Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tavasz első zöldségei – zöld levelű saláták

Érdekességek2018. május 11.

Tavaszi fáradság ellen, formába lendüléshez, és a fogyókúrához is kitűnő választás a spenót, a sóska, a saláta a zsázsa és a retek. A tavasz első zöldségei nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

Fejes saláta

Bár egész évben kapható, mégis inkább a tavaszi nyári hónapokra jellemző zöldség. Zsenge, lédús és nem hiányozhat az asztalunkról, amikor frissítő kevert salátát akarunk készíteni. Kiváló C-vitamin, vas- és kálciumforrás, és mindez rendkívül kevés kalóriában. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, nehogy veszítsen a tápértékéből. A hűtőszekrényben több napig is eláll.

TIPP - Méregtelenít és szépíti a bőrt is

Rendszeres fogyasztásuk nélkülözhetetlen a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének elősegítéséhez és a szervezet frissen tartásához. Jótékony hatásúak lehetnek a reumatikus és a bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében is.

Dr. Babulka Péter


Spenót

Lehetőleg olyat vásároljunk, amelynek a levelei épek, egységes színűek, folt nélküliek. Kiemelkedően sok folsav, kálcium, A- és B9-vitamin található benne. Bár magas a vastartalma, mégsem akkora, mint ahogy Popeye korában hitték. Bővelkedik oxálsavban, ezáltal vesekő esetén különösen ajánlott. Salátába keverve nagyon ízletes, sokkal lédúsabb. Elég, ha leforrázzuk, csak ezután fűszerezzük.

TIPP - Magas vérnyomás, stroke, koleszterin ellen is bevethető


A spenótnak fontos szerepe van a magas vérnyomás, a stroke és a kórosan magas koleszterinszint megelőzésében, a rákkeltő nitrózaminok képződésének gátlásában, illetve a székrekedés enyhítésében.
Dr. Babulka Péter

Retek

Bár nincs benne sok tápanyag, a retek kiváló B- és C-vitaminforrás és rendkívül magas víztartalmú. Számos ásványi anyagot is tartalmaz és megtalálható benne az enyhén csípős ízéért felelős mustárecet. Kevés kalória van benne. Sok különböző változta ismert, tehát ami a színeket és a formákat illeti, széles paletta áll rendelkezésünkre: piros, rózsaszín, kerek, és hosszúkás. Ez utóbbin vágjunk be hosszanti csíkokat, áztassuk rövid időre sós vízbe és várjuk meg, míg magától kinyílik. Sokan nem tudják, de a retek levelei is fogyaszthatók.

Kerti zsázsa

Ez az ízletes, enyhén kesernyés és fűszeres ízű zöldségnövény mustárolajat tartalmaz. Nemcsak finom íze, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Ízletes salátába keverve vagy angolszász szokás szerint szendvicsekben. Mivel növényi rostokban, C- és E-vitaminban gazdag, de ásványi sókat is tartalmaz, mint amilyen a kálium, a kálcium és a vas, megelőzhető vele a vérszegénység. Vértisztító hatása miatt fogyasztásával elkerülhetőek a fertőzések. Jó vízhajtó.

Sóska

Annak ellenére, hogy a sóska nem túl gyakori étel az asztalunkon, érdemes belekeverni ízletes és frissítő salátánkba már csak azért is, mivel rengeteg vasat tartalmaz (100 grammonként 8,5 mg-ot), amely fedezi a napi vasszükségletünket. Kiváló A- és C-vitamin-forrás és a kalóriatartalma is alacsony. Savanyú íze jól illik a tojáshoz, de felhasználhatjuk különböző szószok, levesek elkészítésénél is.

TIPP - Gyermekvállalás előtt fel kell tölteni a folsavraktárokat!

Sóska, saláta, spenót, spárga mind folsavban gazdag növények. Azok a nők, akik gyermekvállalásra készülnek, egyenek sokat belőle, hiszen a terhesség kezdetén a folsavszükséglet megduplázódik.

Vigyázat, a folsav hő hatására lebomlik!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.