Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tisztaság fél egészség

Érdekességek2018. február 01.

Ha a kicsi sokat bukik, átnedvesedhet az ágymatrac. De az sem tesz jót neki, ha a nagyobb gyerek éjszaka bepisil. Ilyenkor a matracon könnyen telepednek meg a bacik és a gombák. Hogyan őrizzük meg a kicsik és a nagyok ágymatracának higiéniáját? Ehhez ad jó tanácsot a gyerekorvos.

Ha bukik a baba

Az első hónapokban gyakori, hogy a baba szopások után némi tejet bukik, néha a szülők számára ijesztő mennyiséget is. Ennek egyik oka lehet, hogy az anyatej folyékony, és az első hetekben nem működik tökéletesen a baba gyomrának záróizma. Az is előfordul, hogy a kicsi túl sokat szopik, ezért a feleslegtől bukással szabadul meg. Amikor a csecsemő szopás közben vagy utána köhög, az előidézheti a nagyobb mennyiségű bukást.

Megelőzési javaslatok:
– Szopás előtt ne hagyd a picit sokáig sírni, mert levegőt nyel közben.
– Szoptatás közben többször böfiztesd meg.
– A szopás után ne mozgasd intenzíven a babát.
– Fektesd az oldalára, mert így ki tud folyni a folyadék a szájából.

Fontos: a cumisüvegből táplált babák általában többet buknak! Ez főleg akkor van, ha több vagy nagyobb lyukú cumival etetitek, és emiatt dől a folyadék a szájába.

A váladék felfogására a picik feje alá gyakran tesznek pelenkát. Ennek ellenére sokszor átázik a lepedő és a matrac is, melyben gyorsan elszaporodnak a káros baktériumok és a gombák. A kellemetlen szag is állandósulhat.


A gumilepedő nem a legjobb választás

A várandós anyák már gyakran a baba megszületése előtt berendezik a babaszobát, a kiságyba megveszik a matracot és az ágyneműt is. A jó matracok átlélegző tulajdonságúak, így nem fülled be a kicsi fejecskéje, háta.

Régen a váladékok felfogására gumilepedőt használtak a pamutlepedő alatt. Ez a lepedő nemcsak csörög a baba minden mozdulatára, de leblokkolja a matrac átlélegző tulajdonságát, és ezért a baba beizzad. Gyakran összegyűrődik, és így „töri” az érzékeny bőrt, és akár fájdalmat is okozhat piciteknek. Ez a probléma fokozottan jelentkezik nagyobb gyerekeknél, akik már intenzíven mozognak, felállnak a kiságyban. Javaslom, hogy használjatok átlélegző, vízzáró tulajdonságú, körben gumis lepedőt. Az a jó, amelynek puha, 100% pamut a babával érintkező felülete, a matrac felőli oldala pedig vízzáró. vízzáró, de puha átlélegző poliuretán. 

Ha csecsemőtöket a nagyágyba fektetitek, használhattok speciális szobatisztaságra szoktató lepedőt, amelynek két puha flanelrétege közé van „rejtve” a poliuretán. Nem mozdul el a nagyágyban, miközben 100%-osan védi a matracotokat, és kisbabátok puha flanelon fekszik.

Ha a nagy is bepisil éjszaka

Az általános iskolát kezdők több mint 10%-ánál fordul elő, a fiúknál megközelíti a 15%-ot is azoknak az aránya, akik éjszaka bepisilnek. Ezt leggyakrabban a gyermek szorongása váltja ki, pl. családi probléma, óvodai, iskolai beszoktatás, kistestvér születése. A szülőknek a gyermekekkel szembeni túlzott elvárásai is kiválthatják az ágybavizelést.

Amit ne tegyetek a gyermeketekkel, mert nem használ:
– Ne pelenkázzátok be, és ne keltsétek fel éjszaka pisilni. Mindkettő azt az ingert erősíti, hogy lehet félálomban is pisilni. Ezekkel a módszerekkel késleltetitek a szobatisztaság kialakulását.
– Ne szidjátok, büntessétek gyerkőcötöket.

Amit tegyetek:
– Türelemmel, sok szeretettel viselkedjetek vele.
– Teremtsetek olyan körülményeket, hogy gyorsan, diszkréten meg tudjátok oldani a pisis holmik cseréjét, a matrac szennyeződése nélkül.

A gyermek ágybavizelése az egész család mindennapjait befolyásolja. Nem pihen ő sem kielégítően, de nektek sem egyszerű az „éjszakai műszak”.

Gyakran előforduló „baleset”, hogy az óvodában a délutáni alváskor bepisil a gyerek. Ilyenkor is könnyíti a probléma kezelését a speciális szobatisztaságra szoktató lepedő használata.

Sokszor csúfolják, kinevetik a nem szobatiszta óvodást, de főleg a kisiskolást. Segítsetek, támogassátok gyermeketeket, adjatok időt neki rá, hogy megtanulja „kontrollálni” a testét!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.