Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Aloe vera, a bőr jótevője

Érdekességek2025. február 12.

Fotó: andrey2756303 © 123RF.com

Ez a húsos, tüskés levelű növény elsősorban hidratáló hatásáról ismert, de számos egyéb, kedvező tulajdonsággal is rendelkezik a bőr regenerációját illetően.

Az Aloe verát az idők kezdete óta használják többek közt bőrhibák kezelésére. Az egyiptomiak felfedezték, hogy hatékony a fertőzések ellen, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is. Mi lehet a titka az Aloe verának, hogy hosszú évszázadokon át gyógynövényként fenn tudott maradni? Többek közt a növény határtalan ellenálló képessége. Napjainkban főként a Földközi-tenger mellékén, Dél-Amerikában és az USA déli részén termesztik, de minthogy Afrikából származik, megél sivatagi körülmények között is.
Ún. szukkulens növény, amely sejtjeiben vizet képes raktározni. A benne lévő mono- és poliszacharidok a levél belsejében elraktározott vízzel gélt alkotnak (az Aloe vera 99%-a víz). Amikor elvágjuk a növény levelét, láthatjuk kifolyni belőle ezt a vizes gélt. Ez a gélállomány pl. az öregedő bőrre rendkívül jó hatással van, mert a bőr kollagént termelő sejtjeinek (a fibroblasztoknak) a képződését jelentős mértékben növeli. A megfelelő kollagénszint pedig egyik alapvető feltétele a feszes, sima bőrnek.

Azonnali nyugtató hatás

Azokban az országokban, ahol az Aloe vera elterjedt növény, nem ritka a konyhában, szobában egy cserépben is, hogy gyorsan vágni tudjanak a leveléből, kisebb égési sérülések gyógykezelésére, a bőr megnyugtatására, a sebek hegesedésének gyorsítására. Még ha a nedve hamar beszívódik is a szarurétegbe, egy finom filmréteg marad általában a bőrfelszínen, akár egy bőrnyugtató tapasz! Tanulmányok kimutatták, hogy a növény összetétele (cukrok, a bőr megújulását stimuláló glycoproteinek, aminosavak stb.) sokrétű gyógyhatást eredményez. Gyulladáscsökkentő hatását pl. egyik enzime, a bradykinase segítségével éri el, mely egyben fájdalomcsökkentő is.
A különböző készítményekben gyakran alkalmazzák használatra kész, vizes gél formájában. Az aloé frissíti a bőrt, és hatékonyan enyhíti az irritáció okozta égő érzést. A gél nem zsíros, minden bőrtípus, még az érzékeny bőr kezelésére is alkalmas.


Stimulálja a hidratációt

Az Aloe vera beindítja a bőr természetes hidratációját. A benne lévő cukrok (poliszacharidok) stimulálják a bőr egyik építőanyagának, a hialuronsavnak a termelődését, mely visszatartja a sejtekben a vizet, és azonnali, hosszú távra szóló hidratációt biztosít. Így serkenthető a sejtműködés, beleértve az olyan tartórostokét, mint a fibroblasztok és a kollagén.
Öregedésgátló tulajdonságú, hidratáló hatású növényként tehát az Aloe vera lehetővé teszi, hogy kisimuljon a bőr, az állapota javuljon. Egyúttal dinamizáló és tápláló „koktélt” is jelent a bőrnek, vitaminjainak (A, B1, B2, C, E), valamint a mintegy húszféle ásványi anyagának köszönhetően, melyek alapvető fontosságúak a bőrrendszer megfelelő működése szempontjából.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.