Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A stressz okozta tünetek hosszú ideig észrevétlenek

Érdekességek2018. április 03.

Mai stresszel teli, felgyorsult életünkben a cégek közép- és felsővezetői fokozott pszichés terhelésnek vannak kitéve. A mozgásszegény életmód, az ülő-foglalkozás, a pszichés stressz mind olyan tényezők, melyek bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát növelik. Ugyanakkor a menedzserek betegállományban töltött ideje a cégek számára igen komoly bevételkiesést jelent. Az egészségügyi szűrővizsgálaton, közkeletű nevén menedzserszűrésen való rendszeres részvétel épp ezért fontos – hívja fel a figyelmet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyász-kardiológus szakorvosa.

A betegségek természetesen nemcsak a menedzsereket érintik, a stressz, a komoly fizikai, a szellemi terhelés a más munkakörben dolgozók egészségét is fenyegeti, sőt, sajnos nem kerüli el az otthon dolgozó, akár családanya, háziasszony szerepet betöltő hölgyek életét sem.

A menedzserbetegség tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, és általában akkor keresi fel a beteg az orvost, mikor már nagy a baj. Ha a tünetek tartós fennállását követően nem fordulunk szakemberhez, és nem szüntetjük meg a kiváltó okokat, ezek előbb-utóbb akár komolyabb szervi megbetegedésekhez vezethetnek.


Figyelemfelkeltő tünetek

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, mindenképp érdemes elmenni a szűrésre, de a rendszeres ellenőrzés akkor is javasolt, ha épp nem érezzük, hogy baj van.

Legjobb orvosság: a megelőzés

„A megelőzést, a kóros folyamatok idejében való felismerését,  akár tüneteket még nem is adó stádiumban tartjuk legfontosabb feladatunknak. Hisszük, hogy az idejében felfedezett egészséget károsító folyamatok befolyásolásával meg tudjuk előzni a betegségek, illetve a rettegett szövődmények kialakulását, vagy legalább időben eltolni, enyhíteni azokat. Természetesen  a már fennálló  betegségek aktuális állapotát, az alkalmazott kezelés hatékonyságát is vizsgáljuk. Emellett sokan fordulnak hozzánk hosszabb kihagyás után tervezett sporttevékenység indítása előtt, a terhelhetőségük felmérése céljából. Tervezett terhesség előtt is járnak hozzánk egészségtudatos hölgyek, akik szeretnék biztosan  tudni, hogy szervezetük a lehető legjobb állapotban van ahhoz, hogy életet adhasson egy kis gyermeknek" – mondja Dr. Pácz Alexandra.

A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel elősegítve a különböző megbetegedések kialakulását.

A doktornő felhívja a figyelmet, hogy az egészség megőrzése kulcsfontosságú, hiszen ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat az ember el tudja látni, elsődleges a kondíció megőrzése. „A menedzserszűrés rendszeres, évenkénti igénybe vételét javasoljuk szinte mindenkinek, annak érdekében, hogy a páciens állapotában beálló változást idejében észlelni tudjuk. Rögzítjük a reményeink szerinti javulást, illetve idejében észleljük az esetleges hanyatlást is. Azonos protokoll szerinti vizsgálataink évről- évre összevethetők, nyomon követhetők" – teszi hozzá.

Magyarországon is felismerték a fontosságát

„Egy délelőtt alatt, néhány órán belül igyekszünk feltárni a jelen lévő rizikófaktorokat. A vizsgálatok egyenkénti megszervezése egyéni úton heteket venne igénybe, de így néhány óra alatt már képet kaphat a páciens egészségi állapotáról. Minden csomag kötelezően tartalmazza a kardiovaszkuláris betegségek rizikó felmérését, vér és vizeletvizsgálatot, hiszen a daganatos betegségek mellett hazánkban a vezető halálok a szív- érrendszeri betegségek csoportja" – mondja a doktornő.

A menedzserszűrést követően, tíz munkanapon belül,  részletes leírást adnak az elvégzett vizsgálatokról, a feltárt eltérésekről, valamint életmódbeli tanácsokkal látják el pácienseinket. Természetesen sürgősségi, vagy komolyabb beavatkozások igénylő eltérés esetén azonnali leletet, tanácsot, irányítást kap a páciens.

Számos munkaadó felismerte már Magyarországon is a menedzserszűrés fontosságát, hiszen a cégeknek is érdeke, hogy az alkalmazottak ne váljanak egészségügyi okokból hosszabb-rövidebb időre munkaképtelenné. A rendszeres szűréssel garantáltan kevesebb lesz a betegállományban töltött napok száma, illetve ezzel együtt a táppénzre fordított kiadások mértéke is csökken - az éves szűrésekkel mind a munkáltató, mind a munkavállaló jól jár.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)