Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A vírustól félünk, de a baktérium öl meg - Természetes antibiotikumok a túlélésért

Érdekességek2017. május 05.

A legtöbben a vírusoktól félünk, s a fertőzésekre gyakran rámondjuk, hogy ez egy vírus. Rettegünk tőlük, egyesektől összeomlunk, miközben nem is tudjuk, hogy az igazán nagy veszélyt a baktériumok jelentik szervezetünkre. Megdöbbentő tények és adatok! Tájékozódj, hogy ellenállj! 

 

Miért kelthet nagyobb aggodalmat?
A legtöbb vírussal szemben a szervezet hatékonyan képes fellépni, néhány nap alatt elmúlnak, ha hosszú lefolyásúak is, átsiklik felettük a szervezet, s az élet megy tovább. Az egyetlen, amire figyelni kell, az immunrendszer megerősítése! Miért?
Mert, ha nem teszed, felülfertőződsz, na persze nem vírussal, baktériummal.

A legtöbb náthát vírusnak gondoljuk, pedig az influenza, ami valóban rettentő nehéz a testnek, csupán 3 napot jelent a szervezetednek, ellenben ha felülfertőződsz, akkor lesz igazán izgalmas a buli két hét lázasan, fetrengve. Honnan tudhatod? A nátha elején az orrváladék vizes, átlátszó, ez még vírus, amikor sárgászöld, sűrű, és fáj tőle a fejed, már késő.

A hagyományos orvoslásban erre antibiotikumot alkalmaznak, csakhogy a vírus első fázisában ez teljesen felesleges, így az immunrendszered és a flórád, a beléd nyomott gombáktól tovább gyengül. Mikor kell viszont? Amikor erősen felülfertőződtél. Ugyan nem túl egészséges, de sajnos muszáj, ugyanis sokszor a több hetes láz, a kimerültség, a szervezetet jobban károsítja magánál az antibiotikumnál.

A legtöbb antibiotikum azonban szörnyű mellékhatásokkal is járhat, ráadásul feleslegesen, mivel egy idő után nem hatékonyak.


Hát igen, igen, ennyire félünk a vírusoktól. Pl. a HIV vírus életünk egyik fő rémsége, noha egyedül az immunrendszer leépítésért felelős, amikor halálossá válik az már egy reakció, a szervezet elveszti védekezőképességét. Bármilyen borzalmasan hangzik, de egy HIV vírus által fertőzött beteg, ha el is távozik, végül általában egy egyszerű náthába hal bele, ami számára elviselhetetlen.

Az antibiotikumok tehát rendkívül fontosak a legsúlyosabb kórokozókkal szemben. Ehhez hasonló a gombák ereje, ami szerencsére ritkán támad meg súlyos mértékben embert, ellenben ha ez megtörténik, akkor még a baktériumoknál is nehezebb kezelni a helyzetet, a flóra helyreállításával azonban lassan, fokozatosan, kezelhető a helyzet.

Miért félünk a baktériumoktól?
Mert borzasztó veszélyesek. Az eredeti antibiotikum egy fantasztikus prototípus, maga a penicillin, amely a mai napig használható, bizonyos baktériumtörzsekre, de nem mindre, miért? A baktériumok nagy része 20 perc alatt egy új generációt hoz létre! Egy évtized alatt képes mutálódni, 2 évtized alatt már gyakorlatilag egy teljesen más baktériumfajta, alkalmazkodó, ellenálló. A baktériumok az embernél 5000-szer gyorsabban szaporodnak - és még mi vagyunk a teremtés koronái?

A legtöbb baktérium borzasztó ellenálló. Őket elpusztítatni kétféleképpen lehet, vagy magát a baktériumot kell megölni, pl. a sejtfalát elpusztítva, hogy felforduljon a baci, vagy meg kell akadályozni további szaporodását és az immunrendszerre hagyni a további takarítást.  A legtöbb antibiotikum képes ezekre, csak éppen nem minden törzs ellen hatékony. Emellett súlyos mellékhatásokat okozhatnak, a halláskárosodástól, az idegrendszeri panaszokon át, a gyomor- és bélkárosodásig!

Mi a teendő?
Léteznek a természetben olyan anyagok, amelyek sokkal erősebbek, és jobbak, amelyek nem veszítik el hatékonyságukat a baktériumokkal szemben. Bár azt gondoljuk, csak megelőzés lehet hatásos, valójában legtöbb természetes szer akut helyzetben, élesen is felveheti a harcot e kórokozókkal szemben. Ezekben a növényekben közös, hogy erős az illóanyag tartalmuk, amik a baktériumok mellett általában a vírusokra és a gombákra is halálosak, javítják a flórát. Rendszeresen és mértékkel fogyasztandók betegség esetén.

Melyek ezek a szerek, mihez fordulhatsz?
Egy kiránduláson nem biztos, hogy éppen a megfelelő szert megkapod. Főként, ha külföldre mész, lehet, borsos ára van egy antibiotikumnak, és a nyaralást tönkreteheti egy betegség. Természetesen súlyos betegség esetén az orvos tanácsait kell követni, de enyhébb gondban, átmenetileg vagy a gyógyszeres kezelés nem kis megbástyázására érdemes az alábbiakat fogyasztanunk:

Ha tehát gondban vagy és gyorsabban szeretnél felépülni, ne aggódj, hanem fordulj a természet patikájához.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)