Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A probiotikumokról: Melyik az igazi?

Érdekességek2019. május 08.

A probiotikus színtenyészetekkel előállított tejtermékek a múlt század utolsó évtizedeiben rendkívül elterjedtek. Legismertebbek közülük a savanyú tejkészítmények és -italok, de a következő években a probiotikus sajtok nagymérvű elterjedése is várható.

Joghurtok és étrend-kiegészítők mint probiotikumforrások
Gyomor- és bélrendszerünkben többfajta mikroorganizmus található. A gyomorban viszonylag kevés, majd a bélcsatornában lefelé haladva egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elô a baktériumok, a vastagbélben kb. 400–500 fajta baktérium él.
Egyes számítások szerint a baktériumok száma egy gramm béltartalomban eléri az egybilliót, a mikróbák össztömege felnútteknél nagyjából egy–másfél kg.

Azokat a humán, vékony- és vastagbélben élô jótékony hatású, ún. bélbarát tejsavbaktériumokat, amelyek nélkül az emberi élet nem képzelhetô el, probiotikumoknak nevezzük, a velük készített élelmiszeripari termékek pedig probiotikusak. A probiotikumok szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.

A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek nagyobb részben a Lactobacillus (Lb.), kisebb részben a Streptococcus (Sc.) nemzetséghez tartoznak. Mai ismereteink szerint minden tejsavbaktérium olyan metabolitokat termel, amelyek elônyösek az ember egészségére, de nem minden tejsavbaktérium-törzs probiotikus (1). Egyértelmûen hasznos tulajdonságú bélbaktériumok közé tartoznak a Bifidobacteriumok (B.) is.

A probiotikus színtenyészetekkel előállított tejtermékek a múlt század utolsó évtizedeiben rendkívül elterjedtek. Legismertebbek közülük a savanyú tejkészítmények és -italok, de a következő években a probiotikus sajtok nagymérvű elterjedése is várható.

Az egészséges vastagbélben a probiotikumok aránya 40–45%, ez az arány a hazai lakosságban mindössze 12%. Ez a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet és a Pécsi Tudományegyetem által közösen végzett klinikai vizsgálatok adata. A probiotikumok nagy számban pusztulnak antibiotikumkúra során, a helytelen életmód és táplálkozás következtében, környezeti ártalmak hatására stb., ezért indokolt, hogy a probiotikumokról szót ejtsünk.


A probiotikumok felvehetők
– probiotikus élelmiszerekkel (elsősorban tejtermékekkel, gyümölcslevekkel, jégkrémekkel),
– probiotikus étrend-kiegészítőkkel, valamint
– probiotikus gyógyszerrel.

Amíg azzal mára egyre többen tisztában vannak, hogy fontosak a probiotikumok, amelyeket többféle forrásból tudunk pótolni, azt kevesen tudják, hogy a különbözô probiotikus termékek között nagy különbség van.

Mit jelent a minôség a probiotikumoknál?

A probiotikus törzseknek meg kell felelniük a FAO/WHO követelményeinek (megnevezés, azonosítás,  biztonságosság). Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (FDA) a probiotikumokat „Általában biztonságosnak elismert” (Generally Recognized As Safe, GRAS) minôsítésû organizmusok közé sorolja.
Minél nagyobb hányaduk legyen stabil a hosszú szavatossági idôn belül. A probiotikumok élô táplálékalkotók, ezért fontos, hogy minél hosszabb ideig maradjanak életben.

Probiotikumok a tejtermékekben
A probiotikus élelmiszerek piaca a legnagyobb arányban tejtermékekbôl áll. Korszerűségük legfontosabb kritériuma az élô probiotikus csíraszámuk, amelynek legalább 108/g értékûnek kell lennie (ISAPP, 2003), A jelenlegi kutatási eredmények alapján úgy tûnik, az adagolásnak nincs felsô határa. A probiotikumok elônyben részesített hordozói a savanyú tej- és tejszínkészítmények, a túrókészítmények, az érlelt sajtok, a vaj- és sajtkrémek.

A piac fogékony azokra az élelmiszerekre, amelyeket egészséges étkekként hirdetnek, s finom az ízük. Az élelmiszerek címkéjén a probiotikus tényt feltüntetik, azonban a törzsekre vonatkozó információt már csak kismértékben találjuk meg a termékeken. Például a sovány és félzsíros joghurtok közül a hazánkban gyakrabban kapható félszáz terméket áttekintve a címkékrôl kiderül, hogy 16 termék probiotikus, de csak hét terméken szerepel a probiotikus törzs megnevezve, a csíraszámról pedig egyik sem ad tájékoztatást. Pedig a termék valódi értéke csak megfelelô csíraszám felett érvényesül.

Probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők
Az utóbbi időben a probiotikus étrend-kiegészítők óriási léptékű terjedésének vagyunk a tanúi. Megjelenési formájuk jellemzően kapszula, amelybe liofilezett baktériumkoncentrátumot töltenek, kisebb arányban pedig tabletta, rágótabletta és por. Az étrend-kiegészítőkön a gyártó vagy forgalmazó gondot fordít arra, hogy a rendeletnek megfelelően feltüntetesse a csomagoláson a hatóanyagot (probiotikus törzseket), a hatóanyag-tartalom viszont a címkén nem minden esetben olvasható.

Nehezíti a tudatos használatot annak az információnak a hiánya is, hogy mennyiben tér el a tényleges csíraszám a címkén szereplő adattól, valamint mennyiben változik a csíraszám a használat alatt (felbontás után).

A probiotikus termékek nagymértékben hozzájárulhatnak a hazai lakosság egészségi állapotának javításához. A probiotikumok európai piacának növekedésébôl úgy tűnik, hogy évi húsz százalékra prognosztizálják annak további emelkedését.

