Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A stresszhiány is lehet pokol

Érdekességek2018. március 17.

A kazánt két ördög fűti, Egyhangúság és Céltalanság! A stresszre szükségünk van. A túl kevés stressz, az ingerszegény, kihívásoktól mentes környezet is önmaga ellentétébe csaphat át. Az az ember, aki unalmas, egyhangú életet él, akinek mindennapjaiból hiányzik a változatosság, a pezsgés, gyakran elégedetlenséget, dühöt, szorongást érez emiatt, és ezáltal válik hajlamossá a stresszel összefüggő problémákra, betegségekre. Ez a stresszhiányos stressz.  

Úgy gondolhatnánk, hogy a dolgozó, különösen a magasabb, felelős beosztásban dolgozó nők esetében ez a probléma egyáltalán nem jelentkezik, hiszen az unalom, az egyhangúság fenyegeti legkevésbé őket. Ez általában igaz, de néhányan közülük szinte stresszfüggővé válnak. Ezért hosszabb-rövidebb kényszerpihenők, például egy lábtörés, vagy kisebb műtét utáni lábadozás, de akár a szabadság vagy egy pihenésre szánt hosszú hétvége is elviselhetetlenül ingerszegénynek, unalmasnak bizonyulhat a magasabb stressz szinthez szokott nő számára. Sőt, a nyugalmasabb időszakokban egyesek szinte keresik az izgalmakat, hogy meneküljenek a tűrhetetlennek érzett unalom elől. S még jó, ha csak önmaguk számára keresik a stresszt, hiszen nyugtalanságukkal környezetük számára is megsokszorozhatják azt.


Hasonló okokból alakul ki egyes nőknél az ún. GYES betegség. Hiszen Artemis, Athéné és Aphrodité számára alig elviselhető megpróbáltatást jelent egész nap otthon maradni egy-két aprósággal – elszigetelve, elvágva a külvilág élményeitől, eseményeitől, kihívásaitól. Az ingerszegény környezet, a kihívások hiánya feszültté, ingerültté teszik ezeket a nőket. Ilyenkor a máskor elhanyagolható nehézségeket felnagyítják, hajlamosak bolhából elefántot csinálni. Zsémbessé, veszekedőssé válnak, ami egyáltalán nem használ sem a gyermekek fejlődésének, sem a családi otthon harmóniájának.

Természetesen az emberek, a nők monotónia-tűrése, változatosság iránti igénye igen különböző. A legrosszabbul Artemisz és Aphrodité éli meg a bezártságot. Ha egy ilyen nő a társadalom, a környezet hatására hagyományos női szerepekbe kényszerül, a családi, háztartási szerepek monotóniája frusztrációt, sőt depressziót eredményezhet nála. Legrosszabb esetben az alkohol nyújt kétes értékű, és persze átmeneti menekvést a helyzetből.

Az erős és sikeres férfiak feleségeinek általában nagyobb a monotónia-tűrő képessége. Számukra csak évekkel később jelentkezik a hiányérzet, amikor a gyerekek cseperedni kezdenek. Gyakran maguk sem értik, mi történik velük, egyszerűen egyre kevésbé érzik jól magukat a bőrükben. Ha panaszkodnak, vagy megbetegszenek, a környezet sem érti, mi bajuk is lehet irigyelt „jódolgukban”? Déméterre hirtelen, de annál intenzívebben tör rá a stresszhiány, amikor gyerekei felcseperedtek, és elhagyták az otthont. Ilyenkor gyakran úgy érzi, élete értelmetlenné vált, már semmi jó sem történhet vele. Az is lehet, hogy a sikeres férfi túlságosan elfoglalt, kevés időt tölt otthon, nem osztja meg feleségével örömét, gondjait, nem méltányolja az asszony erőfeszítéseit. Ilyenkor Héra érzi elhanyagoltnak, kifosztottnak, áldozatnak magát. És féltékennyé válik, akár van oka rá, akár nincs.

