Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A vírusok a munkahelyen is támadhatnak. Mit tehetünk ellenük?

Érdekességek2025. április 04.

Fotó: kjpargeter | Freepik

A megfázás és az influenza munkahelyi terjedése meglehetősen gyakori. A megfelelő higiénia hiánya, a félvállról vett megfázás tovább növelheti a kockázatot, szerencsére azonban vannak módszerek a fertőzés rizikójának csökkentésére. Minden nagyobb közösség potenciális veszélyforrás. A különböző vírusos és bakteriális fertőzések könnyen tudnak olyan helyen terjedni, ahol több ember tartózkodik egyszerre, és ez alól a munkahelyünk sem kivétel. Különösen oda kell figyelni abban az esetben, amikor a tünetekkel küzdő kollégánk nem vesz ki szabadságot, nem otthon kezeli és piheni ki a betegségét. Az idei influenzaszezon közepén járunk, így fontos, hogy még jobban odafigyeljünk a megelőzésre! Következzen pár szuper tipp!

Az immunrendszerünk támogatása és a megelőzés

„Minél jobb formában vagyunk, annál hatékonyabban védekezhetünk a fertőzések ellen. Szervezetünk védelme érdekében támogatnunk kell a belső immunitást és a nyálkahártyák felszínén kialakuló helyi immunitást is, hiszen így léphetünk fel a lehető leghatékonyabban a gyakori fertőzésekkel szemben- árulta el Dr. Szabó Linda a ViroStop szakértője, aki azt is elmondta ennek melyek a legalapvetőbb módjai. „Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra, mozgásra, alvásra, hidratálásra és a stresszkezelésre, vagyis próbáljunk meg amennyire csak tudunk egészséges életmódot követni. Továbbá az is fontos, hogy az étrend megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírokat és probiotikumokat tartalmazzon. Azonban ezeken túl a helyi nyálkahártya-immunitásunknak is döntő szerep jut. Ezzel kapcsolatban először is elengedhetetlen a légúti nyálkahártyák tisztaságának és megfelelő hidratáltságának megőrzése, éppen ezért használjunk olyan szájsprayt, amellyel további védőréteget vihetünk fel a nyálkahártya felületére. Ezek a termékek öt növényből származó kivonatot tartalmaznak, amelyek magas polifenoltartalmukkal elzárhatják a vírus kötőhelyeit, így akadályozva azok szervezetbe, sejtekbe történő bejutását, valamint a fertőzés kialakulását. Képesek továbbá a vírusok széles skáláját blokkolni, beleértve azokat is, amelyek a közönséges megfázásért, vírusos torokfájásért vagy influenzáért felelősek.”

Nagyon fontos a higiénia

A felső légúti fertőzések 90%-a vírusos fertőzésként kezdődik, amit egyes esetekben bakteriális fertőzés követ. A vírusok a levegőn keresztül, cseppfertőzés útján vagy használati tárgyak érintésével terjednek. A megfelelő higiéniai szokások betartásával csökkenthetjük a fertőzések egyik kollégáról a másikra való átterjedésének kockázatát.

  1. Az alapvető higiéniai szokások közé tartozik a legalább 20 másodpercig tartó szappannal és vízzel történő kézmosás vagy az antibakteriális gél használata. Emellett törekedni kell arra, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, különösképp a szánkhoz, az orrunkhoz és a szemünkhöz.
  2. A helyiségek rendszeres szellőztetésének is gyakori szokásnak kell lennie. Ez a módszer csökkenti a levegőben keringő cseppek mennyiségét, amelyek betegséget okozó vírusrészecskéket is tartalmazhatnak. Energiahatékonyság szempontjából a legelőnyösebb szellőztetési mód, amikor ez teljesen nyitott ablakokon keresztül történik.
  3. Ne feledkezzünk meg az egész kollektíva által használt közös tárgyak tisztán tartásáról és fertőtlenítéséről sem. Ide tartoznak a villanykapcsolók, a kilincsek, a mellékhelyiségekben és a konyhákban található összes eszköz, berendezés. Hasznos lehet a mobiltelefonok, billentyűzetek, egerek vagy más közös munkaeszközök felületének rendszeres fertőtlenítése is.

Mi van akkor, ha valaki a munkahelyén láthatóan beteg, vagy javában tart az influenza szezon?

„Ha munkatársunk betegen jár be dolgozni, megnő annak a kockázata, hogy mi is elkapjuk tőle.  Ez megfelelő alkalom a szájspray használatának megkezdésére és a szájmaszk viselésére.  Ezeken túl pedig próbáljunk meg kellő távolságot tartani a beteg kollégától; amennyiben ez lehetséges, legalább 2 métert”- mondta el a szakértő, aki szerint minden betegnek otthon kellene tartózkodnia még enyhébb panaszok esetén is.  „Az, hogy magunkon egy enyhébb légúti fertőzést tapasztalunk, nem jelenti azt, hogy egy másik kollégánál ugyanez nem jelentkezne súlyosabb formában. Bármelyikük krónikus betegségben szenvedhet, ami az influenza vagy a más vírusfertőzések szövődményeinek kialakulásának kockázati tényezője.”

Senki sem akar beteg lenni, ezért bánjunk egymással tisztelettel, és védjük egymást a munkahelyünkön is. Több megelőzési praktika létezik, melyekkel egyszerűen és könnyedén tudjuk védeni magunkat és a környezetünkben élőket is a fertőzésektől.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)