Dr. Lelovics Zsuzsanna
dietetikus


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A nyár kísérő tünetei lehetnek

2025. augusztus 15.

A nyárnak, nyaralásnak árnyoldalai is vannak, amelyekkel meg kell küzdeni.

Utazási betegség

A hányinger, émelygés, szédülés gyakran teheti tönkre az utazást, de van néhány tipp, amivel ez mérsékelhető.


Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása.
Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket.
Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra. Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, ill. a filmnézés is hányingert okozhat.
Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.
Az utazási betegségre hajlamos felnőtteknek célszerű az autóban elöl ülni, vagy akár vezetni. Gyermekek számára úgy állítsuk be a hátsó ülés vagy a gyermekülés magasságát, hogy kinézhessenek.
Buszon, ideális esetben, üljünk a jármű elejére. vonattal menetirányban helyezkedjünk el, az ablak felőli oldalon.
Repülőgépen lehetőleg a gép közepén foglaljunk helyet, szárnymagasságban (kisebb a mozgás). Ne felejtsük el az ülés szellőzését az arcunk felé irányítani.
Hosszabb hajóúton lehetőleg középen (ahol a hajó a legkevesebbet mozog) és a vízszinthez közel elhelyezkedő kabint válasszunk. Ha az időjárás engedi, maradjunk a fedélzeten, amennyi ideig csak lehetséges, hogy a levegőn legyünk.
A természetes gyógymódok is enyhíthetik az utazási betegséget (pl. esszenciális olajok, borsmentatea és illóolaj, gyömbértea stb.).


Ez a betegség egyéni érzékenység függvénye is.

A gyógyszertár legyen népegészségügyi találkozóhely

2025. augusztus 14.

XX. Országos Patikanap

A hivatalos országos megnyitót Budapesten, az Arany Páva Gyógyszertárban rendezte a Magyar Gyógyszerészi Kamara immár hagyományosan június első szerdáján.

Dr. Szendrényi Dániel, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezetének elnöke és az Arany Páva Gyógyszertár tulajdonosa köszöntötte az előadókat, a meghívottakat és az érdeklődőket a Patikanapon, azon a napon, amely már a gyógyszerészek egyik legfontosabb társadalmi eseményévé vált. Az idei esemény mottója: „A gyógyszertár legyen népegészségügyi találkozóhely.”

A budapesti elnök szerint ez nemcsak egy esemény, hanem egy erős üzenet a társadalom felé.

A gyógyszerész mindig jelen van, elérhető és aktívan hozzájárul az egészségmegőrzéshez.

Ezen a napon a figyelem a gyógyszerészekre, a gyógyszertárakra szegeződik, és mindinkább megvalósul az a cél, hogy a gyógyszertár valódi találkozóhellyé váljon.

Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a nagyközönség közelebbről is megismerje a kollégák munkáját. Azt a felelősségteljes, szakmai odafigyelést igénylő tevékenységet, amely a betegek érdekében zajlik sokszor észrevétlenül, de elengedhetetlenül. Ehhez azonban a kormányzat részéről is támogató szándék szükséges.

Meg is köszönte dr. Takács Péternek, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának, hogy mindig partnerként tekint a gyógyszerészekre, és felkérte a nyitóbeszédének megtartására. Az államtitkár is kifejtette pozitív véleményét a mottóra vonatkozóan. Mivel sokáig az egészségügy inkább a betegség gyógyítását jelentette, mintsem az egészségmegőrzést. A kor nagy paradigmaváltásának megfelelően lépett előtérbe a prevenció, a megelőzés, ami így a legfontosabb célja lett az egészségügynek. Az emberek egészségben tartása, ill. ennek megbomlása esetén az emberek minél gyorsabb visszatérítése ebbe az állapotba, ez a cél.

A gyógyszertár pont olyan egészségügyi intézmény, ahol fókuszpontban lehet a prevenció, mivel nagy számban keresik fel a patikákat az egészséges emberek is, egészségük megőrzése érdekében.

2 könnyed, nyári fogás, ami beilleszthető egy pajzsmirigykímélő étrendbe

2025. augusztus 14.

Friss nyári saláta áfonyával és brazil dióval


Hozzávalók:
1 marék madársaláta/jégsaláta/fejes saláta
50 g kígyóuborka
50 g friss vagy blansírozott cukorborsó, akár héjas borsó is lehet
40 g áfonya (vagy egyéb bogyós gyümölcs)
2–3 szem apróra vágott, vagy morzsolt brazil dió
1 evőkanál extra szűz olívaolaj/lenmagolaj/tökmagolaj
frissen facsart citromlé
kevés tengeri só/maldon só/jódozatlan asztali só
1 db főtt tojás, vagy 4 kisebb fürjtojás


Elkészítés: A megmosott salátát kisebb darabokra szedjük, a megtisztított kígyóuborkát felkarikázzuk, mindkét zöldséget tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a friss, vagy blansírozott cukorborsót, az áfonyát, majd megszórjuk aprított brazil dióval. Vékony sugárban meglocsoljuk lenmag/olíva/tökmagolajjal és friss citromlével, végül lehetőség szerint nagyszemű sóval enyhén sózzuk, finoman összekeverjük. Félbe, vagy negyedbe vágott tojással tálaljuk. A maldon só használatával – ez egy különleges szerkezetű, lapkákból álló, nagy szemű, tengeri sópehely, melyet az ételkészítés helyett elegendő kisebb mennyiségben, tálaláskor alkalmazni – tovább csökkenthetjük az ételhez szükséges, annak ízét kiemelő só mennyiségét.