Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tökéletes este 5 titka - bevezetés a harmónia rejtelmeibe

Érdekességek2022. január 30.

Egy tökéletes, intim és romantikus este azt gondoljuk, teljes lehet egy finom vacsorával, vagy mécsesek, gyertyák meggyújtásával, esetleg egy szexi fehérnemű bevetésével, amely felvillanyozza kedvesünket. A harmónia azonban az érzékek doppingolásánál jóval több. Speciális megoldások békés percekre.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A harmóniát általában egy-egy nagyobb élvezetben, örömforrásban mérjük, majd elmúlik a nap, a békés este, és emlékeinkben csak egy félsiker marad a helyén. Fontos, hogy harmonikus perceket alakítsunk ki, mert anélkül, az élvezet nem lehet teljes. Mit jelent ez a harmónia? Természetesen az öt érzéktárgy, melyet érzékszerveink segítségével érzékelünk, teljes egyensúlyát, igényes egymáshoz kapcsolását.

1. Illat
Az illatok tárháza a tisztaságnál kezdődik el, a kellemetlenségek, a bűzök és szagok eltávolításával, így a szellőztetés, a friss és oxigéndús levegő, ha hiszed, ha nem még egy kis ágyhancúrhoz is szükséges, mert anélkül bizony elalszol. Ezután következik a kellemes illatok létrehozása. A pikáns és szúrós illatok egy gyors együttlétet eredményeznek, a romantikus hangulathoz inkább lágyabb, de nem túl édes illatárnyalatok illenek. A túl édes, gejl szagok pedig, baráti érzelmeket váltanak ki. Ha az illatáradatot túlzásba viszed, akkor az bűzzé válik.

2. Szín
A színekről sokat hallhatunk mennyire fontosak. A piros, vörös, a fekete és a rózsaszín egyértelműen fokozzák a szenvedélyt, de minden színnel kiválthatunk romantikát. Fontos, hogy ne legyen egyhangú a berendezés. Se túl fakó, se túl élénk. A szürke szín dominanciáját a legnehezebb kezelni egy hangulatos estéhez. Ha otthonod nagyobb részt szürke, akkor élénkvörös, bordó, narancs és rózsaszín keverésével dobd fel. Fehér virágszirmok, színes selymek kellenek. A csak hideg színek nem tudnak neked ebben kellőképp segíteni. A ruházatod mellett hangulatod is kivált egy színt az aurádban, ezért érdemes vidám hangulatba kerülnöd egy tökéletes estéhez. 

3. Íz
Az ízek nagyon fontosak, nem csupán a főételek, hanem a falatnyi kis nassolnivalók. Pl. egy csokoládé íze lehet fenomenális, de lehet rossz is, attól függően, minőségi termék-e, és nem mindegy, milyen ízt viszünk be otthonunkba. De ide tartozik pl. a bőröd íze is, ami higiéniától és a bevitt ételektől függ. Ha sötétben való romantikára gondolsz, fontosabb, hogy ajkaid mondjuk eperízűre legyenek zsírozva, mint az, hogy rossz ízűre, de vérvörösre legyenek festve. A legjobb, ha természetes ízekkel kápráztatjuk el a kedvest. A rossz, zsíros és könnyen romló ételek bevitele rosszabb ízt ad bőrödnek.

4. Hang
Egy romantikus estén elsősorban a zenével azonosítjuk, noha nagyon sok apró, érzéki és finom hang létezik, a gyertya sercegésétől kezdve, a tűz pattogásán át, a csobogó szaladó hangjáig. Ide tartozik az is, hogy megfelelő hangtónusban beszéljünk érthetően, de nem túl élesen hangosan vagy sipákolva.


5. Forma
A formák alatt pedig, mint már sejtheted - nem csak a te formádat kell érteni, hanem a tárgyak tapintását. A hideg selyemanyagok nagyon érzékiek lehetnek, de ezeket ellensúlyozni kell pamuttal, frotirral és tüllel, melegítő hatású energiákkal. De minden tárgy alakja is segíthet. A túl sok keskeny, magas, vékony, szúró, éles tárgy, vagy hegyes alakú növény és kaktusz inkább ellenérzést kelt, míg a kerek formák túlzásbavitele tunyaságot hoz létre az elmében, a kettő között próbáld meg megtalálni a legszebbet. Legyen tered, a romantika tere egyszerű, követhető és otthonos.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Így éld túl a nyarat cukorbetegként

2025. július 20.

