Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Aloe vera, a bőr jótevője

Érdekességek2025. február 12.

Fotó: andrey2756303 © 123RF.com

Ez a húsos, tüskés levelű növény elsősorban hidratáló hatásáról ismert, de számos egyéb, kedvező tulajdonsággal is rendelkezik a bőr regenerációját illetően.

Az Aloe verát az idők kezdete óta használják többek közt bőrhibák kezelésére. Az egyiptomiak felfedezték, hogy hatékony a fertőzések ellen, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is. Mi lehet a titka az Aloe verának, hogy hosszú évszázadokon át gyógynövényként fenn tudott maradni? Többek közt a növény határtalan ellenálló képessége. Napjainkban főként a Földközi-tenger mellékén, Dél-Amerikában és az USA déli részén termesztik, de minthogy Afrikából származik, megél sivatagi körülmények között is.
Ún. szukkulens növény, amely sejtjeiben vizet képes raktározni. A benne lévő mono- és poliszacharidok a levél belsejében elraktározott vízzel gélt alkotnak (az Aloe vera 99%-a víz). Amikor elvágjuk a növény levelét, láthatjuk kifolyni belőle ezt a vizes gélt. Ez a gélállomány pl. az öregedő bőrre rendkívül jó hatással van, mert a bőr kollagént termelő sejtjeinek (a fibroblasztoknak) a képződését jelentős mértékben növeli. A megfelelő kollagénszint pedig egyik alapvető feltétele a feszes, sima bőrnek.

Azonnali nyugtató hatás

Azokban az országokban, ahol az Aloe vera elterjedt növény, nem ritka a konyhában, szobában egy cserépben is, hogy gyorsan vágni tudjanak a leveléből, kisebb égési sérülések gyógykezelésére, a bőr megnyugtatására, a sebek hegesedésének gyorsítására. Még ha a nedve hamar beszívódik is a szarurétegbe, egy finom filmréteg marad általában a bőrfelszínen, akár egy bőrnyugtató tapasz! Tanulmányok kimutatták, hogy a növény összetétele (cukrok, a bőr megújulását stimuláló glycoproteinek, aminosavak stb.) sokrétű gyógyhatást eredményez. Gyulladáscsökkentő hatását pl. egyik enzime, a bradykinase segítségével éri el, mely egyben fájdalomcsökkentő is.
A különböző készítményekben gyakran alkalmazzák használatra kész, vizes gél formájában. Az aloé frissíti a bőrt, és hatékonyan enyhíti az irritáció okozta égő érzést. A gél nem zsíros, minden bőrtípus, még az érzékeny bőr kezelésére is alkalmas.


Stimulálja a hidratációt

Az Aloe vera beindítja a bőr természetes hidratációját. A benne lévő cukrok (poliszacharidok) stimulálják a bőr egyik építőanyagának, a hialuronsavnak a termelődését, mely visszatartja a sejtekben a vizet, és azonnali, hosszú távra szóló hidratációt biztosít. Így serkenthető a sejtműködés, beleértve az olyan tartórostokét, mint a fibroblasztok és a kollagén.
Öregedésgátló tulajdonságú, hidratáló hatású növényként tehát az Aloe vera lehetővé teszi, hogy kisimuljon a bőr, az állapota javuljon. Egyúttal dinamizáló és tápláló „koktélt” is jelent a bőrnek, vitaminjainak (A, B1, B2, C, E), valamint a mintegy húszféle ásványi anyagának köszönhetően, melyek alapvető fontosságúak a bőrrendszer megfelelő működése szempontjából.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meddig tarthat az őszi hajhullás?

2025. november 08.

Az őszi hajhullás legtöbbször normális és érdemes megjegyezni, hogy az ősszel kihulló hajszál már tavasszal „elpusztult”, vagyis a katagén stádiumba lépett. Általánosságban elmondható, hogy a hajvesztésnek meg kell állnia, amikor a haj életciklusának következő szakaszába lép, így ősszel körülbelül három hónapig tapasztalható a nagyobb intenzitású hajhullást.

Azt kell látni, meddig tekinthető normálisnak, természetesnek a hajhullás. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a szokásos mennyiségnél, azaz 100-150 hajszálnál több hullik ki egy nap, ha lokalizáltan, tehát csak egyetlen területen zajlik a hajvesztés, ha jelentősen csökken a haj sűrűsége, ha a testszőrzet, a szemöldök is hullani kezd, és ha az ősz végén sem rendeződik a helyzet – hangsúlyozza Brezán doktornő.

Milyen okok vezethetnek hajhulláshoz?

