Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tavasz első zöldségei – zöld levelű saláták

Érdekességek2018. május 11.

Tavaszi fáradság ellen, formába lendüléshez, és a fogyókúrához is kitűnő választás a spenót, a sóska, a saláta a zsázsa és a retek. A tavasz első zöldségei nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

Fejes saláta

Bár egész évben kapható, mégis inkább a tavaszi nyári hónapokra jellemző zöldség. Zsenge, lédús és nem hiányozhat az asztalunkról, amikor frissítő kevert salátát akarunk készíteni. Kiváló C-vitamin, vas- és kálciumforrás, és mindez rendkívül kevés kalóriában. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, nehogy veszítsen a tápértékéből. A hűtőszekrényben több napig is eláll.

TIPP - Méregtelenít és szépíti a bőrt is

Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének elősegítéséhez és a szervezet frissen tartásához. Jótékony hatásúak lehetnek a reumatikus és a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is.

Dr. Babulka Péter


Spenót

Lehetőleg olyat vásároljunk, amelynek a levelei épek, egységes színűek, folt nélküliek. Kiemelkedően sok folsav, kálcium, A- és B9-vitamin található benne. Bár magas a vastartalma, mégsem akkora, mint ahogy Popeye korában hitték. Bővelkedik oxálsavban, ezáltal vesekő esetén különösen ajánlott. Salátába keverve nagyon ízletes, sokkal lédúsabb. Elég, ha leforrázzuk, csak ezután fűszerezzük.

TIPP - Magas vérnyomás, stroke, koleszterin ellen is bevethető


A spenótnak fontos szerepe van a magas vérnyomás, a stroke és a kórosan magas koleszterinszint megelőzésében, a rákkeltő nitrózaminok képződésének gátlásában, illetve a székrekedés enyhítésében.
Dr. Babulka Péter

Retek

Bár nincs benne sok tápanyag, a retek kiváló B- és C-vitaminforrás és rendkívül magas víztartalmú. Számos ásványi anyagot is tartalmaz és megtalálható benne az enyhén csípős ízéért felelős mustárecet. Kevés kalória van benne. Sok különböző változta ismert, tehát ami a színeket és a formákat illeti, széles paletta áll rendelkezésünkre: piros, rózsaszín, kerek, és hosszúkás. Ez utóbbin vágjunk be hosszanti csíkokat, áztassuk rövid időre sós vízbe és várjuk meg, míg magától kinyílik. Sokan nem tudják, de a retek levelei is fogyaszthatók.

Kerti zsázsa

Ez az ízletes, enyhén kesernyés és fűszeres ízű zöldségnövény mustárolajat tartalmaz. Nemcsak finom íze, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Ízletes salátába keverve vagy angolszász szokás szerint szendvicsekben. Mivel növényi rostokban, C- és E-vitaminban gazdag, de ásványi sókat is tartalmaz, mint amilyen a kálium, a kálcium és a vas, megelőzhető vele a vérszegénység. Vértisztító hatása miatt fogyasztásával elkerülhetőek a fertőzések. Jó vízhajtó.

Sóska

Annak ellenére, hogy a sóska nem túl gyakori étel az asztalunkon, érdemes belekeverni ízletes és frissítő salátánkba már csak azért is, mivel rengeteg vasat tartalmaz (100 grammonként 8,5 mg-ot), amely fedezi a napi vasszükségletünket. Kiváló A- és C-vitamin-forrás és a kalóriatartalma is alacsony. Savanyú íze jól illik a tojáshoz, de felhasználhatjuk különböző szószok, levesek elkészítésénél is.

TIPP - Gyermekvállalás előtt fel kell tölteni a folsavraktárokat!

Sóska, saláta, spenót, spárga mind folsavban gazdag növények. Azok a nők, akik gyermekvállalásra készülnek, egyenek sokat belőle, hiszen a terhesség kezdetén a folsavszükséglet megduplázódik.

Vigyázat, a folsav hő hatására lebomlik!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.