Legjobban Perszephoné tűri a monotonitást, mint engedelmes, jó kislány. Számára a házasság is lehet olyasmi, ami csak úgy megtörténik vele, de érzelmileg kívül marad. Nem lép ki a házasságból, hanem csendes visszavonultságban tovább álmodozik arról, hogy „történjen már végre valami”.

Azt gondoljuk: a házassági krízisek, a válások forrása a túlságosan sok stressz, amivel a partnerek nem tudnak megbirkózni. Ez általában igaz, de krízishez, sőt váláshoz vezethet a túlzott stabilitás, a telítődés, a monotónia is.

Voltaképpen a stresszhiányos stressz miatt félünk annyira a magánytól. Hiszen a magány korántsem azonos az egyedülléttel. Valamennyien voltunk már úgy egyedül, hogy nem éreztük magányosnak magunkat. Az egész napos nyüzsgés, számtalan feladat, kommunikációs kényszer után sokan vágyunk az egyedüllétre, hogy zavartalanul, teljes figyelmünkkel foglalkozhassunk önmagunkkal. Igaz, ezt néha igen nehéz kiharcolnunk magunknak. De biztosan tapasztaltuk már az ellenkezőjét is: emberek között vagyunk, társaságban, és mégis – mintha üvegfal választana el a többiektől – magányosnak érezzük magunkat. Egy kiüresedett kapcsolatban, házasságban pedig semmi sem nyomasztóbb, mit a páros magány. Természetesen nagy különbségek lehetnek abban, hogy kinek mennyi egyedüllétre van szüksége, illetve abban, hogy ki, mikor és hogyan éli meg a magányosságot.

Tulajdonképpen mi olyan nyomasztó és fenyegető a magányban? Úgy vélem a védtelenség érzése, a teljes magunkra utaltság. Amikor senkivel sem beszélhetünk, senkihez sem fordulhatunk, s csak ürességet érzünk önmagunkban és magunk körül. S ez nem más, mint a stresszhiányos stressz.

A magányt az unalom teszi alig elviselhetővé. Manapság könnyebb kitöltenünk az űrt, könnyebb elütni az időt. Válogathatunk a tv-csatornák szinte végtelen kínálatából. Ez segít az unalom elűzésében, de egyben növeli a passzivitást, azt a várakozást, hogy kívülről jöjjön a segítség, sőt elaltatja kreativitásunkat, alkotó tehetségünket, pedig csak az segíthetne igazán. Az unalom a bezártság, az érdektelenség jele. Ahhoz, hogy legyőzzük, arra van szükség, hogy érdeklődésünket, aktív figyelmünket, törődésünket ráirányítsuk valakire vagy valamire. Ehhez pedig erőfeszítésre van szükség.

Paradox módon annál kínzóbbnak, kilátástalanabbnak éljük meg a magányt, minél inkább menekülünk előle, mert az örökös menekülésben sosem tanuljuk meg, hogyan bánjunk vele. Rohanó világunkban, mikor mindig csak kifelé élünk, nem tanuljuk meg felfedezni, megismerni önmagunkat, és ha mégis elér a magány, nem merjük vállalni önmagunkat, nem merünk befelé fordulni, hogy felismerjük, kire-mire van szükségünk valójában. Így végső soron bezáródunk, s egyre kevesebb lehetőségünk, kilátásunk marad új találkozásokra. Egyidejűleg elveszítjük legfontosabb képességünket: azt hogy örülni, szeretni tudunk.

Az érzelmi magány, az elhagyatottság-érzés, a tartalmas emberi kapcsolatok hiánya gyakran a bizalmatlanságból, félelemből fakad. Bezárkózunk, nem merünk szeretni, nehogy csalódás érjen. Vállaljuk a kockázatot! Vágjunk bele: szeressünk valakit, ahelyett, hogy arra várnánk: minket szeressenek. Ehhez azonban nemcsak egy másik emberrel kell kapcsolatot építenünk, hanem önmagunkkal is. Ha tudunk befelé figyelni, ha megismerjük, elfogadjuk, sőt megszeretjük önmagunkat, akkor tudunk szeretni másokat is, és tartalmas, érzelemteli kapcsolatokat teremteni. Hesztiára és Aphroditéra egyaránt szükségünk van.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.