Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Alkoss, mert tudsz!

Érdekességek2017. április 01.

Óooollyan bééénaaa vagyok..! Sóhajtott fel valaki a minap - nos, túl azon, hogy vigyázni kell az efféle mondatokkal, mivel hogy teremtő erejük van, nagyon is sok embertől hallottam már! Éspedig mindig akkor, amikor szóba került, hogy: hogyan is állsz a kreativitással? Mikor művészkedtél egy jót? Mikor voltál elégedett azzal, ami a kezed alól kikerült - legyen az főzés, kerti munka, vagy szó szerinti képzőművészet?

A legtöbb ember megerősítést vár a „teremtésével” kapcsolatban. Az étel sosem tökéletes, a ruha sosincs jól megvarrva, a házibuli is sikerülhetett volna jobban. Ezt persze szóvá is teszik, így provokálják ki a közönség dicséretét – illedelmes szerénységnek álcázva!

Még rosszabb a helyzet akkor, ha nem erről a kis játszmáról van szó, hanem arról, hogy az illető valóban elhiszi magáról: nem képes jó dolgot alkotni. Ezért aztán meg sem próbálja! 

Sajnos iskolarendszerünk egyáltalán nem alkotásbarát. A tankönyv szélére rajzolt kisgrafikákért bünti jár, végül kamasz korra már csak büntetendő és szembántó útja marad az önkifejezésnek: a graffiti és a firkamonogram (tag) a busz oldalán. Tetkó, bőrfej, netán az emo túlkapásai: bizarr öltözködés, hegek a csuklón.

 


De miért is volna fontos alkotni? - kérdezhetné valaki. Egy tízmilliós ország nem tud túl sok költőt, táncost, festőművészt, feltalálót, webdesignert eltartani, no meg fontosabb, hogy a gyerek értelmes szakmát tanuljon, mondjuk legyen ügyvéd, vagy mérlegképes könyvelő, nemdebár? Nos, én azt mondom: a könyvelő is boldogabb, ha kreatív (ismerek könyvelőt, akinek verseskötetei jelentek meg). Bármely szakma képviselőjének kiteljesedésével jár, ha jó kedvvel alkot, nem a művészi színvonal a lényeg, hanem a kikapcsolódás, öröm, játék.

Hihetetlen, de majdnem mindenkinek vannak a fiókjában versek, forgatókönyvek, rajzocskák, amiket soha senkinek nem mert megmutatni.  

Nem véletlenül terjedtek el a hobbyboltok, rajz- vagy fotótanfolyamok, kézművesvásárok! A magyarok különösen nagy alkotóerővel megáldott nép, és bizony ahol a tehetség „beszárad”, ott nem sok jó vár az egyénre. Adósság a lélek felé, ha tehetségünk elszárad, tálentumainkat nem kamatoztatjuk. Ez az adósság depresszióhoz vezet – a lélek gyászolja az elhanyagolt tehetséget, nem véletlen, hogy a depresszió gyógyításában annyira nagy szerepe van a művészetterápiának, és sok, lelkileg érzékeny ember ösztönösen is megtalálta a gyógyulásnak ezt az útját – nem utolsósorban nagyszerű alkotásokat hozva létre eközben. Nagy költőinkre, művészeinkre, feltalálóinkra gondolok.

De nemcsak a kiemelkedő tehetségek számára adott az alkotás útja, hanem mindenkinek. A szunnyadó kreativitás felébreszthető, ha ismét hagyjuk lelkünket játszani, élményekkel töltjük fel, és elkezdünk csinálni – bármit. Egy finom étel, egy megvarrt ruha, egy kitalált reklámszlogen, egy újjávarázsolt üléshuzat, egy megbütykölt vízcsap, megépített sziklakert mind-mind alkotás.

Aztán csak a dicséreteket „kell” lekaszálni – álszerénység nélkül… Hiszen az alkotás akkor az igazi, ha mások is örömet lelnek benne. Végtére is, ki sütne tortát saját magának? És miért ne lehetne: együtt sütni-főzni, nemezelni, grillsütőt építeni?

Kezdd azzal: örülsz annak, ami kikerül a kezed alól, nem kritizálod tönkre… örülsz a más alkotásának, legyen az a gyereked kis rajzocskája (ha netán a tapétán, inkább vegyél nagy, cserélhető papírlapokat a falra), dicsérd meg a házisütit, amivel megkínálnak, vagy a szomszéd erkélyládáját! Töltsd fel élménybankodat a természet látványaival vagy kiállítások műtárgyainak szépségével! 

Ha elmész egy modern galériába, és azt érzed, hogy „ilyet én is tudnék”, akkor nosza! Az unalmas desszert helyett találj ki verset a kollégád névnapjára! Próbáld ki, hogy milyen érzés, ha csupasz bőrödre hull az eső (zivatarban nudizni hihetetlen élmény…)! Kezdj játszani a festékekkel, mint egy gyerek, táncolj ötletszerűen arra a zenére, ami éppen jön a rádióból, és ne törődj a belső hanggal: „nem tudok táncolni”. Találj ki extrém palacsintákat (levegőben pörgetéssel). Vegyél fel valami egészen agyament ruhát! Csiholj ki hangokat bármiből fakanállal, dúdolj duettet a mosógéppel, és ismét csak ne törődj a belső hanggal: „mit szólnának ha látnának, bolond vagy?. Na és? 

Sokszor összetévesztjük a boldog embert a bolond emberrel – ez önmagában is sokat elmond világunkról. Akár össze is lehet fogni más „bolondokkal” – játsszunk, alkossunk együtt! Így születnek a kórusok, tánckarok, szakkörök is, nem igaz? 

Szóval: alkoss, mert tudsz! 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)