Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tavasz első zöldségei – zöld levelű saláták

Érdekességek2018. május 11.

Tavaszi fáradság ellen, formába lendüléshez, és a fogyókúrához is kitűnő választás a spenót, a sóska, a saláta a zsázsa és a retek. A tavasz első zöldségei nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

Fejes saláta

Bár egész évben kapható, mégis inkább a tavaszi nyári hónapokra jellemző zöldség. Zsenge, lédús és nem hiányozhat az asztalunkról, amikor frissítő kevert salátát akarunk készíteni. Kiváló C-vitamin, vas- és kálciumforrás, és mindez rendkívül kevés kalóriában. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, nehogy veszítsen a tápértékéből. A hűtőszekrényben több napig is eláll.

TIPP - Méregtelenít és szépíti a bőrt is

Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének elősegítéséhez és a szervezet frissen tartásához. Jótékony hatásúak lehetnek a reumatikus és a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is.

Dr. Babulka Péter


Spenót

Lehetőleg olyat vásároljunk, amelynek a levelei épek, egységes színűek, folt nélküliek. Kiemelkedően sok folsav, kálcium, A- és B9-vitamin található benne. Bár magas a vastartalma, mégsem akkora, mint ahogy Popeye korában hitték. Bővelkedik oxálsavban, ezáltal vesekő esetén különösen ajánlott. Salátába keverve nagyon ízletes, sokkal lédúsabb. Elég, ha leforrázzuk, csak ezután fűszerezzük.

TIPP - Magas vérnyomás, stroke, koleszterin ellen is bevethető


A spenótnak fontos szerepe van a magas vérnyomás, a stroke és a kórosan magas koleszterinszint megelőzésében, a rákkeltő nitrózaminok képződésének gátlásában, illetve a székrekedés enyhítésében.
Dr. Babulka Péter

Retek

Bár nincs benne sok tápanyag, a retek kiváló B- és C-vitaminforrás és rendkívül magas víztartalmú. Számos ásványi anyagot is tartalmaz és megtalálható benne az enyhén csípős ízéért felelős mustárecet. Kevés kalória van benne. Sok különböző változta ismert, tehát ami a színeket és a formákat illeti, széles paletta áll rendelkezésünkre: piros, rózsaszín, kerek, és hosszúkás. Ez utóbbin vágjunk be hosszanti csíkokat, áztassuk rövid időre sós vízbe és várjuk meg, míg magától kinyílik. Sokan nem tudják, de a retek levelei is fogyaszthatók.

Kerti zsázsa

Ez az ízletes, enyhén kesernyés és fűszeres ízű zöldségnövény mustárolajat tartalmaz. Nemcsak finom íze, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Ízletes salátába keverve vagy angolszász szokás szerint szendvicsekben. Mivel növényi rostokban, C- és E-vitaminban gazdag, de ásványi sókat is tartalmaz, mint amilyen a kálium, a kálcium és a vas, megelőzhető vele a vérszegénység. Vértisztító hatása miatt fogyasztásával elkerülhetőek a fertőzések. Jó vízhajtó.

Sóska

Annak ellenére, hogy a sóska nem túl gyakori étel az asztalunkon, érdemes belekeverni ízletes és frissítő salátánkba már csak azért is, mivel rengeteg vasat tartalmaz (100 grammonként 8,5 mg-ot), amely fedezi a napi vasszükségletünket. Kiváló A- és C-vitamin-forrás és a kalóriatartalma is alacsony. Savanyú íze jól illik a tojáshoz, de felhasználhatjuk különböző szószok, levesek elkészítésénél is.

TIPP - Gyermekvállalás előtt fel kell tölteni a folsavraktárokat!

Sóska, saláta, spenót, spárga mind folsavban gazdag növények. Azok a nők, akik gyermekvállalásra készülnek, egyenek sokat belőle, hiszen a terhesség kezdetén a folsavszükséglet megduplázódik.

Vigyázat, a folsav hő hatására lebomlik!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)