Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Állandóan hüvelyfertőzése van?

Érdekességek2018. február 18.

Szinte nincs is olyan felnőtt nő, akinél életében legalább egyszer ne fordult volna elő valamilyen intim fertőzés. Szerencsére jellegzetes tünetei miatt a legtöbb hölgy hamar orvoshoz fordul, ám ennek ellenére gyakran hallani, hogy az illető még hosszú kezelések után sem tud végérvényesen kigyógyulni a fertőzésekből. Ennek okairól dr. Hetényi Gáborral, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászával beszélgettünk.

Fertőzés a hüvelyi folyás hátterében

Az intim fertőzések tipikus tünete a bő hüvelyi folyás, mely kellemetlen szagú és megváltozott színű (pl. zöldes, sárgás), valamint nem ritka, amikor az állaga is eltér a megszokottól.

Hogy milyen is a váladék, az attól függ, milyen kórokozóval állunk szemben, hiszen a fertőzés lehet gombás, vírusos, illetve bakteriális, avagy kevert.

A folyást gyakran kíséri égő, viszkető érzés, valamint fájdalom és/vagy vérzés a szexuális együttlétek során (ez gyulladásra utal). Az említett tünetek esetén mielőbbi nőgyógyászati vizsgálat javasolt, ugyanis a tünetek és a kenetvétel alapján meghatározható, milyen típusú fertőzés is áll fenn, és ennek birtokában megkezdődhet a kezelés.


Nem szűnik a fertőzés. Miért?

Olykor előfordulhat, hogy az illető hosszú hónapokig, sőt, akár évekig is szenved a vissza-visszatérő fertőzésektől (ha egyáltalán ki tud gyógyulni belőle). Ennek hátterében több tényező is állhat:

  1. Sikertelen otthoni kezelés: vannak, akik megspórolva a nőgyógyászati vizsgálatot, otthon kezdik magukat gyógyítani különböző szerekkel, esetleg régebbről megmaradt készítményekkel. Ezzel azonban van, hogy az illető csak ront a helyzeten, hiszen vizsgálat/kenetvétel/ nélkül nem tudhatja, milyen típusú fertőzése is van, hiszen más terápia szükséges egy gombás és más egy bakteriális fertőzés esetén.
  2. Egyéb fertőzés: sajnos nem ritka, amikor egyszerre több fajta fertőzés is fennáll, vagy egymást váltják. Így meglehet, hogy pl. egy antibiotikumos kezelés elpusztította a baktériumokat, de a további panaszokat már egy gombás, candida fertőzés okozza. Éppen ezért javasolt egy-egy kúra után ismételt kenetvételre menni, hogy kiderüljön, megszűnt-e a probléma és hogy nem áll-e esetleg fenn egy újabb.
  3. Károsodott hüvelyflóra: a hüvelyflóra egyensúlya igen fontos szerepet tölt be a fertőzések elkerülésében. Egészségéért a lactobacillusok felelnek, ám előfordulhatnak olyan állapotok, amikor ezek mennyisége lecsökken, így a káros mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak, mivel a hüvely Ph-ja megemelkedik. Ez megtörténhet pl. antibiotikumos kezelés után is, ezért tanácsos mindenféle intim fertőzés kezelése után lactobacillus-t tartalmazó készítményt is alkalmazni, mivel enélkül ismételten visszatérhet a fertőzés, a tüneteivel együtt.
  4. Nem jó az adott készítmény: bakteriális fertőzés esetén gyakran széles spektrumú antibiotikumokat használnak, mely számos kórokozót el tud pusztítani. Igenám, viszont ha az illetőnél olyan mikroorganizmus szaporodott el, melyre hatástalan az adott készítmény, úgy hiába a kezelés, a fertőzés továbbra is fennáll, sőt az antibiotikus kezelés miatt gombás gyulladás is kialakulhat. Éppen ezért érdemes korrekt/alapos/ tenyésztést végeztetni, hogy kiderüljön, pontosan milyen baktériumok is felelősek a tünetekért, és milyen antibiotikumra érzékenyek a kórokozók - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.
  5. Méhszájseb: a fertőzések hátterében olykor úgynevezett méhszájseb áll, mely szintén a hüvely flórájának felborulása okoz. A kifejezés így terjedt el, holott nem a hám folytonosságának hiányáról van szó, mint a sebeknél, hanem a két hám határának eltolódásáról. A nyakcsatornára jellemző hám kúszik a méhnyakon a hüvely hámra jellemző hám helyére. Ekkor az adott terület ellenálló képességének csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki különböző fertőzések, illetve gyulladás, melynek hatására az ún. méhszájseb még tovább növekszik és egy ördögi kör veszi kezdetét. A problémát enyhe esetben nem szükséges kezelni, ám tünetek és visszatérő fertőzések esetén fontos a terápiája (savas közeg visszaállítása, lactobacillusok visszatelepítése, ecsetelés, lézer, fagyasztás, loop konizáció)

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.