuk alacsonyabbra.. Reggel pedig a tusolást néhány másodpercig hideg víz permetezésével fejezzük be, ami jót tesz a vérkeringésnek és az anyagcserének is.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.