Fontos tanácsok és tévhitek

A nyári meleg mindenki számára kihívást jelenthet, azonban a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők számára különösen komoly kockázatokat rejthet. Magyarországon több mint egymillió ember érintett cukorbetegségben, és még többen élnek inzulinrezisztenciával. Nyáron a hőmérséklet-emelkedés miatt fokozott figyelemre van szükségük, hiszen a magas vércukorszint és a kiszáradás veszélye jelentősen megnőhet – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere a cukorbetegek világnapja alkalmából.

Rejtett veszélyek a hőségben

A nyári hónapokban a cukorbetegek könnyebben kiszáradhatnak, mivel a magas vércukorszint fokozza a vizeletürítést. Ha a betegség szövődményeként már kialakult ér- vagy idegkárosodás, akkor a verejtékmirigyek sem működnek megfelelően, így könnyen hőgutát kaphatnak.

„Nyáron gyakran észrevétlen maradhatnak a kiszáradás korai tünetei – például a szomjúságérzet, fejfájás, sötétsárga és kevés vizelet, szédülés, fáradékonyság, étvágytalanság –, ezért cukorbetegek esetében még tudatosabban kell odafigyelni a folyadékbevitelre, különösen, ha idősek” – figyelmeztet dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

A nagy meleg az inzulinrezisztensekre is veszélyt jelenthet, mivel stresszreakciót okoz a szervezetben, ami kortizol- és adrenalinfelszabadulással járhat, ez pedig megemeli a vércukorszintet és növeli az inzulinrezisztenciát. Melegben aludni sem tudunk olyan jól, ami szintén rontja az inzulinrezisztenciát.

A betegségben érintettek közül kiemelt figyelmet kell szánni a gyerekeknek és kismamáknak. Gyermekek esetében fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, nyári táborokban pedig szükséges a megfelelő orvosi dokumentáció inzulinadagokkal, étkezési utasításokkal, és egy olyan felelős személy jelenléte, aki érti az 1-es típusú cukorbetegség kezelését, mivel ezzel szokott probléma lenni. Kismamáknál kiemelten fontos a folyamatos vércukorszint-monitorozás, hiszen a magzat egészségére is hatással lehet a vércukorszint jelentős ingadozása.

Honnan tudod, hogy eleget iszol?

2025. július 20.

A legmegbízhatóbb jelzés nem a szomjúság, hanem a vizeletürítés. A vesék óránként maximum 1 liter vizet képesek feldolgozni, ezért a legjobb stratégia a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel. Napi 8–10 pohár, azaz óránként kb. 2,5 deci víz tökéletesen támogatja a szervezetet, amivel a bőrünknek, a közérzetünknek, sőt a teljesítőképességünknek is jót teszünk! Ha napi 7–8 alkalommal van vizeleted, és annak színe sohasem sötét sárga, akkor jó úton jársz! Ha nem, ideje még egy pohár vízzel többet inni.

Külön odafigyelést igényelnek

A gyerekek és az idősek! A kisebbekben még nem tudatosul a vízfogyasztás fontossága, ezért a folyadékbevitelükre a felnőtteknek kell figyelnie. Gyakran úgy belemerülnek a játékba, hogy még a szomjúságot sem érzik. Ráadásul a kicsik testének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. Az időseknek pedig az életkor előre haladtával romlik a szomjúságérzete, ezért nem érzékelik, hogy inniuk kéne. Többségük nehezen mozog, ezért kétszer is meggondolják, kimenjenek-e egy pohár vízért, vagy éppen azért nem isznak, hogy ne kelljen a mosdóba járniuk. Illetve sokan élnek olyan krónikus betegséggel, vagy szednek olyan gyógyszereket, amelyek hatással vannak testük folyadékegyensúlyára. Már azzal is sokat segítünk, ha mindig kezük ügyébe teszünk egy pohár innivalót: cukormentes teát, vizet, limonádét, és ügyelünk arra is, hogy napi rendszerességgel egyenek magas víztartalmú fogásokat, például levest.

A másik terület, amikor fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, ha a szervezet valami miatt túlzott mennyiségben veszít folyadékot. Itt nem csak a kánikula miatti izzadásra kell gondolni, hanem a nyáron gyakori lázas, hányással, hasmenéssel járó betegségekre is. Ilyenkor ezt a nagyobb folyadékveszteséget is vissza kell pótolni, hogy elkerüljük a súlyosabb, kiszáradásos állapotot, ami már kórházi ellátást igényel.

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

2025. július 19.

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.