– komolyabb fertőzés, magas láz,
– nagyobb műtét,
– pajzsmirigy alul- vagy túlműködés,
– szülés,
– a fogamzásgátló tabletta elhagyása,
– speciális diéták
– bizonyos gyógyszerek (pl. retinoidok, antidepresszánsok),
– kezeletlen stressz, jelentősebb traumás hatás.

A szív és a tél

2025. november 08.

Érdekes tény, hogy a szívritmuszavarok előfordulása télen látványosan megnő. Ez a jelenség nem véletlen. A hideg időjárás komplex hatást gyakorol a szervezetre, így a keringési rendszerre is – mondja dr. Mező Izabella, a Mentaház Magánorvosi Központ belgyógyász, kardiológus főorvosa.

Ahogy csökken a külső hőmérséklet, a test többek közt az erek szűkítésével próbálja megtartani a belső hőmérsékletet. Ez a mechanizmus viszont vérnyomás-emelkedést idéz elő. A szívnek erősebben kell pumpálnia (fokozott terhelés), emiatt a dobbanás erőteljesebbnek érződik. Ez különösen igaz idősebbekre, illetve a szívbetegekre. Hidegben a fokozott idegrendszeri szimpatikus aktivitás gyorsabb, néha szabálytalan szívverést (extraszisztolét) okozhat.

Ugyancsak télen gyakoribbak a légúti fertőzések – nátha, influenza, hörghurut –, amelyek nemcsak a tüdőt, hanem közvetve vagy közvetlenül a szívet is megviselhetik. Egy elhúzódó vírusfertőzés szövődményeként kialakulhat szívizomgyulladás, ami ritkán jár klasszikus tünetekkel, mégis zavart kelthet a szív elektromos működésében, és hosszabb távon ritmuszavart idézhet elő. Ezt az állapotot gyakran csak utólag, kivizsgálás során ismerik fel, amikor a beteg visszatérő panaszokkal – például fáradékonysággal, gyors szívveréssel – keresi fel az orvost.

A sötétebb, rövidebb nappalok szintén hozzájárulnak a probléma fokozódásához. A szezonális depresszió, a mozgáshiány és a fokozott stressz mind-mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a szívritmus szabályozására. Kevesen tudják, de a D-vitamin-szint csökkenése – ami jellemzően bekövetkezik a napfényhiányos téli hónapokban – szintén összefüggést mutatott a szív- és érrendszeri panaszokkal, így természetesen az aritmiával is.

Mit tegyünk az időskori étvágytalanság ellen?

2025. november 07.

Dr. Gadó Klára az étvágyfokozásra egy könnyen megjegyezhető módszer ajánl, az úgynevezett „5L” szabályt. Az ételek legyenek láthatók, vagyis tálaljuk színesen és kontrasztosan. Legyenek lágyak, azaz könnyen rághatók és nyelhetők, valamint lédúsak, hogy a folyadékbevitelhez is hozzájáruljanak. Fontos, hogy az étkezés lelkesítő legyen, vagyis rendszeresen kerüljön az asztalra a kedvenc fogás, és végül lassú, nyugodt, stresszmentes környezetben történjen.

Az időskori étkezés szempontjából külön figyelmet érdemel a táplálkozás és a demencia közötti kapcsolat. A demencia nemcsak a memória romlásával jár, hanem az étvágy és a nyelési képesség csökkenését is okozhatja. A diszfágia – vagyis a nyelészavar – sok idős betegnél megnehezíti a táplálkozást.

A szakember felhívja a figyelmet, ilyenkor különösen fontos, hogy az ételek állaga alkalmazkodjon a beteg képességeihez: a krémlevesek, a pürésített vagy puhára párolt fogások biztonságosabbak. A folyadékokat sűríteni is lehet, hogy ne okozzanak félrenyelést, a súlyosabb esetekben pedig zseléállagú víz jelenthet megoldást.

Egyre több kutatás mutatja, hogy bizonyos étrendi minták védő hatással vannak az agyműködésre.

A dió jótékony hatását például a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán is vizsgálják. Emellett a gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, valamint a keringést támogató étrend csökkentheti az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának kockázatát.

Ígéretes példának számít az úgynevezett MIND-diéta is, amely a mediterrán és a magas vérnyomás kezelését szolgáló DASH-diéta ötvözete. Ez az étrend sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, halat, olívaolajat, diófélét és hüvelyest tartalmaz, miközben kerüli a vörös húsokat, a sajtot, az édességeket és a gyorsételeket – sorolja dr. Gadó Klára.